Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 22 Μάι 2022
Νίκη των Εργατικών στην Αυστραλία – Ηττήθηκε η συντηρητική συμμαχία (Video)
Κλίκ για μεγέθυνση

Παράλληλα, ενισχύθηκαν αρκετά οι Πράσινοι, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη χώρα το τελευταίο διάστημα.21.05.2022Ο συντηρητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον έχασε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Αυστραλία, σύμφωνα με τις προβλέψεις από τα αποτελέσματα στο 50% των τμημάτων. Ο Μόρισον παραδέχθηκε την ήττα του ωστόσο το Εργατικό Κόμμα, που κέρδισε για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, θα χρειαστεί τη στήριξη μικρότερων κομμάτων για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δίκτυο ABC, κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τον κατώτερο απαιτούμενο αριθμό των 76 εδρών για να έχει πλειοψηφία στην Βουλή των 151 εδρών, αλλά οι Εργατικοί φαίνεται να κερδίζουν πάνω από 70 έδρες.

Ο αρχηγός των Εργατικών δήλωσε ότι θέλει να ενώσει τους Αυστραλούς μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη νίκη του κόμματός του.

«Θέλω να ενώσω τη χώρα», είπε. «Νομίζω ότι ο λαός θέλει να ενωθεί, να αναζητήσει το κοινό μας συμφέρον, να κοιτάξει προς την κατεύθυνση αυτού του κοινού σκοπού. Νομίζω ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη πόλωση, αυτό που επιθυμούν είναι να ενωθούμε ως έθνος και σκοπεύω να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας», πρόσθεσε.

Ο Μόρισον παραδεχόμενος την ήττα του και ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματός του.


Video
https://youtu.be/-lFIF7wVmqU

«Έπειτα από την πολιτική αναστάτωση που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος δεν έδωσε σε κανένα από τα μεγάλα κόμματα επαρκείς ψήφους ώστε να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γνωρίζω την αναταραχή που επικρατεί στο έθνος μας και είναι σημαντικό να τη θεραπεύσουμε και να προχωρήσουμε», είπε στους υποστηρικτές του σε εκλογική δεξίωση όπου παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα, όπως δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Η νίκη των Εργατικών, υπό τον Άντονι Αλμπανίζ, αν και θα χρειαστούν τη στήριξη των Πράσινων και άλλων μικρών κομμάτων που έχουν περιβαλλοντική ατζέντα, είναι η πρώτη σε εκλογές από το 2007.


Supporter cheer the arrival of Labor Party leader Anthony Albanese at a Labor Party event in Sydney, Australia, Sunday, May 22, 2022, after Prime Minister Scott Morrison conceding defeat to Albanese in a federal election. (AP Photo/Rick Rycroft) / AP

Η μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών ήταν η εκλογική ενίσχυση του κόμματος των Πρασίνων. Από εκεί που αγωνιζόταν για μία έδρα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσουν ακόμη και τέσσερις, κυρίως από τις προοδευτικές περιοχές του Μπρίσμπεϊν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σφοδρά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Και ενώ και τα δύο μεγάλα κόμματα δυσκολεύονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας να μη φαίνονται υπερβολικά φιλόδοξα όσον αφορά τη δράση για την προστασία του κλίματος, η κληρονομιά των πρόσφατων φυσικών καταστροφών σε πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων πυρκαγιών και των πλημμυρών, φάνηκε να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου