Η διαμαρτυρία υπό την ηγεσία του Αμπίρ Μούσι, αρχηγού του Ελεύθερου Συνταγματικού Κόμματος, αντανακλά την αυξανόμενη αντίθεση στον Σαϊέντ, από τότε που ανέλαβε την εκτελεστική εξουσία πέρυσι, διαλύοντας το κοινοβούλιο, σε μια κίνηση που οι αντίπαλοί του ονόμασαν πραξικόπημα.

«Οι Τυνήσιοι λιμοκτονούν, τα δημόσια οικονομικά καταρρέουν, αλλά ο Σαϊέντ δεν νοιάζεται. Εστιάζει μόνο σε ένα προσωπικό σχέδιο για να επιβάλει το σύνταγμά του. Δεν θα το δεχτούμε», είπε ο Αμπίρ Μούσι στο πλήθος.

Ο Σαϊέντ επιδιώκει να αναθεωρήσει το σύνταγμα για να δώσει στην προεδρία περισσότερες εξουσίες, στο πλαίσιο των φόβων για μια δημόσια οικονομική κρίση. Σκοπεύει να θέσει το νέο Σύνταγμα σε δημοψήφισμα στις 25 Ιουλίου.

Οι υποστηρικτές του προέδρου λένε ότι αντιστέκεται στις ελίτ, η διαφθορά των οποίων έχει καταδικάσει την Τυνησία σε μια δεκαετία πολιτικής παράλυσης και οικονομικής στασιμότητας.

Ωστόσο, τα κύρια πολιτικά κόμματα της Τυνησίας δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, και το πανίσχυρο εργατικό συνδικάτο UGTT, το οποίο κάλεσε απεργία στον δημόσιο τομέα την Πέμπτη, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες για το νέο σύνταγμα.

πηγη: https://thepressproject.gr