Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 23 Φεβ 2024
ΓΧΣ στο Συμβούλιο Ασφαλείας: «Αποτύχατε να αντιμετωπίσετε τον θάνατο αμάχων. Τι θα κάνετε τώρα;»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 

Ο γενικός γραμματέας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières – MSF), Κρίστοφερ Λοκγίαρ, μετέφερε ένα επείγον μήνυμα μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 22 Φεβρουαρίου 2024, ζητώντας από τις χώρες-μέλη να απαιτήσουν μία άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, από ψήφισμα σε ψήφισμα, το σώμα αυτό απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Λοκγίαρ. «Παρακολουθήσαμε τα μέλη αυτού του Συμβουλίου να συσκέπτονται και να καθυστερούν, ενώ άμαχοι πεθαίνουν. Αυτός ο θάνατος, η καταστροφή και ο αναγκαστικός εκτοπισμός είναι το αποτέλεσμα στρατιωτικών και πολιτικών επιλογών που αγνοούν κατάφωρα τις ζωές των αμάχων. Αυτές οι επιλογές θα μπορούσαν να είχαν γίνει — και μπορούν ακόμα να γίνουν — πολύ διαφορετικά».

Μετά από τέσσερις και πλέον μήνες πολέμου, σχεδόν 30.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα εν μέσω των συνεχών βομβαρδισμών και επιθέσεων του Ισραήλ. Περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι — σχεδόν το 75% του πληθυσμού — εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί βίαια και αντιμετωπίζουν μολυσμένες πληγές και ασθένειες, καθώς ζουν σε ανασφαλείς, ανθυγιεινές και άθλιες συνθήκες. Η παροχή υγειονομικής περίθαλψης καθίσταται πρακτικά αδύνατη στη Γάζα, καθώς ούτε καν οι ιατρικές εγκαταστάσεις δεν είναι σεβαστές και ασφαλείς από τις στρατιωτικές επιθέσεις.

«Οι ασθενείς μας έχουν καταστροφικούς τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς, συνθλιμμένα άκρα και σοβαρά εγκαύματα», είπε ο Λοκγίαρ. «Χρειάζονται εξελιγμένη φροντίδα. Χρειάζονται μακρά και εντατική αποκατάσταση. Οι γιατροί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους τραυματισμούς σε ένα πεδίο μάχης ή στις στάχτες των κατεστραμμένων νοσοκομείων. Οι χειρουργοί μας ξεμένουν από βασικές γάζες για να σταματήσουν την αιμορραγία των ασθενών τους. Τη χρησιμοποιούν μία φορά, στύβουν το αίμα, την πλένουν, την αποστειρώνουν και την επαναχρησιμοποιούν για τον επόμενο ασθενή».

Στις 20 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός, η σύζυγος και η νύφη ενός μέλους του προσωπικού των ΓΧΣ σκοτώθηκαν και άλλα έξι άτομα τραυματίστηκαν όταν ένα ισραηλινό τανκ πυροβόλησε ένα σαφώς σηματοδοτημένο καταφύγιο του προσωπικού των ΓΧΣ στο Al-Mawasi στη Khan Younis. Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις εκκένωσαν και εισέβαλαν στο νοσοκομείο Nasser, το οποίο είναι η μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση στη νότια Γάζα. Όσοι αναγκάστηκαν να φύγουν δεν έχουν πού να πάνε. Δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένο βόρειο τμήμα της Γάζας και δεν είναι ασφαλείς στη Ράφα στον νότο, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές και έχουν ανακοινώσει σχέδια για εκτεταμένη χερσαία επίθεση.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι ιατρικές ομάδες και οι ασθενείς των ΓΧΣ έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν εννέα διαφορετικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά, πέντε συνάδελφοι των ΓΧΣ έχουν σκοτωθεί. Η παροχή υγειονομικής περίθαλψης και η κλιμάκωση της σωτήριας βοήθειας είναι σχεδόν αδύνατη λόγω της έντασης των βομβαρδισμών και των βομβαρδισμών, καθώς και των έντονων μαχών.

«Οι συνέπειες της απόρριψης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στον αέρα θα αντηχήσουν πολύ πέρα από τη Γάζα», δήλωσε ο Λοκγίαρ προειδοποιώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και απηχώντας τις προειδοποιήσεις και άλλων οργανώσεων και οργανισμών. «Θα είναι ένα διαρκές βάρος στη συλλογική μας συνείδηση. Δεν πρόκειται απλώς για πολιτική αδράνεια — έχει γίνει πολιτική συνενοχή».

από: https://info-war.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου