Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 11 Φεβ 2023
Ζαχάροβα: Κριτική για «απάνθρωπη λογική» Μητσοτάκη προς τη δοκιμαζόμενη Συρία
Κλίκ για μεγέθυνση
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών μίλησε για «πολιτικοποιημένη προσέγγιση» της Δύσης ως προς την παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Συρίας.

Για «πολιτικοποιημένη προσέγγιση» και «απάνθρωπη συμπεριφορά» ως προς την παροχή βοήθειας στη Συρία κατηγόρησε τη Δύση η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, καλώντας άμεσα να επανεξεταστεί αυτή «η απάνθρωπη θέση και να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, που υφίστανται έναντι της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», σύμφωνα με δημοσίευμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

«Δεν είναι απλώς εκδήλωση πολιτικοποιημένης προσέγγισης, από την οποία καθοδηγούνται οι δυτικοί στο ζήτημα παροχής ανθρωπιστικής συνδρομής στους παθόντες στη χώρα αυτή. Πρόκειται για κάτι τερατώδες, πέραν του ορίου αντίληψης των θεμελιωδών πανανθρώπινων αξιών, οι οποίες μας καθιστούν ανθρώπους. Υπό τις παρούσες συνθήκες διατηρούνται σε ισχύ οι παράνομες μονομερείς κυρώσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν εναντίον της Συρίας», δήλωσε η Μ. Ζαχάροβα κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση Ρώσων δημοσιογράφων και ανταποκριτών ξένου Τύπου, εκτιμώντας ότι οι δυτικές κυρώσεις «δυσχεραίνουν τη διαδικασία εξάλειψης των συνεπειών του σεισμού και παροχής βοήθειας στους Σύρους από άλλα κράτη και μη κυβερνητικές οργανώσεις και προκαλεί όχι μόνο ανθρώπινες δοκιμασίες, αλλά και θύματα».

«Λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη της τραγωδίας, η οποία συνέβη στη Συρία, αυτή η συμπεριφορά των κρατών της Δύσης έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της ανθρώπινης ηθικής και δεν μπορεί να τύχει δικαιολόγησης», υποστήριξε η Μ. Ζαχάροβα, η οποία μάλιστα αναφέρθηκε ειδικά στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας «απάνθρωπη λογική» την τοποθέτηση ότι «βοήθεια στη Συρία δεν μπορεί να παρασχεθεί, διότι ισχύουν κυρώσεις».

«Υπάρχουν συμβολικοί, έστω όχι ως το τέλος ευθείς, αλλά κάποιου είδους κανόνες, που προλαμβάνουν την πλήρη κατάρρευση», δήλωσε η Ρωσίδα εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «όταν ακούγονται δηλώσεις, ότι δεν είναι δυνατό να βοηθήσουμε τους παθόντες στη Συρία, διότι στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, πρόκειται για άλμα, πίσω από το οποίο βρίσκεται άβυσσος». «Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι σε τέτοιο βαθμό αφοσιωμένος σε ξένα βρώμικα παιχνίδια. Χρειάζεται πάντοτε να παραμένουμε άνθρωποι, να βλέπουμε και να αισθανόμαστε τα βάσανα άλλων ανθρώπων», ισχυρίστηκε η ίδια, θυμίζοντας τις σκηνές ανήμπορων παιδιών στη Συρία, που ζητούν βοήθεια.

«Έστω αυτό το δευτερόλεπτο χρειάζεται να παραμείνουμε άνθρωποι και να απλώσουμε χείρα βοηθείας και να μην επικαλούμαστε εκείνη την παρανομία, που συνεχίζει να υπάρχει απλώς εξαιτίας του ότι κάποιος κάποτε θεώρησε δυνατό για τον ίδιο να υποδείξει την παράνομη βούλησή του στη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας «την αναγκαιότητα παροχής επείγουσας διεθνούς βοήθειας στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία σε στενό συντονισμό με την κυβέρνησή της, με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας αυτής της χώρας».

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος υποστήριξε ότι στο παρελθόν «υπό το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας δυτικές χώρες, κυβερνητικές και μη οργανώσεις, παραβίαζαν ακόμη και τα σύνορα και την τοπική νομοθεσία, δρώντας με τις “καλύτερες των προθέσεων”», παρά τις ενστάσεις της συριακής κυβέρνησης, και αναρωτήθηκε εάν «τώρα, που οι καταστροφές προκλήθηκαν από ένα φυσικό φαινόμενο, για το οποίο δεν υπάρχουν ένοχοι, υπάρχουν μόνο οι παθόντες, γιατί δεν πρέπει να παραβιάσουν τα σύνορα του δικού τους κυνισμού (αναφέρομαι στη Δύση) και να παράσχουν στη Συρία την τόσο αναγκαία βοήθεια; Θα ήθελα να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δεν είναι ρητορικό».

Προηγουμένως η Μ. Ζαχάροβα είχε αναφερθεί στη βοήθεια, που παρέχει η χώρα της στη Συρία και συμπεριλαμβάνει περίπου 300 Ρώσους στρατιωτικούς των εκεί δυνάμεων, οι οποίοι δρουν επί του εδάφους απομακρύνοντας ερείπια και παρέχοντας ιατρική βοήθεια. Κατά την εκπρόσωπο της ρωσικής διπλωματίας, στις πόλεις Χαλέπι, Λατάκεια, Χάμα και μερικές μικρότερες συγκροτήθηκαν ρωσικά κέντρα διανομής ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης, ενώ έχει φθάσει στη Συρία και συμμετέχει στις σωστικές επιχειρήσεις μια πρώτη ομάδα 50 ειδικών του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, ενώ αναχώρησαν και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη του ίδιου υπουργείου, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, βοήθεια στη Συρία παρέχουν επίσης το Ιράν, η Κίνα, η Ινδία, η Βενεζουέλα, πολλές αραβικές χώρες, ενώ σήμερα διέσχισε τα τουρκικά σύνορα και η πρώτη αποστολή βοηθείας, που οργάνωσε ο ΟΗΕ, αλλά διανεμήθηκε σε περιοχή, που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Ολέγκ Γεγκόροφ, αναπληρωτή επικεφαλής του υπό ρωσική διεύθυνση Κέντρου Συμφιλίωσης των Αντιμαχομένων Πλευρών, που λειτουργεί στη Συρία, «οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί αποφεύγουν την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό της Συρίας» και η μόνη βοήθεια, που παρέχεται μέσω Τουρκίας, περιορίζεται στην κατεχόμενη από ισλαμιστές αντάρτες επαρχία του Ίντλιμπ.

πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου