Σύμφωνα με το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας η Μαριούπολη, πόλη - κλειδί και βασικός στόχος της Μόσχας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, έχει τεθεί πλήρως υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε η επιχείρηση εισβολής στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη να ματαιωθεί.

Στο εργοστάσιο έχουν εγκλωβιστεί ουκρανοί στρατιώτες, κυρίως του τάγματος Αζόφ, και οι οδηγίες που έδωσε ο Ρώσος Πρόεδρος είναι να «μπλοκαριστούν» οι εγκαταστάσεις, ώστε, όπως είπε, «να μην περνάει ούτε μύγα».  Είπε ακόμη ότι η Ρωσία εγγυάται για τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτών που θα εγκαταλείψουν το εργοστάσιο, σημειώνοντας ότι θα «τους μεταχειριστούμε με σεβασμό».

Προηγουμένως όπως μετέδωσε  το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταλάβει η Μαριούπολη. O ίδιος υποστήριξε πως περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν στο πολιορκούμενο εργοστάσιο Azovstal, ενώ, όπως ισχυρίζεται, πάνω από 1.400 έχουν παραδοθεί. Παράλληλα, ανέφερε πως η Ρωσία έχει επιτρέψει την εκκένωση περισσότερων από 142.000 αμάχων. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος συνεχάρη τον Σοϊγκού για «την επιτυχημένη επιχείρηση στη Μαριούπολη».

Οι τελευταίες πληροφορίες ακυρώνουν τα σχέδια του ηγέτη των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ ο οποίος νωρίτερα είχε υποσχεθεί πως εντός της ημέρας το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη θα είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις του.

«Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Azovstal θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είχε διαβεβαιώσει ο Καντίροφ, καθώς το εργοστάσιο χαλυβουργίας είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης στην πόλη της Ουκρανίας.

 

Υπενθυμίζεται πως δυνάμεις Τσετσένων συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου, συνδράμοντας στις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού και των αυτονομιστών του Ντονμπάς. 

 

Το 80% του Λουγκάνσκ είναι στα χέρια Ρώσων

Παράλληλα, ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ Σερχίι Χαϊντάι ανέφερε πως μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της. Στην περιοχή απομένουν περίπου 70.000 κάτοικοι, κατά τον περιφερειάρχη Χαϊντάι. Εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ενόψει του Πάσχα των ορθοδόξων την Κυριακή, σημείωσε ο ίδιος, θα αξιοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν για την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή βοήθειας.

πηγη: https://tvxs.gr