Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 21 Ιούν 2021
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 Γιώργος X. Παπασωτηρίου 

20.06.21 
 
 

Ένα χέρι στην επιφάνεια της θάλασσας. Ένα μικρό παιδί ξεριζωμένο από το σπίτι του, τη γειτονιά του, το χωριό του, τους φίλους του. Η αθωότητα που χάνεται πριν προλάβει ν' αμαρτήσει, χωρίς καν να κοινωνήσει τ' άχραντα μυστήρια του έρωτα. Η Μεσόγειος, η θάλασσα που ενώνει πολιτισμούς, τώρα είν' ένας τάφος. Κι εμείς μοιρολογούμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα στις ηλεκτρονικές φρυκτωρίες. Και τα παιδιά συνεχίζουν να ξεριζώνονται, να χάνονται στα νερά της Μεσογείου, να σταυρώνονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα πεζοδρόμια του κόσμου, να λιώνουν στα φραουλοχώραφα, στις Μανωλάδες και στις τρώγλες της ανέχειας, να στιγματίζονται ως "εισβολείς" και ως "εγκληματίες". Οι συντηρητικές και κυρίως οι ακροδεξιές εφημερίδες, αλλά και θεσμοί όπως η Εκκλησία, κανοναρχούν την ξενοφοβική δράση, φυτεύοντας το μίσος στην ψυχή μέχρι να συντελεσθεί η πλήρης φοβικότητα, η απόλυτη αποκτήνωση. Απευθύνονται σε μία ασθματική, αλλεργική μάζα ανθρώπων χωρίς ταυτότητα, στους οποίους δίνουν κάτι, έναν εχθρό για να μην αισθάνονται μόνοι. Τηλεοπτικοί ιεροκήρυκες, αξιωματούχοι της Αγίας Γραφής, ιεραπόστολοι της Κυριακής εκτοξεύουν απειλές και προσηλυτίζουν. Παγιδεύουν ψυχές, τις διαμορφώνουν και μετά τις στέλνουν στη «μάχη». Χριστιανικές θεωρίες της Αποκάλυψης και μεσσιανικές αντιλήψεις μπερδεύονται με θεωρίες πολιτικής συνωμοσίας. «Είναι τρομακτικό ένα μέρος του πληθυσμού της χώρας να πιστεύει ότι είμαστε στα πρόθυρα μιας εισβολής από τρομοκράτες της Μέσης Ανατολής που χρηματοδοτούνται από τον Τζορτζ Σόρος…», λέει ο Νόαμ Τσόμσκι. Ναι, οι μετανάστες παρουσιάζονται ως τρομοκράτες από τη Μέση Ανατολή τους οποίους χρηματοδοτεί ο Σόρος! Τα ίδια επιχειρήματα παντού! Το «εσωτερικό προλεταριάτο» τίθεται απέναντι στο «εξωτερικό προλεταριάτο».

Η σύγκρουση αντί να γίνεται απέναντι στον πραγματικό αίτιο, μ' αυτόν που προκαλεί τους πολέμους για να πουλάει όπλα, μ' αυτόν που ξεριζώνει τους ανθρώπους από το σπίτι τους, γίνεται μεταξύ των θυμάτων. Η μετάθεση της σύγκρουσης στην περιφέρεια, ο «εμφύλιος των κάτω», αυτό που οι Αμερικανοί WASP’s ανήγαγαν σε επιστήμη στις ΗΠΑ, μεταφέρθηκε σε όλο τον κόσμο, ήρθε κι εδώ. Για όλα φταίνε οι μετανάστες. Ακόμη και το έγκλημα διαχωρίζεται σε «αλλοδαπό» και «ημεδαπό»(δείτε τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ.). Ο φόνος είναι άλλος αν είναι από οικείο πρόσωπο και άλλος από ξένο! Ο ρατσισμός σε πλήρη ανάπτυξη. Για όλα φταίνε οι ξένοι! Το σύστημα χρειάζεται πάντα ένα εξιλαστήριο θύμα, έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να κρύψει τη χρεοκοπία του. Χθες ήταν οι εβραίοι, οι κομμουνιστές, οι ομοφυλόφιλοι, οι τσιγγάνοι, σήμερα είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι μουσουλμάνοι, οι ομοφυλόφιλοι, οι άλλοι, οι διαφορετικοί.

Απέναντι σε όλη αυτή την επίθεση, η απάντηση είναι το άνοιγμα στον Άλλο και η αγωνιστική Αλληλεγγύη χωρίς περιορισμούς… Ασφαλώς, ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ερμηνεύει την χειραφέτηση και να καθορίζει την ταυτότητά του, συμπεριλαμβάνοντας σ’ αυτήν το ιδίωμα της πληθυντικής του (εθνοτικής, φυλετικής, σεξουαλικής…) ταυτότητας, όχι, όμως, για να αντιπαρατεθεί, όχι για να ετεροπροσδιοριστεί, αλλά για να κάνει ένα βήμα προς τη συμφιλίωση με τον άλλον, τον διαφορετικό, και τελικά με τη δική του ανθρωπιά. «Για να αγαπάς βαθειά σαν Έλληνας που είσαι», που έλεγε ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Μίλερ, και όχι για να μισείς, όχι για να σκοτώνεις όπως ο Μερσώ στον Ξένο του Καμύ για να μην αισθάνεται μόνος, για να μην αισθάνεσαι «ανάδελφος». Η δική μας ταυτότητα, το δικό μας «Εμείς» δεν έχει ούτε το στοιχείο του υπερτροφικού ναρκισσισμού των νεοφιλελεύθερων ατομικιστών ούτε τον φανατισμό του δήθεν ενιαίου, αδιαίρετου και αδιατάρακτου στους αιώνες των αιώνων, όπως διατείνονται οι ακροδεξιοί φονταμενταλιστές. Η δική μας ταυτότητα έχει ως βασικό στοιχείο την ανθρωπιά, την πανανθρώπινη Αγάπη και Αλληλεγγύη προς τους αδυνάτους. Αυτή που αρνείται η πολιτική και θρησκευτική δεξιά στην Ελλάδα σήμερα, περιορίζοντάς την στα εθνικά όρια, καλλιεργώντας το μίσος για τους Άλλους και εγκλείοντας τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σήμερα, η πραγματική "γιορτή" της Παγκόσμιας Μέρας Προσφύγων είναι ο αγώνας για την κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, η απαίτηση για να έχουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πλήρη δικαιώματα όπως κάθε ανθρώπινη ύπαρξη σ' αυτόν τον κόσμο... 

*Η φωτογραφία είναι αρχείου

πηγη: http://artinews.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου