Ενώ ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης δεν είναι ακόμη επίσημα γνωστός, στα μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο, συζητιέται η τύχη του προέδρου Ερντογάν.

Μπορεί να παραμείνει στην εξουσία; Ή τι θα κάνει αν χάσει;

 

Όλοι οι υποστηρικτές του Ερντογάν και ορισμένοι ανεξάρτητοι πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος έχει ακόμα πιθανότητες να κερδίσει. Αναφέρουν τα δυνατά σημεία του ανθρώπου που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002:

+ Ο Πρόεδρος μπόρεσε πρόσφατα να βρει πιστώσεις από τα Αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου και τη Σαουδική Αραβία για να επιβραδύνει ή τουλάχιστον να αναβάλει την πλήρη χρεοκοπία της τουρκικής οικονομίας. Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός ξεπερνά το 150% σύμφωνα με ανεξάρτητους ειδικούς και η τουρκική λίρα εξακολουθεί να είναι πολύ αδύναμη σε σύγκριση με το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ.

+ Το καθεστώς έχει αυξήσει σημαντικά τον κατώτατο μισθό και τον μισθό των συνταξιούχων. Αλλά αυτή η αύξηση αναιρείται αμέσως από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών.

+ Ήδη στην προεκλογική εκστρατεία ο Ερντογάν δίνει απίστευτες υποσχέσεις όπως η αποστολή αστροναύτη στο φεγγάρι, η εκμετάλλευση των πιθανών(;) πόρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, η κατασκευή και η πώληση «εθνικού και τοπικού αυτοκινήτου» (TOGG). Διατηρεί ακόμη τον θρησκευτικό του λόγο.

+ Παρουσιάζεται ακόμα ως ένας μεγάλος περιφερειακός ή και διεθνής ηγέτης, ενώ εκτός από δύο χώρες (Αζερμπαϊτζάν και Κατάρ) η συντριπτική πλειοψηφία των εθνών δεν συμπαθεί και ιδιαίτερα τον Άντρα της Τουρκίας.

+ Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες δεν τολμούν να αντιταχθούν κατά μέτωπο στις και παράνομες πράξεις και πολιτικές του Ερντογάν. Οι δύο αυτές πρωτεύουσες κατηγορούνται ακόμη και ότι ακολουθούν πολιτική κατευνασμού.

+ Η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Ερντογάν ακόμα κι αν αυτή η υποστήριξη είναι ουσιαστικά κυκλική.

Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα είναι στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

+ Είναι μέτρια γιατί η Τράπεζα των 6 είναι μηχανισμός των αρχηγών των 5 δεξιών κομμάτων και των κεμαλικών του Ρεπουμπλικανικoύ Λαϊκού Κόμματος (CHP). Αντιμετωπίζει το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης σαν να έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές. Δεν έχει σχέδιο ή πρόγραμμα αποκατάστασης για την αναδημιουργία ενός ενισχυμένου κοινοβουλευτικού συστήματος.

+ Αυτή η αντιπολίτευση ακολουθεί τις ίδιες πολιτικές γραμμές με τον Ερντογάν για τα πιο σημαντικά θέματα της χώρας: Το Κουρδικό και το Αρμενικό Πρόβλημα, τον Τούρκικο στρατό, την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, LGBTI+, τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες...

+ Η Τράπεζα των 6 αρνείται να έρθει σε επαφή με το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP), ένα κουρδικό και αριστερό κόμμα που έχει δυνατότητα ψήφου μεταξύ 10 και 15%. Τα πάει πολύ καλά με τα πολύ μικρά κόμματα της συντηρητικής δεξιάς που δεν έχουν συνολικά ούτε 3% πρόθεση ψήφου.

+ Η Τράπεζα των 6 και οι πολιτικές του CHP επικρίνονται αυστηρά ακόμη και από τους αρθρογράφους της καθημερινής Cumhuriyet, κεμαλικούς και κοντινούς στο CHP.

+ Η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι με την αποχώρηση του Ερντογάν η Τουρκία θα γίνει ξαφνικά ένας παράδεισος όταν υπάρχουν ήδη σοβαρά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά προβλήματα που είναι δύσκολο να επιλυθούν ακόμη και μακροπρόθεσμα.

Τέλος, κανείς δεν μιλά για τους κινδύνους της ματαίωσης των εκλογών. Επιπλέον, κανένας δεν έχει την εγγύηση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν δίκαια.

Ο Ερντογάν και το κόμμα του εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμένη θέση στις δημοσκοπήσεις, αλλά υπάρχει ακόμα μεγάλος κίνδυνος: ο Ερντογάν κέρδισε, με εξαίρεση μία φορά (Ιούνιος 2015), όλες τις εκλογές από το 2002. Το CHP έχει χάσει, εκτός από μία φορά (Ιούνιος 2019), όλες τις εκλογές από το 2002.

«Η Τουρκία κινδυνεύει να αδειάσει αν κερδίσει ξανά ο Ερντογάν», πιστεύει ένας εξόριστος καθηγητής οικονομικών.

*Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία.

πηγη: https://tvxs.gr