Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 16 Δεκ 2020
Νέα Υγειονομική Βόμβα από την Κίνα. Αντιβιοτικά στην πτηνοτροφία δημιούργησαν Νέο Υπερ-Ιό απο το Βακτήριο E-Coli.
Κλίκ για μεγέθυνση
 
Posted: 15 Dec 2020 12:07 AM PST

 Σχεδόν κάθε στέλεχος κοινών βακτηρίων E coli που βρέθηκαν από επιστήμονες είχαν γίνει ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τα κοινά βακτήρια E coli μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση. Φωτογραφία: Shutterstock
  •  
  •  
  • Είπαν ότι ήταν αποτέλεσμα υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών και προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να συμβεί "σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο"
  • Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών σε ορισμένες κτηνοτροφικές μονάδες στην Κίνα έχει μετατρέψει ένα κοινό βακτήριο σε superbug, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σχεδόν κάθε στέλεχος του E coli - το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση - που βρέθηκε σε ορισμένες εκμεταλλεύσεις στην επαρχία Shandong είχε γίνει ανθεκτικό σε πολλαπλά φάρμακα λόγω των υψηλών επιπέδων αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται.

Το superbug θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία εάν οι άνθρωποι μολυνθούν μέσω εδάφους, νερού ή κρέατος κοτόπουλου, προειδοποίησε μια ομάδα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Shandong.

«Αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα για τη Shandong ή την Κίνα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αυτή τη στιγμή σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο », δήλωσε ο Wang Fangkun, καθηγητής κτηνιατρικής στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής συγγραφέας μιας επιστημονικής εφημερίδας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Poultry Science την Τρίτη.

Οι αγρότες σε πολλές χώρες τροφοδοτούν αντιβιοτικά σε κοτόπουλα, βοοειδή, χοίρους και άλλα ζώα για να τα καταστήσουν γρηγορότερα και για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις της βιομηχανίας, τα ζώα εκτροφής καταναλώνουν το 80 έως 90 τοις εκατό των αντιβιοτικών που παράγονται παγκοσμίως.

 

Ενώ τα αντιβιοτικά το καθιστούν φθηνότερο να παράγει κρέας, προάγοντας την ανάπτυξη και επιτρέποντας στα ζώα να διατηρούνται σε υπερπληθυσμένες συνθήκες, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια ή superbugs.

Οι αγρότες σε πολλές χώρες τροφοδοτούν αντιβιοτικά σε ζώα για να τα κάνουν να γίνουν ταχύτερα και να αποτρέψουν και να θεραπεύσουν μόλυνση. Φωτογραφία: Shutterstock
Οι αγρότες σε πολλές χώρες τροφοδοτούν αντιβιοτικά σε ζώα για να τα κάνουν να γίνουν ταχύτερα και να αποτρέψουν και να θεραπεύσουν μόλυνση. Φωτογραφία: Shutterstock

Για τη μελέτη, η ομάδα του Wang συγκέντρωσε εκατοντάδες δείγματα από έξι κτηνοτροφικά κοτόπουλα σε ολόκληρο το Shandong, μια σημαντική βάση παραγωγής πουλερικών στην ανατολική Κίνα, από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Βρήκαν τα αγροκτήματα όπου οι συνθήκες ήταν πιο ανθυγιεινές τείνουν να έχουν τα πιο - και χειρότερα - ανθεκτικά στα ναρκωτικά στελέχη του E coli .

 

Σε αυτά τα αγροκτήματα, ο εξαερισμός ήταν κακός και τα κοτόπουλα δεν καθαρίζονταν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής των ζώων, περίπου 40 ημέρες, είπε ο Wang στην εφημερίδα.

 

 

Η μυρωδιά της αμμωνίας από την κοπριά ήταν έντονη στον αέρα και οι επιστήμονες πρότειναν ότι τα βακτήρια θα μπορούσαν να αναπαραχθούν και να μεταλλαχθούν στα ζωικά απόβλητα, στη συνέχεια επέστρεψαν στα κοτόπουλα μέσω άμεσης επαφής, του αέρα ή του πόσιμου νερού τους.

Ο Wang είπε ότι το E coli αναπαράγεται γρήγορα και «μια νέα γενιά εμφανίζεται σε λιγότερο από μία ώρα». Μετά από πολλούς κύκλους ζωής σε τέτοιες συνθήκες, θα μπορούσε να προκύψει ένα νέο είδος βακτηρίων.

 

Ένα τέτοιο superbug θα μπορούσε να μεταδώσει γονίδια ανθεκτικά στα φάρμακα κατά την αναπαραγωγή τους, αλλά και σε άλλα στελέχη E coli που κυκλοφορούν στο περιβάλλον που μπορεί να μην είναι ανθεκτικά στα φάρμακα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Είπαν ότι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα ήταν ότι ορισμένα μεταλλαγμένα στελέχη Ε coli ήταν ανθεκτικά στην κολιστίνη, ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται συχνά σε νοσοκομεία ως τελευταία λύση για τη θεραπεία λοιμώξεων που απειλούν τη ζωή.

 

Αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη «θα οδηγούσαν πιθανώς σε στελέχη ανθεκτικά σε φάρμακα», είπαν.

Προειδοποίηση Superbug 
 

Χωρίς νέες κατηγορίες αντιβιοτικών που έχουν ανακαλυφθεί από τη δεκαετία του 1980, τα ανθεκτικά στα φάρμακα superbugs αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από superbugs παγκοσμίως κάθε χρόνο, προκαλώντας περισσότερους από 35.000 θανάτους, σύμφωνα με μια έκθεση του 2019 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

 

Αλλά ο Wang είπε ότι μπορεί να υπάρχει ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για τους αγρότες να μειώσουν τον κίνδυνο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχε χαμηλός επιπολασμός στελεχών E coli ανθεκτικών στα φάρμακα σε ένα αγρόκτημα όπου τα κοτόπουλα εκτρέφονται σε καλύτερες συνθήκες.

 
Το αγρόκτημα διαθέτει ένα αυτοματοποιημένο μηχάνημα για την απομάκρυνση της κοπριάς και την απολύμανση κάθε δύο ημέρες και το καθαρότερο περιβάλλον θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των μεταλλαγμένων στελεχών, ανέφερε το έγγραφο.
Το Πεκίνο θέσπισε αυστηρούς κανονισμούς για τα αντιβιοτικά στις ζωοτροφές τον Ιούλιο, απαγορεύοντας πολλά κοινά χρησιμοποιούμενα φάρμακα. Ο Wang είπε ότι πολλές εκμεταλλεύσεις από τότε αντικατέστησαν τα αντιβιοτικά με φυτικά φάρμακα ή εναλλακτικές λύσεις όπως η προσθήκη ευεργετικών βακτηρίων για τη μείωση της παρουσίας επιβλαβών μικροβίων.

Ωστόσο, ένας ειδικός για την ασφάλεια των τροφίμων στο Πεκίνο, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία, δήλωσε ότι η απαγόρευση δεν θα μειώσει αμέσως τη χρήση αντιβιοτικών από τις εκμεταλλεύσεις, επειδή τα φάρμακα τους επέτρεπαν να παράγουν κρέας με φθηνότερο κόστος.

«Όσο σταματούν να ταΐζουν τα φάρμακα στο ζώο πριν πάει στο σφαγείο δεν μπορούν να εντοπιστούν», είπε.
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου