Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Hindenburg εναντίον Adani
Κλίκ για μεγέθυνσηΟι τελευταίες πινελιές σε έναν πίνακα, στους δρόμους της Βομβάης, που απεικονίζει την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του Ινδού μεγιστάνα Γκαουτάμ Αντάνι

AP /Rajanish Kakade06.02.2023, 14:45
 
 
Η κατάρρευση του ινδικού επιχειρηματικού κολοσσού -που φαίνεται να στήριξε την άνοδό του στα σαθρά θεμέλια της υπερμόχλευσης, της χειραγώγησης και της διαπλοκής- και το ανελέητο κερδοσκοπικό παίγνιο μιας εταιρείας σορτάκηδων που βγάζει τα κέρδη της από την καταστροφή ● Ο Γκαουτάμ Αντάνι, που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, ελέγχεται για τους στενούς δεσμούς του με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντα Μόντι ● Η άπλετη χρηματοδότηση του ομίλου από τα κρατικά πιστωτικά ιδρύματα, η προνομιακή του μεταχείριση σε έργα ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων και λιμανιών εικάζεται ότι δεν είναι άσχετες με αυτή τη σχέση.

Χάρτινο πύργο που καταρρέει σε αργή κίνηση θυμίζει πλέον η αυτοκρατορία του Ινδού μεγιστάνα Γκαουτάμ Αντάνι καθώς η μαζική φυγή των επενδυτών από τις μετοχές του ομίλου εξανέμισε ήδη τη μισή αξία του. Από την επίθεση της αμερικανικής εταιρείας Hindenburg Research πριν από περίπου δύο εβδομάδες και τις κατηγορίες της για χειραγώγηση των μετοχών και λογιστικές απάτες από τον ινδικό κολοσσό, οι 7 εισηγμένες εταιρείες του ομίλου Adani είδαν την αξία τους να συρρικνώνεται στα 107,5 δισ. δολάρια.

Η κεφαλαιοποίησή τους πριν από τη δημοσιοποίηση των κατηγοριών της Hindenburg άγγιζε τα 220 δισ. δολάρια -η εταιρεία που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο γερμανικό αερόπλοιο υδρογόνου το οποίο ανατινάχθηκε τον Μάιο του 1937 πάνω από το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ οδηγώντας σε τραγικό θάνατο δεκάδες επιβάτες του, επιδίδεται σε ανάλογου ύφους καταστροφές με στόχο το κέρδος.

Η Hindenburg Research του Νάθαν Aντερσον έχει βάλει στο στόχαστρό της από το 2020 περίπου 30 εταιρείες, οι μετοχές των οποίων υποχώρησαν κατά μέσο όρο 15% την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης των ερευνών της και 26% έξι μήνες αργότερα

Βάζει στο μικροσκόπιο τις εταιρείες οι οποίες έχουν υψηλό χρέος, υπερμόχλευση κεφαλαίων, κακή ή δόλια διαχείριση. Επειτα από ενδελεχή έρευνα των εταιρειών-στόχοι δημοσιοποιεί τα ευρήματά της αφού πρώτα φροντίσει να δανειστεί μετοχές τους. Στη συνέχεια πουλά τις μετοχές επιδιώκοντας το μαζικό ξεπούλημά τους στην αγορά. Απώτερος στόχος, η πτώση της τιμής των μετοχών και η επαναγορά τους κοψοχρονιά. Η στρατηγική αυτή (short selling), αν ευοδωθεί, μπορεί να αποφέρει τρελά κέρδη στον κερδοσκόπο που την εφαρμόζει.

Η Hindenburg -που ιδρύθηκε το 2017 από τον Νάθαν Aντερσον- έχει βάλει στο στόχαστρό της από το 2020 περίπου 30 εταιρείες. Κατά μέσο όρο, οι μετοχές αυτών των εταιρειών υποχώρησαν περίπου 15% την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης των ερευνών της και 26% έξι μήνες αργότερα. O Αντερσον, που κατονόμασε τον όμιλο Adani ως «τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των επιχειρήσεων», τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή της Wall Street με εκθέσεις κατά των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων Nikola και Lordstown Motors. Ωστόσο ποτέ πριν στο παρελθόν δεν είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον ενός τόσο μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου όπως η Adani.

Πάντως πέρα από το κερδοσκοπικό παιχνίδι του Αντερσον και της Ηindenburg, η καθίζηση των μετοχών του ινδικού ομίλου και η επιθετική στροφή της αγοράς εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο η Adani είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει το υψηλό χρέος της. Ο γνωστός οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s προειδοποίησε την προηγούμενη Παρασκευή ότι η καθίζηση των μετοχών θα μπορούσε να πλήξει την ικανότητα του ομίλου να αντλήσει κεφάλαια. Ας σημειωθεί ότι η ναυαρχίδα του ομίλου Adani Enterprises αναγκάστηκε να ακυρώσει την προηγούμενη εβδομάδα πολυδιαφημισμένη πώληση μετοχών ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς η πτώση του τίτλου της καθιστούσε ασύμφορες τις αγορές τους από τους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή οι φόβοι μήπως η κρίση στον όμιλο Adani εξαπλωθεί στις πιστώτριες τράπεζές της και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ινδίας εντείνονται και η κεντρική τράπεζα της χώρας φέρεται να έχει ζητήσει λεπτομέρειες από τις τράπεζες για την έκθεσή τους στον όμιλο.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση ζητά τη διερεύνηση των αποκαλύψεων της Hindenburg. Την περασμένη Παρασκευή και τα δύο σώματα του ινδικού Κοινοβουλίου αναγκάστηκαν να διακόψουν τις εργασίες τους καθώς αρκετοί βουλευτές παρενέβησαν στη συζήτηση φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θέλουμε εξεταστική επιτροπή», «Σταματήστε να λεηλατείτε τους φτωχούς!». Επίκεντρο των διαμαρτυριών τους αποτελεί το «θρασύτατο σχέδιο χειραγώγησης μετοχών και λογιστικής απάτης» που επικαλείται η Hindenburg και το οποίο ενδέχεται να έχει αποτελέσει τον μηχανισμό εκτόξευσης των μετοχών των εταιρειών της Adani μέσα σε λίγα χρόνια και έκανε τον Γκαουτάμ Αντάνι τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας.

Ο τελευταίος ελέγχεται και για τους στενούς δεσμούς του με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντα Μόντι ο οποίος κατάγεται, όπως και ο ίδιος, από το κρατίδιο Γκουτζαράτ. Ο πλημμελής έλεγχος από τις ρυθμιστικές αρχές, η άπλετη χρηματοδότηση του ομίλου από τα κρατικά πιστωτικά ιδρύματα, η προνομιακή του μεταχείριση σε έργα ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, λιμανιών εικάζεται ότι δεν είναι άσχετα με αυτή τη σχέση.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου