Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 21 Φεβ 2024
Ωρα μηδέν για τη ζωή και τα δικαιώματα του Τζούλιαν Ασάνζ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Παγκόσμια κινητοποίηση για να αποτραπεί η έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks από τη Βρετανία στις ΗΠΑ.

Αν η Βρετανία εκδώσει τελικά τον Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος να υποστεί κατάφωρη αποστέρηση δικαιοσύνης», αφού οι αμερικανικές διαβεβαιώσεις για δίκαιη μεταχείρισή του δεν είναι αξιόπιστες, δεδομένων των πολιτικών κινήτρων της δίωξής του. Δίωξη που εντάσσεται στη σκόπιμη προσπάθεια να φιμωθεί και να τιμωρηθεί προς παραδειγματισμό, επειδή έβγαλε στη φόρα «κρατικά εγκλήματα» που εκθέτουν άσχημα την Ουάσινγκτον. Σε αυτά τα επιχειρήματα βάσισε τη χθεσινή του αγόρευση ενώπιον διμελούς δικαστηρίου στο Λονδίνο ο Εντουαρντ Φιτζέραλντ, επικεφαλής της ομάδας συνηγόρων του φυλακισμένου ιδρυτή των Wikileaks που δίνει χθες και σήμερα την ύστατη νομική του μάχη στη Βρετανία: πασχίζει να ανατρέψει την -ειλημμένη από το 2022- απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ, σε μια εμβληματική υπόθεση για την ελευθεροτυπία παγκοσμίως.

«Ο κ. Ασάνζ διώκεται επειδή άσκησε τις συνήθεις δημοσιογραφικές πρακτικές της απόκτησης και δημοσίευσης εμπιστευτικών πληροφοριών, που είναι αληθινές και δημοσίου ενδιαφέροντος», υπογράμμισε ο Φιτζέραλντ. Χαρακτήρισε δε «καταφανώς δυσανάλογη τιμωρία» την εξοντωτική ποινή των 175 χρόνων κάθειρξης που αντιμετωπίζει ο 52χρονος Αυστραλός αν καταδικαστεί στις ΗΠΑ για τις 17 κατηγορίες κατασκοπίας που του έχουν απαγγελθεί, επειδή δημοσιοποίησε το 2010 στα Wikileaks τεράστιο όγκο απόρρητων στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων, που αποκάλυψαν μεταξύ άλλων εγκλήματα πολέμου του αμερικανικού στρατού σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Υφίστανται αποδείξεις -κατήγγειλε ο Μαρκ Σάμερς, έτερος δικηγόρος του Ασάνζ- για ύπαρξη «σχεδίου που πραγματικά κόβει την ανάσα» και αφορά απαγωγή ή δολοφονία του όσο ήταν έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Οπως ανέφερε μάλιστα ο συνήγορος, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ζητήσει «λεπτομερείς επιλογές» για τη δολοφονία του. «Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της CIA ζήτησαν σχέδια, ο ίδιος ο πρόεδρος ζήτησε να του δοθούν επιλογές για το πώς να το κάνει, ενώ σχεδιάστηκαν ακόμα και σκίτσα», τόνισε ο Σάμερς.

«Ο Τζούλιαν είναι πολιτικός κρατούμενος και η ζωή του κινδυνεύει. Αυτό που συνέβη στον [Αλεξέι] Ναβάλνι μπορεί να συμβεί και στον Τζούλιαν», κατήγγειλε με τη σειρά της η σύζυγός του (επίσης δικηγόρος), Στέλλα Ασάνζ. Λόγω αδιαθεσίας -αφού η σωματική και ψυχική υγεία του παραμένει σοβαρά κλονισμένη- εκείνος δεν παρέστη χθες στην ακροαματική διαδικασία, ούτε συμμετείχε ψηφιακά. Το δικαστήριο θα ακούσει σήμερα την αμερικανική πλευρά και αν δεν σταματήσει την έκδοση του Ασάνζ, επιτρέποντάς του να ασκήσει νέα έφεση, οι συνήγοροί του αναμένεται να καταφύγουν στο έσχατο ένδικο μέσο που τους έχει απομείνει, την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο… δημοκράτης Τζο Μπάιντεν και κατ’ επέκταση η αμερικανική κυβέρνηση δεν ενδίδουν στις διεθνείς πιέσεις να αποσύρουν το κατηγορητήριο σε βάρος του Ασάνζ. Στο πλήθος υποστηρικτών του συγκαταλέγονται η Διεθνής Αμνηστία, η Human Rights Watch, διεθνείς ενώσεις δημοσιογράφων, αλλά και ο Εργατικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Αντονι Αλμπανέζε, η κυβέρνηση του οποίου έχει αποδοκιμάσει την πολύχρονη δίωξή του, ζητώντας να του επιτραπεί να γυρίσει στα πάτρια.

από:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου