Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 14 Ιαν 2023
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας συμφώνησε να ερευνήσει τον Μπολσονάρου για ταραχές
Κλίκ για μεγέθυνση
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας συμφώνησε να συμπεριλάβει τον Ζαΐρ Μπολσονάρου στην έρευνά του για την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας συμφώνησε να συμπεριλάβει τον δεξιό πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου στην έρευνά του για την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια, αναφέρει το BBC.

Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπολσονάρου κατονομάζεται μεταξύ των πιθανών υπευθύνων για τις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου.

Έρχεται μέρες αφότου ο Μπολσονάρου δημοσίευσε ένα βίντεο αμφισβητώντας τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Μπολσονάρου μπορεί να υποκίνησε ένα έγκλημα κάνοντας τέτοιους ισχυρισμούς.

Ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο την Παρασκευή να συμπεριλάβει τον πρώην πρόεδρο στην έρευνα.

Το βίντεο του Μπολσονάρου ισχυριζόταν ότι ο Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δεν ψηφίστηκε για το αξίωμα, αλλά επιλέχθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και την εκλογική αρχή της Βραζιλίας.

Με την αμφισβήτηση της ψηφοφορίας «ο Μπολσονάρου θα είχε υποκινήσει δημόσια τη διάπραξη ενός εγκλήματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του γενικού εισαγγελέα (PGR).

Ενώ το βίντεο δημοσιεύτηκε μετά την ταραχή της Κυριακής και αργότερα διαγράφηκε, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα υποστήριξε ότι το περιεχόμενό του ήταν αρκετό για να δικαιολογήσει τη διερεύνηση της συμπεριφοράς του κ. Μπολσονάρου εκ των προτέρων.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αλεξάντρ ντε Μοράες, ανακοίνωσε ότι ο Μπολσονάρου θα συμπεριληφθεί στην έρευνα σχετικά με αυτό που το PGR είπε ότι ήταν η «υποκίνηση και η πνευματική πατρότητα» των ταραχών.

«Οι δημόσιες προσωπικότητες που συνεχίζουν δειλά να συνωμοτούν ενάντια στη δημοκρατία προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια κατάσταση εξαίρεσης θα λογοδοτήσουν», δήλωσε ο δικαστής ντε Μοράες.

Χιλιάδες ριζοσπάστες υποστηρικτές του Μπολσονάρου, που συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες, εισέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το Κογκρέσο και το προεδρικό μέγαρο της χώρας την Κυριακή.

Είχαν κατασκηνώσει μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Μπραζίλια για εβδομάδες καλώντας για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μπολσονάρου έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο στη Φλόριντα με πόνους στην κοιλιά, είπε η σύζυγός του.

Έφυγε από τη Βραζιλία για τις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Δεκεμβρίου, αφού αρνήθηκε να συμμετάσχει στην παράδοση της εξουσίας στον Λούλα.

Πολλοί επιχειρηματίες και αξιωματούχοι ερευνώνται, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής ασφαλείας της Μπραζίλια, Άντερσον Τόρες, ο οποίος πέταξε στις ΗΠΑ πριν από τις ταραχές.

Την Πέμπτη, η αστυνομία επισκέφτηκε το σπίτι του και βρήκε ένα έγγραφο που φέρεται να προσπαθεί να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Τόρες υποστηρίζει ότι το έγγραφο έχει αφαιρεθεί εκτός πλαισίου, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο είπε ότι πρέπει να παραδοθεί μέχρι τη Δευτέρα διαφορετικά θα αντιμετωπίσει την έκδοση.

Νωρίτερα, ο Λούλα κατηγόρησε τους συμμάχους του Μπολσονάρο ότι βοήθησαν στην επίθεση στο προεδρικό μέγαρο την Κυριακή.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν συλληφθεί επίσημα και κατηγορούνται σε σχέση με την εξέγερση στο Κογκρέσο της Βραζιλίας.

Ήδη έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για αρκετούς ανώτατους αξιωματούχους που κατηγορούνται ότι είναι «υπεύθυνοι για πράξεις και παραλείψεις» που οδήγησαν στις ταραχές.

Συνελήφθη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια

Ο Άντερσον Τόρες, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας υπό την προεδρία του Ζαΐχ Μπολσονάρου, συνελήφθη σήμερα στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια, στο πλαίσιο της έρευνας για την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια από υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης.

Ως ύποπτος για συνέργεια με τους ταραξίες, ο Τόρες, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, συνελήφθη κατά την επιστροφή του με αεροπλάνο από ΗΠΑ για να εμφανιστεί στο δικαστήριο.

πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου