Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 12 Σεπ 2022
50 εκατομμύρια σύγχρονοι σκλάβοι σε όλον τον πλανήτη
Κλίκ για μεγέθυνση
22,6 εκατομμύρια είναι γυναίκες που υποχρεώθηκαν να παντρευτούν χωρίς τη θέλησή τους.
Artwork for FTWeekend Comment


 

Η σύγχρονη δουλεία αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια -κυρίως εξαιτίας της πανδημίας- με περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εξαναγκαστεί σε εργασία ή σε γάμο τον περασμένο χρόνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) δίνοντας στη δημοσιότητα την έκθεσή της για τη σύγχρονη δουλεία.

Κρίσεις όπως η πανδημία της COVID-19, ένοπλες συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή έχουν διαταράξει άνευ προηγουμένου τις συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης επιτείνοντας την ακραία φτώχεια και την αναγκαστική μετανάστευση, σύμφωνα με την έκθεση.

 

Σε σχέση με τα τελευταία στοιχεία που αφορούσαν το έτος 2016, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας έχει αυξηθεί κατά περίπου 9, 3 εκατομμύρια.

Από τα 50 εκατομμύρια σύγχρονους σκλάβους περίπου τα 27,6 εκατομμύρια είναι άνθρωποι που εξαναγκάστηκαν σε εργασία το 2021 -εκ των οποίων πάνω από 3,3 εκατομμύρια είναι παιδιά- και 22 εκατομμύρια είναι γυναίκες που υποχρεώθηκαν να παντρευτούν χωρίς την θέλησή τους.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καταναγκαστικής εργασίας (86%) εντοπίζονται στον ιδιωτικό τομέα. Η καταναγκαστική εργασία σε τομείς άλλους από την εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση αντιπροσωπεύει το 63% του συνόλου της καταναγκαστικής εργασίας, ενώ η καταναγκαστική εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση αντιπροσωπεύει το 23% του συνόλου της καταναγκαστικής εργασίας. Σχεδόν τέσσερις στους πέντε από αυτούς που υφίστανται αναγκαστική εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση είναι γυναίκες ή κορίτσια.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν σε γάμο και σχεδόν τέσσερις στους πέντε ανθρώπους βρίσκονται σε καθεστώς σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την έκθεση. Συνολικά, εκπροσωπούν το 54% των περιπτώσεων της σύγχρονης δουλείας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναγκαστικών γάμων (πάνω από το 85%) οφείλεται στην πίεση της οικογένειας. Παρόλο που τα δύο τρίτα (65%) των καταναγκαστικών γάμων εντοπίζονται στην Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού, όταν ληφθεί υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού της περιοχής, ο επιπολασμός είναι υψηλότερος στα Αραβικά κράτη, με 4,8 στα 1.000 άτομα στην περιοχή σε καταναγκαστικούς γάμους.

Η Οργάνωση διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν σε εργασία προέρχονταν από χώρες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος ή υψηλού εισοδήματος, με εκείνους που είναι πιθανό να πλήττονται έως και τρεις φορές περισσότερο να είναι οι μετανάστες εργάτες.

Η έκθεση επικαλείται το παράδειγμα του Κατάρ, το οποίο έχει δεχτεί ευρείες καταγγελίες για παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων σε σχέση με τους μετανάστες που εργάζονται εκεί ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που ξεκινάει τον Νοέμβριο.

Ο επικεφαλής της διοργάνωσης Νάσερ Αλ Χατέρ Κατάρ δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του έχει δεχτεί πολλή άδικη κριτική για την φιλοξενία του Παγκόσμιου Κυπέλλου, η οποία δεν βασίζεται σε γεγονότα.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη τις ανησυχίες για την αναγκαστική εργασία σε τμήματα της Κίνας, όσον αφορά στους Ουιγούρους, αιτιάσεις που το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά.




πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου