Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 04 Μάρ 2021
Οι “πικρές” λεμονάδες της Λίζας
Κλίκ για μεγέθυνση



Όταν δεν υπάρχει σύστημα δημόσιας δωρεάν υγείας, μπαίνεις από νωρίς σε ρόλο "επιχειρηματία", θέλοντας και μη...

Η επτάχρονη Λίζα Σκοτ από την Αλαμπάμπα παίρνει μαθήματα ζωής από νωρίς. Αφορμή έδωσαν οι πρώτες επιληπτικές κρίσεις που ξεκίνησαν στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου. Ως τότε, τόσο η ίδια, όσο και η οικογένειά της αγνοούσαν ότι υπέφερε από ιάσιμο, πλην δαπανηρό, σοβαρό πρόβλημα υγείας.

https://cloudfront-us-east-1.images.arcpublishing.com/gmg/7JBQGVWSEVA5HB3HI4RQWBHRXI.jpg
Οι χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούνται για τη διόρθωση του προβλήματος δεν καλύπτονται από την ασφαλιστική κάλυψη των γονιών της.

Η δωρεάν υγεία στις ΗΠΑ άλλωστε ποτέ δεν ήταν από τα “δυνατά” σημεία της ισχυρότερης οικονομίας στον πλανήτη. Εκεί, ακόμη και παιδιά επτά ετών αναγκάζονται από νωρίς να διδαχθούν ότι στις ΗΠΑ το αγαθό της υγείας δεν είναι δικαίωμα, όπως ισχύει σε δεκάδες χώρες του πλανήτη, αλλά εμπόρευμα.

Εμπόρευμα ακριβό που για να το αποκτήσεις χρειάζονται (εκτός από λεφτά…) αντοχές, έρανοι και “φιλανθρωπίες”.

Η ανταπόκριση του κόσμου στην εξ ανάγκης “παιδική επιχειρηματικότητα” ήταν άμεση και μεγάλη. Σε λίγες μέρες η Λίζα είχε μαζέψει 12.000 δολάρια. Όλα από δωρεές. Οι περισσότεροι πελάτες της δεν αγόραζαν λεμονάδα με 50 λεπτά ή ένα δολάριο. Αγόραζαν ελπίδες για τη μικρή Λίζα δίνοντας 10, 50 ή και 100 δολάρια.

 

Κάπως έτσι τα 12.000 δολάρια έγιναν 200.000 δολάρια. Και τα 200.000 δολάρια, 300.000.

Κατά τα άλλα, η επτάχρονη Λίζα που έχει παρατήσει προσωρινά το σχολείο λόγω των προβλημάτων υγείας δεν δυσανασχετεί. Προσπαθεί να ζήσει τη ζωή τής όπως ένα συνηθισμένο κορίτσι επτά ετών. Με λίγο χορό και τραγούδι τα προβλήματα μπορούν να ξεχαστούν…

Το φως των καναλιών έχει πέσει προς το παρόν πάνω της. Η ανταπόκριση του κόσμου στην περιπέτεια της υγείας της ίσως δώσει αίσιο τέλος, μολονότι (ακόμη και εάν όλα πάνε καλά) θα πρέπει να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία τουλάχιστον μέχρι την τρίτη δεκαετία της ζωής της.

Το θέμα όμως δεν είναι η Λίζα. Ούτε οι λεμονάδες της. Αλλά το ανύπαρκτο δημόσιο σύστημα δωρεάν, ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στις ΗΠΑ. Ένα πρόβλημα που παραμένει (σκοπίμως…) ανεπίλυτο στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου εδώ και δεκαετίες.

Μέχρι πότε άραγε τα επτάχρονα παιδιά θα αναγκάζονται να πουλούν λεμονάδες για να εξασφαλίσουν τα λεφτά μίας εγχείρισης;



πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου