Όπως μεταδίδει το Middle East Monitor, η επίσκεψη του Αλγερινού Υπουργού Βιομηχανίας, Αχμέντ Ζεγκντάρ, στη Μόσχα για να συμμετάσχει στις δραστηριότητες του 25ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη ήταν ένδειξη της δέσμευσης των αλγερινών αρχών για στενή συνεργασία με τη Ρωσία.

Η Αλγερία δεν υποστήριξε ανοιχτά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έδειξε ότι κατανοεί τους φόβους της Μόσχας ότι απειλούνται τα σύνορά της.

Κατά τις συνομιλίες του Υπουργού Ζεγκντάρ με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντένις Μαντούροβ, συμφώνησαν να ενταθούν οι συναντήσεις μεταξύ των οικονομικών παραγόντων των δύο χωρών για την επίτευξη αμοιβαία επωφελών συνεργασιών και την έναρξη συνεργασίας σε βιομηχανικές ζώνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα δύο μέρη συμφώνησαν και για συνεργασία στον τομέα των βιομηχανικών ζωνών: «Ένας τομέας στον οποίο η Ρωσία έχει μεγάλη εμπειρία». Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους να αυξήσουν τις εμπορικές ανταλλαγές, οι οποίες επί του παρόντος προσεγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με στόχο της Αλγερίας να εμπορευθούν προϊόντα στις ρωσικές αγορές

Η Αλγερία ελπίζει να προσελκύσει περισσότερες ρωσικές επενδύσεις λαμβάνοντας υπόψη τη μετανάστευση ρωσικού κεφαλαίου από τις παραδοσιακές επενδυτικές της περιοχές στη Δύση μετά τις πρόσφατες κυρώσεις και την αναζήτηση νέων αγορών.

Η κίνηση έρχεται μερικές μέρες αφότου η Αλγερία αποφάσισε να αναστείλει μια συνθήκη φιλίας με την Ισπανία. Η διπλωματική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών ακολούθησε την αλλαγή στάσης της Ισπανίας σχετικά με τη Δυτική Σαχάρα, ένα έδαφος που διεκδικεί το Μαρόκο, ενώ η Αλγερία υποστηρίζει μια ομάδα που επιδιώκει την ανεξαρτησία της.

Η Αλγερία είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές φυσικού αερίου της Ισπανίας και η Ισπανία έχει δηλώσει ότι θα υπερασπιστεί σθεναρά τα εθνικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των πολιτών και των εταιρειών της.

πηγη: https://thepressproject.gr