Ο Γουστάβο Πέτρο, 62 ετών εκλέχθηκε πρόεδρος στην Κολομβία επικρατώντας του λαϊκιστή εκατομμυριούχου Ροδόλφο Ερνάντες. Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο Πέτρο συγκεντρώνει το 50,48%, έναντι 47,26% του αντιπάλου του.

Ο Πέτρο, πρώην αντάρτης πόλεων στη γκεβαρική οργάνωση Μ19, παρουσίασε ένα μετριοπαθές πρόγραμμα δικαιοσύνης και μείωσης των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων. Υποσχέθηκε επίσης τον τερματισμό της ένοπλης βίας και των δολοφονιών, που συνεχίζονται παρά τη συμφωνία ειρήνης του 2016, ενώ τάχθηκε κατά του αμερικανόπνευστου «πολέμου εναντίον των ναρκωτικών».

Η εκλογή του, η πρώτη ενός προοδευτικού προέδρου στην ιστορία της χώρας, βάζει σε δοκιμασία τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κολομβία, της πιο στενής και σημαντικής συμμάχου της Ουάσιγκτον στην Λατινική Αμερική.

«Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για τον λαό. Αφήστε τον να γιορτάσει την πρώτη λαϊκή νίκη», πανηγύρισε μέσω Twitter ο άλλοτε αντάρτης και αντιπολιτευόμενος γερουσιαστής.

«Κολομβιανοί, σήμερα (σ.σ. χθες Κυριακή) η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε τον άλλο υποψήφιο. Όπως είχα πει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μου, αποδέχομαι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ερνάντες σε βίντεο από το σπίτι του που μεταφορτώθηκε από την ομάδα του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Εύχομαι ο Δρ. Γουστάβο Πέτρο να ξέρει πώς να κυβερνήσει τη χώρα και να παραμείνει πιστός στον λόγο του για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ευχαριστώ πολύ όλους τους Κολομβιανούς που δέχθηκαν την πρότασή μου, παρότι χάσαμε», πρόσθεσε σκυθρωπός.

«Τηλεφώνησα στον Γουστάβο Πέτρο για να τον συγχαρώ ως εκλεγμένο πρόεδρο του λαού της Κολομβίας», ανέφερε από την πλευρά του ο δεξιός απερχόμενος πρόεδρος Ιβάν Ντούκε.

«Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε τις επόμενες ημέρες για να αρχίσουμε μια αρμονική, θεσμική και διαφανή μεταβίβαση» της εξουσίας, πρόσθεσε ο κ. Ντούκε, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.

 

ΕΕ: Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κολομβία είναι ψήφος για πολιτική αλλαγή

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σήμερα πως οι Κολομβιανοί ψήφισαν υπέρ μιας περισσότερο ίσης κοινωνίας επιλέγοντας ως επόμενο πρόεδρό τους τον αριστερό Γουστάβο Πέτρο.

Ο Μπορέλ δήλωσε επίσης πως η αποστολή παρατηρητών της ΕΕ διαπίστωσε ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες.

«Οι εκλογές στην Κολομβία σηματοδοτούν μια σαφή αλλαγή, οι Κολομβιανοί ψήφισαν για την αλλαγή, αναζητώντας μια περισσότερο συμπεριληπτική και περισσότερο ίση κοινωνία ... Εύχομαι τα καλύτερα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κολομβίας», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

πηγη: https://tvxs.gr