Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 04 Φεβ 2023
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία για εξαγωγές που στηρίζουν τη Ρωσία
Κλίκ για μεγέθυνση
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τουρκία για την εξαγωγή στη Ρωσία προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες για την εξαγωγή στη Ρωσία χημικών, μικροτσίπ και άλλων προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία, και θα μπορούσαν να κινηθούν για να τιμωρήσουν τουρκικές εταιρείες ή τράπεζες που παραβιάζουν κυρώσεις, μεταδίδει το Reuters.

Ο Μπράιαν Νέλσον, ο κορυφαίος αξιωματούχος των κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, επισκέφθηκε αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα την Πέμπτη και την Παρασκευή για να παροτρύνει περισσότερη συνεργασία για τη διακοπή της ροής τέτοιων αγαθών.

Σε μια ομιλία του στους τραπεζίτες, ο Νέλσον είπε ότι η αξιοσημείωτη άνοδος των εξαγωγών στη Ρωσία καθιστά τις τουρκικές οντότητες «ιδιαίτερα ευάλωτες σε κινδύνους φήμης και κυρώσεων» ή στο να χάσουν την πρόσβαση στις αγορές της G7.

Θα πρέπει «να λάβουν επιπλέον μέτρα για να αποφύγουν συναλλαγές που σχετίζονται με πιθανές μεταφορές τεχνολογίας διπλής χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα», είπε σε αντίγραφο της ομιλίας που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Στις συναντήσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ο Νέλσον και μια αντιπροσωπεία σημείωσαν εξαγωγές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία που προκάλεσαν ανησυχίες, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Δεν υπάρχει καμία έκπληξη…το ότι η Ρωσία προσπαθεί ενεργά να αξιοποιήσει τους ιστορικούς οικονομικούς δεσμούς που έχει στην Τουρκία», είπε ο αξιωματούχος. «Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η τουρκική απάντηση».

Η Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ, αντιτίθεται επί της αρχής στις σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά λέει ότι δεν θα παρακαμφθούν στην Τουρκία, προτρέποντας τη Δύση να παράσχει οποιαδήποτε απόδειξη.

Τα δυτικά κράτη εφάρμοσαν τους ελέγχους των εξαγωγών και τις κυρώσεις μετά την εισβολή της Μόσχας πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Ωστόσο, τα κανάλια ανεφοδιασμού παρέμειναν ανοιχτά από το Χονγκ Κονγκ, την Τουρκία και άλλους εμπορικούς κόμβους.

Επικαλούμενο τα ρωσικά τελωνειακά αρχεία, το Reuters ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων εισέρρευσαν στη Ρωσία τους επτά μήνες έως τις 31 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 777 εκατομμύρια δολάρια από αυτά τα προϊόντα κατασκευάστηκαν από δυτικές εταιρείες των οποίων τα τσιπ έχουν βρεθεί στο Ρωσικά οπλικά συστήματα.

ΠΙΕΣΗ

Η Άγκυρα έχει εξισορροπήσει τους καλούς της δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, πραγματοποίησε πρώιμες συνομιλίες μεταξύ των πλευρών και επίσης βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας για τις αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία.

Το ταξίδι του Νέλσον, του υφυπουργού Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις οικονομικές πληροφορίες, είναι το πιο πρόσφατο στην Τουρκία από ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ που στοχεύουν να εντείνουν την πίεση στην Άγκυρα για να διασφαλίσει την επιβολή των περιορισμών των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Η πίεση έφερε κάποιες αλλαγές.

Ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών εδάφους της Τουρκίας, η Havas, είπε στις ρωσικές και λευκορωσικές αεροπορικές εταιρείες ότι ενδέχεται να σταματήσει να παρέχει ανταλλακτικά, καύσιμα και άλλες υπηρεσίες στα αεροσκάφη τους αμερικανικής προέλευσης, σύμφωνα με τις απαγορεύσεις της Δύσης, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters επικαλούμενο επιστολή της εταιρείας στις 31 Ιανουαρίου.

Τον Σεπτέμβριο, πέντε τουρκικές τράπεζες ανέστειλαν τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir αφού το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έβαλε στο στόχαστρο τον επικεφαλής του διαχειριστή του συστήματος με νέες κυρώσεις και προειδοποίησε όσους βοηθούν τη Μόσχα να μην τις παρακάμψουν.

Ο Νέλσον προέτρεψε τους Τούρκους τραπεζίτες να διεξάγουν ενισχυμένη δέουσα επιμέλεια στις συναλλαγές που σχετίζονται με τη Ρωσία και σημείωσε στην ομιλία ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες συνεχίζουν να αγοράζουν ακίνητα και να ελλιμενίζουν γιοτ στην Τουρκία.

Σε ξεχωριστές συνομιλίες με τουρκικές εταιρείες, ο Νέλσον επεσήμανε «επειγόντως» τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία πιστεύεται ότι αποφεύγει τους δυτικούς ελέγχους για να προμηθεύει εκ νέου πλαστικά, καουτσούκ και ημιαγωγούς που βρίσκονται σε εξαγόμενα αγαθά και χρησιμοποιούνται από τον στρατό, είπε ο αξιωματούχος.

Το πρόσωπο πρόσθεσε ότι αφού έλαβαν μέτρα πέρυσι για να πιέσουν τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο, το επίκεντρο των ΗΠΑ είναι τώρα «στη φοροδιαφυγή και ιδιαίτερα στη φοροδιαφυγή σε τρίτες χώρες που βλέπουμε».

Ο Νέλσον παρέδωσε παρόμοια μηνύματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ομάν αυτή την εβδομάδα, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών.

πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου