Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 08 Φεβ 2023
Σεισμός: «Αυτό που συνέβη δεν ήταν τυχαίο, οι κατασκευαστικές χτίζουν σαθρά κτίρια»!
Κλίκ για μεγέθυνσηΗ ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα σε Τουρκία και Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς, έχει και ταξική διάσταση.

08.02.2023


Την ταξική διάσταση της απίστευτης τραγωδίας που εκτυλίσσεται σε Τουρκία και Συρία τα τελευταία 24ωρα, αποδεικνύουν οι μαρτυρίες που φέρνει στο φως το 902.gr, που ήρθε σε επαφή με ανθρώπους από τις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας που ζούνε στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το 902.gr:

Η Μ. Ε., με καταγωγή από την περιοχή της Αντάκια (Αντιόχειας), μας μετέφερε τα εξής για την κατάσταση στην περιοχή: «Η κατάσταση είναι ολέθρια. Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη και ανυπολόγιστη. Οι άνθρωποι μένουν στα αυτοκίνητά τους, άλλα δεν μπορούν να βρουν βενζίνη. Πεινάνε. Οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες, καθώς το κρύο είναι τσουχτερό. Οι άνθρωποι στα χωριό μου έχουν μαζευτεί στο καφενείο του χωριού και προσπαθούν να ζεσταθούν γύρω από την ξυλόσομπα του καφενείου. Η εκκλησία του χωριού γκρεμίστηκε.

Το πιο τραγικό είναι ότι μία συγγενής μου βρισκόταν σχεδόν δύο μέρες κάτω από τα συντρίμμια και είχε επικοινωνία με τους διασώστες και με τη μάνα της, από χθες το απόγευμα σταμάτησε να δίνει σημεία ζωής και οι διασώστες έφυγαν. Το κράτος είναι ανύπαρκτο».

Για την όλη κατάσταση μας είπε ότι ευθύνεται ο τρόπος με τον οποίο χτίζονται τα κτίρια. «Αυτό που συνέβη εκεί δεν είναι τυχαίο. Χρόνια οι κατασκευαστικές εταιρείες, που τα έχουν καλά με το κράτος, αναλαμβάνουν να χτίσουν κτίρια σαθρά. Την ίδια στιγμή που οι ιδιοκτήτες βγάζουν εκατομμύρια, την ίδια ώρα παραδίδουν σπίτια σαθρά για τον τούρκικο λαό. Είναι πολύ συχνό να βάζουν κατά την κατασκευή ακόμη και αφρό αντί για τούβλα ή μπετόν, ενώ δεν υπάρχει όριο δόμησης, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί και κατασκευάζονται πολυώροφες πολυκατοικίες με fast track διαδικασίες».

Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που στέλνεται από όλους τους ανθρώπους προς την Τουρκία, από το ΠΑΜΕ και τα εργατικά σωματεία, γιατί «οι δύο λαοί είναι αδέρφια κι αυτό φαίνεται στην πράξη, ανεξάρτητα από τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν οι κυβερνήσεις των χωρών μας».

Η Βέρα Ασλάν, με καταγωγή από το Χαλέπι της Συρίας, μας είπε: «Ευτυχώς όλοι μου οι συγγενείς είναι καλά, γιατί όταν έγινε ο πρώτος σεισμός κατεβήκανε κάτω και κάτσανε εκεί μέχρι να τελειώσει. Τα σπίτια τους δεν γκρεμίστηκαν, όμως τα πάντα μέσα έχουν καταστραφεί. Τα πιο πολλά κτίρια έχουν ισοπεδωθεί και η καταστροφή είναι μεγάλη και ανθρώπινη και υλική. Από τον φόβο τους οι άνθρωποι μένουν στα αμάξια τους ή και στον δρόμο. Επικρατεί μία κατάσταση φόβου, που όμως οι άνθρωποι εκεί είναι συνηθισμένοι, λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών των τελευταίων χρόνων. Σίγουρα θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. Εκεί που είχαν ηλεκτρισμό ή πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό λίγες ώρες μέσα στη μέρα, τώρα δεν έχουν».

Όσον αφορά την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση που εκφράζεται είπε τα εξής: «Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσει τώρα το εμπάργκο στη Συρία για να μπορέσει να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν τα εργατικά σωματεία, οι μαζικοί φορείς και ο ελληνικός λαός».

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου