Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 23 Μάι 2022
Η Τζαμάικα γιορτάζει την Ημέρα των Εργατών με έμπρακτη αλληλεγγύη & προσφορά στην κοινότητα
Κλίκ για μεγέθυνση







Να εμπνεύσουν το πνεύμα της κοινοτικής ανάπτυξης και να ενθαρρύνουν την θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης. Οι Τζαμαϊκανοί να εργάζονται, να χτίζουν και να μοιράζονται.




23.05.2022



Το διεθνές κίνημα για την Ημέρα των Εργατών γεννήθηκε αρχικά από τον αγώνα για την ελευθερία των εργαζομένων
που υπέφεραν κάτω από ακραίες συνθήκες καταστολής, εκμετάλλευσης και ρατσισμού κατά τη διάρκεια του
19ου αιώνα.

Από τη δημιουργία του το 1980, πολλές χώρες έχουν αφήσει στην άκρη την 1η Μαΐου ως τιμητική μέρα για το εργατικό κίνημα. Στις 23 Μαΐου κάθε έτους, εκτός και αν πέφτει Σάββατο ή Κυριακή, οι Τζαμαϊκανοί γιορτάζουν την Ημέρα των Εργατών προσφέροντας εθελοντικά τον χρόνο και την ενέργειά τους για τον καλλωπισμό και τη βελτίωση των κοινοτήτων σε όλο το νησί.

Η Εργατική Πρωτομαγιά αναγνωρίζεται επίσημα στη Τζαμάικα από το 1960. Ωστόσο, ήταν τα γεγονότα του 1938 που δημιούργησαν μια νέα εποχή στη ζωή των εργατών όλων των τάξεων και επέφεραν μια θεμελιώδη αλλαγή στη σχέση μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών τους στην Τζαμάικα, όπως δημοσιεύει το jis.gov.jm

Από αυτή την αλλαγή προέκυψε μια νέα τάξη πραγμάτων συνδικαλισμού που θα οδηγούσε τελικά στο σχηματισμό των δύο κύριων πολιτικών κομμάτων της Τζαμάικα και τελικά στην ανεξαρτησία της από την αποικιακή κυριαρχία. Από το 1939, η Τζαμάικα “σταματά” στις 23 Μαΐου για να αναγνωρίσει την αξία της εργασίας και την τεράστια συμβολή των εργαζομένων στην ανάπτυξη της χώρας.

Οι τρεις κύριοι στόχοι της Ημέρας των Εργατών είναι η ενίσχυση της αξιοπρέπειας της εργασίας με τη βελτίωση του περιβάλλοντος, το να εμπνεύσουν το πνεύμα της κοινοτικής ανάπτυξης και να ενθαρρύνουν την θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης. Οι Τζαμαϊκανοί να εργάζονται, να χτίζουν και να μοιράζονται.

Πριν από αυτό, το 1961, η Τζαμάικα γιόρταζε ιστορικά αυτό που ήταν γνωστό ως Ημέρα της Βασίλισσας Βικτώριας (Γενέθλια), αλλιώς γνωστή ως Ημέρα Αυτοκρατορίας στις 24 Μαΐου. Ωστόσο, μετά την κατάκτηση της Ανεξαρτησίας, ο Νόρμαν Ουάσιγκτον Μάνλεϊ πρότεινε ένα νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο που προσπαθούσε να θέσει ένα τέλος στον εορτασμό της Ημέρας της Βασίλισσας Βικτωρίας.

Αντί αυτής, η χώρα θα τηρούσε την 23η Μαΐου ως επίσημη αργία που σηματοδοτούσε την επέτειο του κινήματος της εργατικής τάξης στην Τζαμάικα το έτος 1938. Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορταζόταν κυρίως από τα συνδικάτα σε όλη την Τζαμάικα μέχρι το 1972.

Εκείνη την ημέρα, στις 23 Μαΐου 1972, χιλιάδες Τζαμαϊκανοί σε όλο το νησί πέρασαν το χρόνο τους εθελοντικά σε προγράμματα κοινοτικής ανάπτυξης. Ανάμεσα σε όσους συμμετείχαν ήταν υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα, γιατροί που προσέφερεαν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία και πραγματοποιούσαν δωρεάν επεμβάσεις, ενώ συμμετείχαν σε αυτά τα έργα και τουρίστες που έκαναν διακοπές στα ξενοδοχεία της Βόρειας Ακτής.

Ωστόσο, το ερώτημα εάν η αίσθηση του εθελοντισμού (με αυτή την έννοια της προσφοράς και όχι της εκμετάλλευσης των εργαζομένων) εξακολουθεί να αντηχεί σε αυτή τη γενιά, μένει στο μυαλό κάποιου. Τηρείται το πραγματικό νόημα της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη σημερινή κοινωνία;

Σίγουρα η εθελοντική εργασία έτσι όπως έχει θεσπιστεί στη Τζαμάικα για εκείνη και μόνο την ημέρα έχει νόημα και τελικά αποδεικνύει ότι οι εργάτες είναι ικανοί για μεγάλες αλλαγές και ότι ο λαός τελικά είναι άξιος να στηρίξει τον λαό, με έμπρακτη αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη και σε έναν κόσμο, που πρέπει να κάνουμε καλύτερο, γιατί σε αυτόν διαβιώνουμε όλοι μαζί.

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου