Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 22 Απρ 2022
Παλαιστίνη: Νέα Ιντιφάντα σε εξέλιξη;
Κλίκ για μεγέθυνση
Τα συστημικά ΜΜΕ, και ίσως περισσότερο από όλα τα δικά μας, προσπαθούν να θάψουν τα όσα συγκλονιστικά συμβαίνουν αυτές τις εβδομάδες.

Τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Παλαιστίνη αυτές τις εβδομάδες είναι, για άλλη μια φορά, συγκλονιστικά. Τόσο, ώστε με κάθε τρόπο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, και ίσως περισσότερο από όλα τα δικά μας, να προσπαθούν να τα θάψουν. Και όμως: όσο κι αν αποσιωπούνται, τόσο ξεπηδούν στην επιφάνεια, ιδίως στον βαθμό που συγχρονίζονται με τον παγκόσμιο, σπονδυλωτό πόλεμο.

Από το τελευταίο έντονο κύμα συγκρούσεων στη Γάζα (αλλά και στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη) πέρυσι, όχι μόνο δεν έχει αλλάξει το παραμικρό σε ό,τι αφορά τη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής αλλά αντιθέτως αυτή έχει ενταθεί, θέτοντας σε πλήρη κίνηση τον μηχανισμό του απαρτχάιντ.

Εκείνο ωστόσο το οποίο είχαν αποδείξει και οι περυσινές συγκρούσεις ήταν η ποιοτική, πολιτική και στρατιωτική αναβάθμιση της παλαιστινιακής αντίστασης. Δεν επρόκειτο μόνο για την ικανότητα των Παλαιστινίων από τη Γάζα να στοχεύουν και το Τελ Αβίβ, χωρίς το Ισραήλ να τολμά μια χερσαία εισβολή, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι όλα τα κατεχόμενα εδάφη και όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις, ακόμα και η Φάταχ διά των ενόπλων της, είχαν μετατραπεί σε σημεία πολιτικής και στρατιωτικής αντίστασης, με αποτέλεσμα τις γνωστές καταστάσεις βίαιων πογκρόμ από Εβραίους Ισραηλινούς εναντίον Αράβων, επίσης Ισραηλινών πολιτών.

Η αναβάθμιση της παλαιστινιακής αντίστασης γέννησε τις τελευταίες εβδομάδες πράξεις αντάρτικου πόλεων που κλονίζουν το αίσθημα υπεροχής του Ισραήλ, το οποίο απαντά με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει, αυτοεγκλωβιζόμενο σε αδιέξοδη κλιμάκωση: με την προσπάθεια σφετερισμού τμημάτων του τεμένους Αλ Άκσα στα Ιεροσόλυμα και με προσπάθεια ταπείνωσης του παλαιστινιακού εθνικού και θρησκευτικού αισθήματος. Με διαρκείς παρελάσεις ακροδεξιών εποίκων και πολιτικών μέσα στο χώρο του τεμένους, με επιθέσεις, τραυματισμούς και συλλήψεις από τις κατοχικές δυνάμεις, οι Ισραηλινοί προσπαθούν να κάμψουν τους Παλαιστινίους και να υφαρπάξουν τμήμα της τρίτης ιερότερης τοποθεσίας των όπου γης Μουσουλμάνων.

Φυσικά έχουν συναντήσει αυτό το μοναδικό στον κόσμο μείγμα φαντασίας και αποφασιστικότητας που διακατέχει τον παλαιστινιακό λαό. Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε έναν νέο γύρο πολυμέτωπων συγκρούσεων της παλαιστινιακής αντίστασης με την ισραηλινή κατοχή.

Η επιπλέον ποιοτική διαφορά φαίνεται ότι είναι ο σχετικός, τουλάχιστον, συγχρονισμός των γεγονότων αυτών με τον παγκόσμιο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι η παραπαίουσα ισραηλινή κυβέρνηση, αφού προσπάθησε να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας χωρίς επιτυχία, βρέθηκε σε τροχιά διπλωματικής αντιπαράθεσης με την ρωσική κυβέρνηση λόγω δηλώσεών της ως προς τον πόλεμο, αλλά προφανώς και εξαιτίας της έμπρακτης εκεί στάσης της.

Ακόμα περισσότερο, όμως, η απόπειρα ταπείνωσης των Παλαιστινίων στο τέμενος Αλ Άκσα  αφορά όλες τις μουσουλμανικές χώρες και φυσικά το Ιράν, η συμφωνία για τα πυρηνικά του οποίου ακόμα δεν έχει υπογραφεί. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ποτέ η πιθανότητα μιας μεγάλης προβοκάτσιας στην Μέση Ανατολή, η οποία δια των Ιεροσολύμων και της Γάζας θα περάσει στον Λίβανο και στη Χεζμπολάχ και κατόπιν στην Τεχεράνη και στη Μόσχα. Δεν γνωρίζουμε βεβαίως τι σχεδιάζουν ΗΠΑ και Ισραήλ, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ανοίξει ένα δεύτερο πολεμικό μέτωπο εις βάρος της Ρωσίας και των συμμάχων της – εν προκειμένω του «άξονα της αντίστασης».

Ταυτοχρόνως όμως, η ισραηλινή πολιτική έχει και αντενδείξεις. Οι «Συμφωνίες του Αβραάμ», μεταξύ αραβικών ηγεσιών και Ισραήλ θα δοκιμάζονται, όχι εξαιτίας των ηγεσιών των Αράβων αλλά των λαών τους, όσο η κατάσταση στα κατεχόμενα θα οξύνεται. Εκεί δε, που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Σαουδική Αραβία.

Η φιλορωσική στροφή της συνοδεύεται και από μεγαλύτερη καχυποψία προς το Ισραήλ. Πρόκειται για κρίσιμο κρίκο τόσο από ενεργειακής άποψης, όσο και από πολιτικής για το υποσύστημα ασφαλείας στην Μέση Ανατολή. Η όξυνση στα Ιεροσόλυμα, καθιστά τη σχέση Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ-ΗΠΑ, ακόμα δυσκολότερη.

Το γεγονός ότι η παλαιστινιακή αντίσταση συγχρονίζεται με παγκόσμιες εξελίξεις είναι ό,τι καλύτερο για αυτήν, μετά από δεκαετίες απόπειρας αποκλεισμού της από οποιαδήποτε ευρύτερη συσχέτιση. Η αντοχή και η αναβάθμιση του παλαιστινιακού αγώνα, σε συνδυασμό με τις αδιέξοδες ισραηλινές πολιτικές, αλλά και με τις παγκόσμιες εξελίξεις με επίκεντρο την Ουκρανία, διαμορφώνουν τις συνθήκες ανοίγματος του δευτέρου αντιρωσικού μετώπου. Μόνο που δεν είναι καθόλου σαφές αν οι σχεδιασμοί της Ουάσιγκτον θα ευοδωθούν ή αν θα οδηγήσουν σε ήττα, σε μία ακόμα περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος, κατά την γνώμη μας, θέλει να συνδράμει σε έναν γνήσιο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, ας κοιτάξει στα νότια της πατρίδας μας: εκεί που οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να επαναστατούν, απέναντι στο πρότυπο του κ. Ζελένσκι, εναπομείναν, καθεστώς απαρτχάιντ.

πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου