Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 25 Μάι 2022
Ουκρανική οργή κατά ΝΑΤΟ, βέλη Ζελένσκι κατά δυτικών κρατών
Κλίκ για μεγέθυνση





25.05.2022, 22:44
 
Ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι από το Κίεβο κατά της Συμμαχίας, με παράλληλα «εγκώμια» προς την Ε.Ε., την ώρα που η Ουκρανία παραδέχεται τη δύσκολη κατάσταση στα ανατολικά.

Άστραψε και βρόντηξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατά την τοποθέτησή του στο Νταβός, εκτοξεύοντας σφοδρά πυρά κατά του ΝΑΤΟ, με τη Συμμαχία να είναι εγκλωβισμένη στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί από την άρνηση της Άγκυρας να πει «ναι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τη Συμμαχία ότι δεν κάνει «απολύτως τίποτε» ενάντια στη ρωσική εισβολή, την ώρα που στο Κίεβο έχουν αρχίσει να παραδέχονται, αυτό που έχει αρχίσει να διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες, ότι η Ρωσία κερδίζει με γοργούς ρυθμούς εδάφη στα ανατολικά.

Από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δήλωσε ότι πριν από τις 24 Φεβρουαρίου ο ουκρανικός λαός έβλεπε το ΝΑΤΟ ως μια δύναμη και την Ε.Ε. σαν έναν θεσμό που «εξέφραζε μόνο ανησυχίες».

«Αλλά ο πόλεμος έριξε τις μάσκες. Βλέπουμε το ΝΑΤΟ ως μια συμμαχία, έναν θεσμό παραμερισμένο που δεν κάνει απολύτως τίποτα» συνέχισε κλιμακώνοντας την κριτική του για να υπογραμμίσει «είδαμε επαναστατικές αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες οι ίδιοι δεν περίμεναν να λάβουν», είπε.

Πιο γενικός στην τοποθέτησή του από το ίδιο βήμα ήταν το πρωί ο πρόεδρος της χώρας καλώντας τις δυτικές χώρες να ενωθούν για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή στη χώρα του.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άσκησε κριτική στη Δύση και με αιχμή το ζήτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σημείωσε «ρο ερώτημά μου είναι: υπάρχει ενότητα στην πράξη (Σ.τ.Σ: στη Δύση ); Δεν το βλέπω. Υπάρχει ενότητα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ; Οχι. Επομένως, η Δύση είναι ενωμένη; Όχι. Το δυνατό μας σημείο ήταν η ενότητα εντός της χώρας και τώρα αυτό εξαρτάται από την ενότητα της Δύσης, για να είμαστε ισχυροί και να υποστηρίζουμε σθεναρά την Ουκρανία. Θα έχουμε το πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας όταν θα είμαστε όλοι πραγματικά ενωμένοι».

Από χθες το βράδυ, άλλωστε, ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς είναι «πολύ δύσκολη» , καθώς η Ρωσία έχει επικεντρώσει όλη τη στρατιωτική της δύναμη στην περιοχή αυτή. 

Νατοϊκό αδιέξοδο με την Τουρκία και τα υποψήφια μέλη

Άκαρπες φαίνεται πως ήταν και οι σημερινές επαφές εκπροσώπων της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Άγκυρα με την τουρκική πλευρά με το βλέμμα στην ένταξη των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ.

 

Η κατάσταση στα μέτωπα

Οι Ουκρανοί παραδέχονται εδώ και λίγες ημέρες ότι αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες «δυσκολίες» στο Ντονμπάς και ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνωρίζει πως οι επόμενες εβδομάδες του πολέμου θα είναι δύσκολες.

Σήμερα, ο Ζελένσκι κάλεσε τις ξένες κυβερνήσεις να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη με τη μορφή όπλων και εξοπλισμού, λέγοντας ότι είναι «η καλύτερη επένδυση για τη διατήρηση της σταθερότητας στον κόσμο». Πρόσθεσε ότι εάν ο Ρώσος Πρόεδρος «κατανοήσει την πραγματικότητα» υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί μια διπλωματική διέξοδος από τη σύγκρουση.

Στο επιχειρησιακό κομμάτι, έχοντας βάλει στόχο το Σεβεροντονέτσκ στο βόρειο Λουγκάνσκ και το Σλαβιάνσκ στο Ντονέτσκ, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν και επιτίθενται σε βασικές πόλεις στρατηγικής σημασίας.

Ο κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής του Λουγκάνσκ, γνωστοποίησε ότι το Σεβεροντονέτσκ χτυπήθηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ρουκέτες, πυροβολικό και όλμους.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δυστυχώς μόνο χειροτερεύει», είπε, περιγράφοντας αυτό που ονόμασε «πλήρης κλίμακας επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις» σε ένα βίντεο στο Telegram.

«Ο ρωσικός στρατός αποφάσισε να καταστρέψει ολοσχερώς το Σεβεροντονέτσκ. Απλώς το διαγράφουν από προσώπου γης», ανέφερε σε δραματικούς τόνους.

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες στάλθηκαν για να καταλάβουν την περιοχή σημείωσε ο κυβερνήτης της, προσθέτοντας ότι ο βομβαρδισμός του Σεβεροντονέτσκ ήταν τόσο έντονος που δεν πρόλαβαν οι 15.000 αμάχοι να φύγουν.

Στο μεταξύ, το ρωσικό κοινοβούλιο κατήργησε σήμερα το ανώτατο ηλικιακό όριο που υπήρχε για να μπορεί να καταταγεί κάποιος στον στρατό.

«Η υιοθέτηση αυτής της πρότασης νόμου θα επιτρέψει να προσελκυθούν στον στρατό ειδικοί σε περιζήτητες ειδικότητες», υπογραμμίζει ένας από τους συντάκτες του κειμένου, ο βουλευτής Αντρέι Καρταπόλοφ, η δήλωση του οποίου αναφέρεται στον ιστότοπο της Δούμα, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Μέχρι σήμερα, μόνον οι πολίτες ηλικίας 18 ως 40 ετών επιτρεπόταν να συνάψουν ένα πρώτο συμβόλαιο πρόσληψης στις ένοπλες δυνάμεις. Για τους αλλοδαπούς, το ηλικιακό περιθώριο ήταν από τα 18 ως τα 30 χρόνια.

Πλέον θα είναι δυνατό οποιοσδήποτε εθελοντής που δεν έχει συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης, η οποία ορίζεται σήμερα στα 61,5 έτη για τους άνδρες, να καταταγεί στον στρατό.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου