Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 16 Ιούλ 2021
Περού: Η δεξιά υποψήφια αμφισβητεί τις εκλογές
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 

Πηγή: The Greyzone
Επιμέλεια/Μετάφραση: Δήμητρα Μπέη

Η Κέικο Φουχιμόρι, η πολιτική συνεχιστής του φυλακισμένου πρώην δικτάτορα του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, φαίνεται να έχει χάσει για τρίτη συνεχόμενη φορά στις εκλογές του Περού. Αυτή τη φορά, ηττήθηκε από τον Πέδρο Καστίγιο, έναν αριστερό δάσκαλο από τις αγροτικές Άνδεις.

Αντιμέτωπη με πιθανή ποινή 30 ετών για μια σειρά κατηγοριών που σχετίζονται με διαφθορά, η Κέικο αμφισβητεί τώρα εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους που έχουν ήδη κριθεί έγκυρες.

Με μια κίνηση που προσομοιάζει την πρόσφατη ήττα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την επακόλουθη απόρριψη των εκλογικών αποτελεσμάτων, η Φουχιμόρι επιχειρεί ένα χατ-τρικ. Έχει υποστηρίξει ότι έχει λάβει χώρα «νοθεία» και στις δύο τελευταίες εκλογές μετά την ήττα της, και τις δύο φορές χωρίς να καταφέρει κάτι.

 

 

 

Αυτή τη φορά στο πλευρό της Κέικο βρίσκεται μόνο μια μικρή προαστιακή ελίτ, μια ομάδα καταστημάτων που ελέγχονται από τον όμιλο El Comercio και αρκετά υπερ-συντηρητικά ΜΜΕ. Ωστόσο, προσπαθεί να ωθήσει τις μάζες στους δρόμους σε μια κίνηση που είναι τόσο ανεύθυνη όσο είναι επικίνδυνη, και φέρει ταυτόχρονα μνήμες από τις παραινέσεις του Τραμπ στους υποστηρικτές του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, ο περουβιανός στρατός δεν έχει παρέμβει στην πολιτική αναμέτρηση. Ακόμη και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δύο όργανα που συνήθως συνεργάζονται με τους δεξιούς υποψηφίους στη Λατινική Αμερική, απέρριψαν ανοιχτά την κατηγορία της Φουχιμόρι για νοθεία και ζήτησαν την ταχεία επίλυση των αδύναμων καταγγελιών της. Από την πλευρά τους, οι διεθνείς παρατηρητές συμφωνούν ότι η εκλογές ήταν «καθαρές».

Τα τελευταία χρόνια της θητείας της στο Κογκρέσο, όπου το κόμμα της, το Fuerza Popular, είχε την πλειοψηφία και πολλούς συμμάχους, η Κέικο κατεύθυνε τα πάντα, προωθώντας μέτρα ταυτόσημα με τα συμφέροντα των εταιριών που τη στήριζαν.

Μια ταπεινωμένη αυτοκρατορία MME κινδυνολογεί για την απειλή του κομμουνισμού

Μια εκστρατεία φόβου με επίκεντρο τη Λίμα, όπου ζουν λίγο λιγότερο από το 1/3 των Περουβιανών, οδήγησε στην πολιτική πόλωση της περουβιανής κοινωνίας σε πρωτόγνωρο εδώ και δεκαετίες βαθμό.

Πριν από λίγες μέρες, δώδεκα δημοσιογράφοι απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν σε παραίτηση από το πιο σημαντικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας, το America Television, μέρος του El Comercio Group, εφιστώντας την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών και του κοινού.

Ο τοπικός οργανισμός δημοσιογραφικής δεοντολογίας είχε εκφράσει την ανησυχία του για την προφανή υποβάθμιση του περουβιανού τύπου, όπου πάνω από το 70% των ειδήσεων ανήκει και ελέγχεται από το El Comercio Group.

Η επιθετική προπαγάνδα που καθοδηγείται από την εκστρατεία της Κέικο προειδοποίησε τους Περουβιανούς για μια «κομμουνιστική» αποκάλυψη εάν εκλεγεί ο Πέδρο Καστίγιο, σπέρνοντας πανικό μεταξύ των ανώτερων και μεσαίων τάξεων της Λίμα. Την ίδια στιγμή μεγάλες εταιρείες απείλησαν τους υπαλλήλους τους με απόλυση εάν δεν ψήφιζαν την δεξιά υποψήφια.

Η εκλογική βάση της Κέικο έχει φτάσει στο σημείο να πιστεύει ότι η χώρα πέφτει όχι μόνο στα χέρια μιας στερεοτυπικής κομμουνιστικής δικτατορίας, αλλά και στα χέρια του Shining Path, μιας μαοϊκής εξέγερσης που ηττήθηκε και κατεστάλη ως επί το πλείστον το 1992 υπό την προεδρία του Αλμπέρτο Φουχιμόρι.

 

 

Μια μυστηριώδης σφαγή τροφοδοτεί την αντικομμουνιστική εκστρατεία φόβου της Κέικο

Μια ύποπτη σφαγή που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της ζούγκλας San Miguel del Ene στις 23 Μαΐου, όπου 16 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, άνοιξαν ξανά πληγές και αναμνήσεις από τα αιματηρά χρόνια τρομοκρατίας που έπληξαν το Περού.

Η επίθεση στο San Miguel del Ene αποδόθηκε αμέσως σε μια τρομοκρατική ομάδα διακίνησης ναρκωτικών που αποσχίστηκε από το Shining Path πριν από περίπου μία δεκαετία για να ασχοληθεί με το εμπόριο κοκαΐνης. Ωστόσο, το Militarizado Partido Comunista del Peru (MPCP), όπως αποκαλείται σήμερα ο «απόγονος» του Shining Path, είναι γνωστό ότι δεν εμπλέκεται σε πολιτικές επιθέσεις όπως η προαναφερθείσα.

Μυστηριωδώς, στον τόπο της σφαγής βρέθηκαν φυλλάδια με ένα δυσοίωνο μήνυμα που θα μπορούσε να ωφελήσει μόνο έναν από τους υποψηφίους του αγώνα: «Μην ψηφίσετε την Κέικο Φουχιμόρι…».

Η εκτίμηση του περουβιανού στρατού ότι το εξαφανισμένο Shining Path ήταν «σίγουρα» υπεύθυνο για τις δολοφονίες οδήγησε τον φόβο του κοινού σε νέα ύψη και προώθησε τη δημοτικότητα της Κέικο. Ωστόσο, ο στρατός απέτυχε να συνυπολογίσει ότι το Shining Path και το MPCP διάκεινται εχθρικά το ένα προς το άλλο. Επίσης η ηγεσία της πρώην ομάδας είτε είναι νεκροί είτε στη φυλακή. Επιπλέον, την έρευνα ανέλαβε εξ ολοκλήρου η αστυνομία και όχι ο στρατός.

Τα κυρίαρχα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν αυτή την υπόθεση σαν δεδομένο. Όταν όμως επισκέφτηκαν το σημείο ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι άκουσαν μαρτυρίες που έθεσαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επίσημη ιστορία.

Οι χωρικοί είπαν ότι γνώριζαν καλά τους ναρκέμπορους, και εξήγησαν ότι η δολοφονία πολιτών με τέτοιο τρόπο όχι μόνο θα στερούσε από τις ναρκομαφίες το εργατικό δυναμικό στα χωράφια κόκας, αλλά επίσης ότι υπήρχε και ο κίνδυνος να αποξενώσει τους ανθρώπους αυτών των περιοχών περιοχές, από τους οποίους εξαρτώνται οι ναρκομαφίες για πληροφορίες, υπηρεσίες και εργασία.

Ανάμεσα σε πολλές άλλες λεπτομέρειες που αγνοήθηκαν από τον κυρίαρχο τύπο και τις αρχές ήταν ότι οι μάρτυρες είχαν πει στο ανεξάρτητο περουβιανό μέσο Hildebrandt en sus trece ότι, λίγα λεπτά πριν από την επίθεση, οι τηλεφωνικές και ηλεκτρικές υπηρεσίες είχαν διακοπεί. Οι ντόπιοι δήλωσαν ότι αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ο στρατός πρόκειται να ξεκινήσει επιδρομή εναντίον των ναρκεμπόρων.

 

Μια γυναίκα που επέζησε περιέγραψε τους επιτιθέμενους ως «φυσιολογικούς» ανθρώπους, ντυμένους όχι σαν τρομοκράτες, την αστυνομία ή τον στρατό.

Αμέσως μετά τη δολοφονία, τρεις έως πέντε επιτιθέμενοι φάνηκαν να εγκαταλείπουν τη σκηνή με μοτοσικλέτες, ένα όχημα που συνήθως δεν σχετίζεται με ναρκω-συμμορίες, προς την κατεύθυνση μιας τοποθεσίας που ονομάζεται Valle Esmeralda, όπου εδρεύει στρατιωτική βάση.

 

 

Δικαιολογείται ο φόβος για τον Καστίγιο;

Κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, το 70% των ψηφοφόρων δεν επέλεξε ούτε τον Καστίγιο ούτε την Φουχιμόρι. Παρά το γεγονός αυτό, κανένας υποψήφιος δεν προσπάθησε να μετριάσει τον τόνο του για να κάνει έκκληση στο ευρύτερο εκλογικό σώμα μέχρι το τέλος της εκστρατείας.

Η συζήτηση για την εθνικοποίηση των φυσικών πόρων και των βασικών βιομηχανιών είναι μια προφανής κόκκινη γραμμή για το συντηρητικό δεξιό κόμμα της χώρας. Από την άλλη ο Καστίγιο φάνηκε ασυνεπής. Άλλα έλεγε σε ορισμένα ακροατήρια στην περιοδεία του στο Περού, και άλλα στις τηλεοπτικές κάμερες, τις ενδιαφερόμενες αρχές και τους δημοσιογράφους της αντιπολίτευσης.

Πολλοί είχαν πειστεί ότι ο Βλαντιμίρ Σερόν, ο μαρξιστής ηγέτης του κόμματος του Καστίγιο, Perú Libre, κινούσε τα νήματα από τα παρασκήνια. Αυτή η θέση μάλιστα αποτέλεσε και επιχείρημα της δεξιάς προπαγάνδας. Κι αυτό γιατί κατά την διάρκεια των εκλογών αναιρέθηκε μια καταδικαστική απόφαση εναντίον του από έναν άκρως αδίστακτο δικαστή, γεγονός που κίνησε υποψίες.

Το Perú Libre συγκροτείται εν μέρει από ενώσεις εργαζομένων στα σχολεία όπως ο Καστίγιο, αλλά διατηρεί επίσης χαλαρούς δεσμούς με το MOVADEF, ένα πολιτικό κίνημα που επιδιώκει αμνηστία για καταδικασμένους τρομοκράτες. Πολλά από τα μέλη του συμμετέχουν στην ίδια ένωση με τον Καστίγιο. Πάνω σε αυτό βασίστηκε και η τρομοϋστερία της δεξιάς.

Ωστόσο τα στιγματισμένα μέλη του MOVADEF δεν προωθούν τη βία. Αντίθετα, υποστηρίζουν την πολιτική συμμετοχή και συμφιλίωση μεταξύ πλήρως αποκατεστημένων πρώην τρομοκρατών και των πολιτών γενικότερα.

Μετά από έναν κατακλυσμό αντικομμουνιστικής προπαγάνδας που στοχεύει στην αναβίωση των φαντασμάτων των πιο σκοτεινών ημερών του Περού και χωρίς έναν αμερόληπτο τύπο για να την αντισταθμίσει, η χώρα εισέρχεται σε επικίνδυνα νερά.

Η ιστορία, ωστόσο, φαίνεται ήδη γραμμένη: τα διεθνή ιδρύματα και οι θεσμοί απορρίπτουν τα καυστικά κόλπα της Κέικο και αναγνωρίζουν τον Καστίγιο ως τον επόμενο πρόεδρο του Περού.



πηγη: https://info-war.g

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου