Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 29 Μάρ 2021
Μπέργκαμο / «Ζητάμε δικαιοσύνη και ευθύνες για τον θάνατο των συγγενών μας»
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

«Ακόμη και εάν κάποιος κάνει μια μήνυση ζητώντας αποζημίωση για τον άνθρωπο που έχασε από τον κορωνοϊό και τις ζημιές που προκάλεσε η απώλειά του, είναι αναφαίρετο δικαίωμά του και είναι σωστό να το κάνει σε μια χώρα κράτους δικαίου. Οι συγγενείς των θυμάτων θέλουν μια ξεκάθαρη απόφαση από το δικαστήριο, γιατί πέθαναν οι άνθρωποί τους, θέλουν δικαιοσύνη. Είναι πάρα πολύ απλό, ανθρώπινο και πολύ ξεκάθαρο» τόνισε στην ΑΥΓΗ η Κονσουέλο Λοκάτι, η δικηγόρος από το Μπέργκαμο που μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους της εκπροσωπεί τις οικογένειες περίπου 500 θυμάτων της Covid. «Είναι αισχρό να στοχοποιούν τους συγγενείς των θυμάτων που έκαναν μήνυση και ζητούν την αλήθεια και δικαιοσύνη. Μπροστά στα μάτιά τους είδαν να χάνονται οι δικοί τους άνθρωποι και αυτοί απαιτούν να σιωπήσουν, να σκύψουν το κεφάλι και να θρηνούν σιωπηλά» συνέχισε η Κ. Λοκάτι. Οι συγγενείς των 500 θυμάτων διεκδικούν αποζημιώσεις 100 εκατ. από το ιταλικό κράτος.

 

Τον Μάιο του 2020 ξεκινήσατε να αναζητάτε τις αιτίες του θανάτου των θυμάτων του κορωνοϊού...

Ξεκινήσαμε προσπαθώντας να καταλάβουμε τι είχε κάνει η Περιφέρεια της Λομβαρδίας, που έχει στα χέρια της την Υγεία. Θέλαμε να καταλάβουμε γιατί είχε εκδώσει τις εγκυκλίους που απαγόρευαν στους οικογενειακούς γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Υγείας να επισκέπτονται τους ασθενείς, γιατί είχε υποχρεώσει τα δημόσια γηροκομεία να υποδέχονται ασθενείς που είχαν αναρρώσει από την Covid αλλά ήταν ακόμη θετικοί, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν πραγματική σφαγή ανάμεσα στους ηλικιωμένους που φιλοξενούσαν τα γηροκομεία.

Εξετάζοντας τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους της Περιφέρειας και τις οδηγίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας προς την Περιφέρεια βρήκαμε ένα ντοκουμέντο με την υπογραφή του Φραντσέσκο Ζαμπόν, που είναι ειδικευμένος γιατρός στον προγραμματισμό της Υγείας και μέλος του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας της Βενετίας. Η έκθεση του Ζαμπόν δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ΠΟΥ, για να το βγάλουν σε λιγότερες από 24 ώρες, στις 13 Μαΐου του 2020.

Η έκθεση του Ζαμπόν περιελάμβανε κριτικές στην Ιταλία και στοιχεία που έδειχναν ξεκάθαρα ότι η Ιταλία δεν είχε κατάλληλο σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας και πως γι' αυτό η διαχείρισή της ήταν χαώδης και καθυστερημένη, γιατί ο ιός είχε αρχίσει να σκοτώνει για τα καλά και η Ιταλία δεν το είχε καταλάβει.

Με βάση την έκθεση του Ζαμπόν, ανατρέξαμε στις αιτίες που δεν είχε επικαιροποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Πανδημίας στη σημερινή πραγματικότητα, όπως είχε αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη από τον Οκτώβριο του 2013, ενώ εμείς έχουμε μείνει στο Σχέδιο του 2006.

Η έκθεση του στρατηγού Πιέρ Πάολο Λουνέλι, που είχε επεξεργαστεί σχέδια αντιμετώπισης πανδημίας για λογαριασμό αρκετών χωρών, απέδειξε με στοιχεία ότι η έλλειψη ενός κατάλληλου εθνικού σχεδίου εναντίον της πανδημίας οδήγησε την Ιταλία να έχει 10.000 νεκρούς περισσότερους με το πρώτο κύμα της πανδημίας. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι θα είχαν γλιτώσει εάν είχαμε ένα κατάλληλο σχέδιο αντιμετώπισης πανδημιών.

Συνεχίσαμε την έρευνά μας απευθυνόμενοι στο υπουργείο Υγείας και την προεδρία της κυβέρνησης για να μάθουμε γιατί η Ιταλία δεν είχε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο κατά της πανδημίας και εάν είχε συμμορφωθεί με όλες τις υποχρεώσεις που είχε έναντι τόσο του ΠΟΥ όσο και της Ε.Ε.

Αναζητώντας απαντήσεις ανακαλύψαμε ότι η Ιταλία έστελνε ετησίως στον ΠΟΥ και την Ε.Ε. εκθέσεις με τη δική της αυτο-αξιολόγηση, δίνοντας στη χώρα τα εύσημα, δίνοντας σχεδόν σε ετήσια βάση την καλύτερη αυτο-αξιολόγηση της κλίμακας, υποστηρίζοντας ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας.

Επίσης ανακαλύψαμε ότι οι ιταλικές αρχές ήξεραν από τον Ιανουάριο ότι είχε αρχίσει η διασπορά του ιού. Οι Περιφέρειες είχαν ειδοποιηθεί από τα τέλη Ιανουαρίου για τη διασπορά του ιού, ενώ την ίδια στιγμή έλεγαν στους πολίτες ότι πρόκειται για μια απλή γρίπη.

Μετά από πολλές έρευνες και κόπο, βρήκαμε μια σειρά άλλων στοιχείων που δείχνουν την ανεπάρκεια της Περιφέρειας και της κυβέρνησης και τα οποία προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά από την κοινή γνώμη. Με τη βοήθεια μιας άλλης οργάνωσης που συνεργαζόμαστε καταφέραμε να αναγκάσουμε τις αρχές να δημοσιοποιήσουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής επιστημόνων και τεχνικών που εξέταζε την κατάσταση και έκανε τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα πρακτικά αυτά έδειξαν τη γύμνια της προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Καταφέραμε επίσης να φτάσουμε και στο μυστικό σχέδιο της κυβέρνησης, που είχε διαμορφωθεί τον Φεβρουάριο του 2020, το οποίο επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ιταλία δεν είχε καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Στο μυστικό σχέδιο αναφέρονταν όλες οι δράσεις που έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί με την πρώτη εκδήλωση μιας πανδημίας μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισής της. Μόνο που εμείς δεν είχαμε κανένα τέτοιο σχέδιο.

Μπέργκαμο Εκδήλωση διαμαρτυρίας από τους συγγενείς των θυμάτων από κορωνοϊό στο Μπέργκαμο

Λέτε ότι δώσατε μάχη για να μάθετε τι συζητούσε η επιτροπή επιστημόνων και ότι αποκτήσατε πρόσβαση στο μυστικό σχέδιο. Με πιο απλά λόγια, περιγράφετε μια κατάσταση πλήρους αδιαφάνειας και παραβίασης του κράτους δικαίου...

Δεν υπήρξε καμία διαφάνεια. Το Der Spiegel αυτές τις ημέρες περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο τι κάναμε και τι δεν μας άφησαν να κάνουμε.

Ήσασταν από τους πρωταγωνιστές της δημιουργίας της πρώτης επιτροπής συγγενών των θυμάτων.

Έχασα τον πατέρα μου από τον κορωνοϊό. Τον είδα για τελευταία φορά στις 22 Μαρτίου, στις 27 Μαρτίου μας είπαν ότι πέθανε και στις 20 Απριλίου μας έφεραν την τέφρα του. Η οργή δεν έφτανε, έπρεπε να αντιδράσουμε. Ξεκινήσαμε από μια ομάδα στο Facebook που ήταν ανοιχτή σε όλους. Τον Μάιο του 2020 με τον Λούκα Φούσκο δημιουργήσαμε την επιτροπή «Επιτροπή Εμείς Θα Σας Μηνύσουμε», στην οποία αρχικά συμμετείχαν συγγενείς θυμάτων που ήθελαν να καταθέσουν μήνυση για ποινικές ευθύνες.

Θέλανε οι δικαστές να ερευνήσουν εάν είχαν διαπραχθεί αδικήματα υπαιτιότητας και αμέλειας επιδημίας. Παράλληλα με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, πέντε δικηγόροι κάναμε μήνυση ζητώντας από το αρμόδιο δικαστήριο της Ρώμης τις αστικές ευθύνες. Η πρώτη δικάσιμη έχει οριστεί στις 14 Απριλίου.

Στη μήνυση για την αναζήτηση αστικών ευθυνών συμμετέχουν συγγενείς θυμάτων από όλη την Ιταλία και όχι μόνο από την επιτροπή που είχαμε ιδρύσει αρχικά. Οι συγγενείς περίπου 500 θυμάτων μάς εξουσιοδότησαν να ζητήσουμε αστικές ευθύνες για την παραβίαση των νόμων από τους θεσμούς, όχι από τα άτομα που συμμετέχουν στους θεσμούς, αλλά την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια που διαχειρίζεται στην Υγεία σε τοπικό επίπεδο, ανεξάρτητα από ποιος έχει ανά πάσα στιγμή την πολιτική ευθύνη και ελέγχει αυτούς τους θεσμούς.

Με την αστική ευθύνη ζητήσαμε και αποζημιώσεις για τους συγγενείς των θυμάτων, γιατί η παραβίαση των νόμων από το κράτος, το υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια οδήγησε στη ρήξη των οικογενειακών δεσμών, δηλαδή στον θάνατο των θυμάτων.

Τον Ιανουάριο του 2021, μαζί με τους άλλους δικηγόρους της ομάδας μας και την υπεύθυνη επικοινωνίας, αποχωρήσαμε από την «Επιτροπή Θα Σας Μηνύσουμε», γιατί είχαμε αποδείξεις ότι η επιτροπή μετατρεπόταν σε έναν πολιτικό οργανισμό που είχε σαν στόχο να διασφαλίσει την εκλογή ορισμένων ατόμων σε κάποιες θέσεις. Τόσο εγώ όσο και οι άλλοι δικηγόροι δεν θέλουμε οι τραγωδίες να χρησιμοποιούνται για να πάρουν κάποιοι μια καρέκλα στην πολιτική.

Οι πέντε δικηγόροι και η υπεύθυνη επικοινωνίας αναζητούμε από την αρχή αλήθεια και δικαιοσύνη, δεν σκεφτήκαμε ποτέ να χρησιμοποιήσουμε πολιτικά τη σφαγή που βιώσαμε. Θα εκπροσωπήσουμε στο δικαστήριο της Ρώμης τους συγγενείς περίπου 500 θυμάτων.

Με τη δημοσιότητα που πήρε η ιστορία σας, μου φαίνεται ότι διαρκώς και περισσότεροι συγγενείς θυμάτων θέλουν να κινηθούν νομικά.

Είναι αλήθεια. Η μήνυσή μας δεν αφορά μόνο την Περιφέρεια της Λομβαρδίας, που ανήκει το Μπέργκαμο, αλλά και την κεντρική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, γιατί δεν είχαν κατάλληλο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γεγονός που προκάλεσε σε όλη την Ιταλία την κατάρρευση του συστήματος Υγείας και της νοσοκομειακής περίθαλψης, που άφησε τους γιατρούς χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία προστασίας, όπως γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, ρούχα.

Όταν οι συγγενείς των θυμάτων από άλλες Περιφέρειες κατάλαβαν ότι η μήνυσή μας αφορούσε την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, ενώθηκαν μαζί μας για να διεκδικήσουν αλήθεια και δικαιοσύνη. Έτσι φτάσαμε να έχουμε συγγενείς θυμάτων από την Περιφέρεια της Νάπολης, του Λάτσιο, της Αγκόνα, της Φλωρεντίας, του Τορίνου, της Μπολόνιας, της Γένοβας και της Βενετίας.

Ορισμένοι κατηγορούν τους συγγενείς των θυμάτων γιατί διεκδικούν αποζημιώσεις.

Η διεκδίκηση της αποζημίωσης στο αστικό δικαστήριο είναι υποχρεωτική για να μπορέσεις να φτάσεις στη δίκη. Το ξέρουμε όλοι μας ότι οι συγγενείς των θυμάτων δεν κάναμε τη μήνυση για να πάρουμε χρήματα, αλλά για να μάθουμε γιατί πέθαναν οι δικοί μας. Θέλουμε οι θεσμοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ακόμη και εάν πάρουν αποζημιώσεις, είναι μέσα στο νόμιμα δικαιώματά τους. Μετά μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όπως δωρεές κ.λπ. Έχασα τον πατέρα μου στις 27 Μαρτίου του 2020. Ο κορωνοϊός μού πήρε έναν από τους πιο αγαπημένους μου ανθρώπους στον κόσμο και έχω δικαίωμα να μάθω εάν έφταιγαν κάποιοι. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στη μήνυση έχασαν γονείς, αδέλφια, παππούδες και γιαγιάδες, γιατί η Ιταλία δεν έκανε αυτό που έπρεπε και δεν ήμασταν προετοιμασμένοι όπως θα έπρεπε.

Ο νέος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στην πρόσφατη επίσκεψη στο Μπέργκαμο απέφυγε τελικά να σας συναντήσει.

Οι συγγενείς των θυμάτων έστειλαν δεκάδες μέιλ στον Ντράγκι, γνωρίζοντας ότι θα επισκεφθεί το Μπέργκαμο. Οι συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν από τον δήμαρχο του Μπέργκαμο Γκόρι, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, να μεσολαβήσει για μια συνάντηση με τους δικηγόρους. Ο Γκόρι όχι μόνο δεν ειδοποίησε τον Ντράγκι, αλλά δεν έδωσε καν απάντηση στους συγγενείς των θυμάτων και σ' εμάς τους δικηγόρους. Ο δήμαρχος του Μπέργκαμο μας αγνόησε όλους, συγγενείς θυμάτων και δικηγόρους. Στο τέλος, η Γραμματεία του Ντράγκι μάς ανακοίνωσε ότι θα μας συναντήσει, χωρίς όμως να έχει μπει ακόμη ημερομηνία για τη συνάντηση αυτή. Τη μέρα που ήρθε στο Μπέργκαμο, οι συγγενείς των θυμάτων και εμείς οι δικηγόροι είχαμε αποκλειστεί από οποιαδήποτε επίσημη τελετή.

Οι συγγενείς των θυμάτων και εμείς οι δικηγόροι συγκεντρωθήκαμε περίπου μισό χιλιόμετρο πιο μακριά, εκεί που μας επέτρεψαν να φτάσουμε, για να θυμηθούμε τα θύματα της πανδημίας. Ευτυχώς, τα μέσα ενημέρωσης έδωσαν χώρο στους συγγενείς των θυμάτων καθιστώντας σαφές ότι από τη μια πλευρά υπήρχε ο πόνος των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους και από την άλλη πλευρά ήταν η πασαρέλα των πολιτικών.

Οι θεσμοί, η πολιτική και οι πολιτικοί δεν έχουν ακόμη την ευαισθησία να ανοίξουν διάλογο με τους συγγενείς των θυμάτων του κορωνοϊού, ενώ, την ίδια στιγμή, χωρίς ντροπή οργάνωσαν Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της πανδημίας, κλείνοντας τις πόρτες στους συγγενείς των θυμάτων που υποτίθεται ότι ήθελαν να τιμήσουν. Η Ημέρα Μνήμης δεν έπρεπε να αποτελέσει πασαρέλα των πολιτικών, αλλά ευκαιρία συλλογικής περισυλλογής για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Κατά τη γνώμη σας, πώς αισθάνεται ο κόσμος στο Μπέργκαμο με όλη αυτή την κατάσταση;

 

Υπάρχει μεγάλη οργή, βουβός θυμός, που κάποια στιγμή θα φανεί. Βλέπουμε με οργή τα ίδια άτομα που μας οδήγησαν στην καταστροφή του πρώτου κύματος της πανδημίας να συνεχίζουν να παίρνουν αποφάσεις για τις ζωές μας συνεχίζοντας το ένα λάθος μετά το άλλο. Με τις τεράστιες καθυστερήσεις στον εμβολιασμό δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για την ανικανότητά τους.

Την ίδια στιγμή όμως, ο θυμός και η οργή για πολλούς από εμάς μετατράπηκαν σε τεράστια θέληση να πάμε μπροστά. Διαρκώς περισσότερος κόσμος θέλει να πάει μπροστά με κάθε κόστος και να δικαιωθεί μέσα στην αίθουσα ενός δικαστηρίου.

Αυτή η δίψα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη δεν αφορά μόνο εμάς στην Ιταλία, γιατί βλέπουμε ότι είναι κοινή και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Φραντσέσκα Νάβα: Τα εγκληματικά λάθη των αρχών οδήγησαν στους χιλιάδες νεκρούς του Μπέργκαμο

«Η πανδημία αποτέλεσε το καταλυτικό ένζυμο που οδήγησε στην έκρηξη του περιφερειακού συστήματος Υγείας και αποκάλυψε τις ανεπάρκειες του κράτους. Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται στα νοσοκομεία αλλά με την πρωτοβάθμια φροντίδα, που διέλυσε η Δεξιά από το 1997. Πέρσι το υπουργείο Υγείας απέρριψε το αποκαλούμενο 'Μοντέλο Υγείας Λομβαρδίας', που είχε παρουσιάσει πειραματικά η Λέγκα από το 2015, γιατί μείωσε μεταξύ άλλων τουλάχιστον κατά 50% τους πόρους, τις υποδομές και το προσωπικό στην πρόληψη» συμπλήρωσε η Φραντσέσκα Νάβα, η δημοσιογράφος από το Μπέργκαμο που με την έρευνα και το βιβλίο της "Η Εστία του ιού. Από το Μπέργκαμο στην εθνική διασπορά" έφερε στην επιφάνεια τις εγκληματικές ευθύνες των πολιτικών της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς.

«Ο Κόντε κατέθεσε στην εισαγγελία του Μπέργκαμο ότι πήρε στις 5 Μαρτίου οδηγίες από την Επιστημονική Επιτροπή για την ανάγκη να κηρυχθεί η Βαλσεριάνα κόκκινη ζώνη, ενώ ανακάλυψα από τα πρακτικά συνεδρίασης της Επιτροπής ότι τον είχαν προειδοποιήσει ήδη στις 2 Μαρτίου για την τραγική κατάσταση στην περιοχή. Κήρυξε την κόκκινη ζώνη στις 9 Μαρτίου, μια εβδομάδα αργότερα. Γιατί όλοι τους φοβήθηκαν να κηρύξουν την κόκκινη ζώνη και να σώσουν ζωές; Οι πιέσεις των βιομηχάνων και η κερδοφορία των εταιρειών αποτέλεσαν προτεραιότητα σε σχέση με τους ανθρώπους» συμπλήρωσε η Νάβα.

Ποια ήταν η κατάσταση στο Μπέργκαμο;

Στη Βαλσεριάνα του Μπέργκαμο, με πληθυσμό 90.000 - 100.000, που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας, υπάρχουν περίπου 2.600 εργοστάσια και περίπου 6.000 εταιρείες αποθήκευσης και διανομής με ετήσιο κύκλο εργασιών 5 δισ. Ακόμη και με το σκληρότερο lockdown μπορούσαν να κυκλοφορούν στην περιοχή και τις γειτονικές επαρχίες τουλάχιστον 30.000 εργαζόμενοι, μεταφέροντας παντού τον ιό. Η στατιστική αρχή Istat επιβεβαίωσε τη σχέση της κινητικότητας με τη θνησιμότητα και τη διασπορά του ιού.

Το γεγονός ότι δεν κήρυξαν κόκκινη ζώνη την περιοχή από τις 23 Φεβρουαρίου, που εμφανίστηκε ο ιός στο νοσοκομείο του Αλζάνο, οδήγησε στη διασπορά του ιού σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και τον πρόωρο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Δεν εφάρμοσαν ποτέ στην πράξη μια πραγματική κόκκινη ζώνη, για να μην σταματήσουν τα εργοστάσια, ικανοποιώντας τους βιομηχάνους.

Ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε ανενόχλητος από τον Ιανουάριο στη Λομβαρδία και βρέθηκε μόνο χάρη στην ευφυή παραβίαση των πρωτοκόλλων από αναισθησιολόγους και γιατρούς που ερεύνησαν τις περιπτώσεις χωρίς άδεια. Τα διεθνή λάθη του ΠΟΥ και τα εθνικά λάθη της κυβέρνησης και των περιφερειακών αρχών τα αντιμετώπισαν οι γιατροί της πρώτης γραμμής στο Κοντόνιο και το Αλζάνο, που έβλεπαν τους ασθενείς να χειροτερεύουν και να πεθαίνουν, χωρίς να ξέρουν το γιατί.

Ανακάλυψα ότι οι υγειονομικές αρχές έστελναν οδηγίες στα προσωπικό των γηροκομείων να μην χρησιμοποιούν προστατευτικά μέτρα, όπως γάντια και μάσκες, για να μην καλλιεργούν τον πανικό στους ηλικιωμένους. Προσπάθησαν να περιορίσουν τον πανικό και όχι τον ιό, με καταστροφικές συνέπειες και χιλιάδες νεκρούς στα γηροκομεία του Μπέργκαμο.

Ανακάλυψα επίσης ότι όταν έκλεισαν το νοσοκομείο του Αλζάνο, ως εστία του ιού, παρουσίασαν πλαστά πιστοποιητικά ότι είχαν κάνει απολύμανση, ενώ είχαν αδειάσει μόνο τα καλάθια των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα επαναλειτουργώντας να πυροδοτήσει την εκρηκτική διασπορά του ιού στο νοσηλευτικό προσωπικό, τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.

Μπέργκαμο Με το βιβλίο της «Η Εστία του ιού. Από το Μπέργκαμο στην εθνική διασπορά» η δημοσιογράφος από το Μπέργκαμο Φραντσέσκα Νάβα έφερε στην επιφάνεια τις εγκληματικές ευθύνες των πολιτικών της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς

Κάποια στιγμή όμως παρενέβη και η Δικαιοσύνη.

Στις 9 Απριλίου του 2020 η εισαγγελία του Μπέργκαμο ξεκίνησε έρευνα εναντίον αγνώστων για πρόκληση επιδημίας και ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Αργότερα αποσύρθηκε η κατηγορία αυτή, για να παραμείνει μόνο της πρόκλησης επιδημίας και να συμπληρωθεί με την κατηγορία ψευδών στοιχείων σε δημόσια έγραφα. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες εναντίον πέντε ατόμων, που ανήκουν στον τομέα Υγείας της Λομβαρδίας, ενώ έχουν κληθεί σε ακρόαση περίπου εκατό άτομα, που ανήκουν σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, έχουν καλέσει δημάρχους, τον πρόεδρο της Περιφέρειας έως και τον πρώην πρωθυπουργό Κόντε και τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, τους υπεύθυνους της διαχείρισης της Υγείας, επιδημιολόγους, συγγενείς θυμάτων και όλα τα μέλη της επιτροπής επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ξεκίνησε μια άλλη έρευνα για την έλλειψη ετήσιου Εθνικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Πανδημίας, γιατί ανακαλύψαμε ότι το τελευταίο ήταν του 2006, ενώ την ίδια στιγμή δεν εφαρμόστηκε ούτε το Περιφερειακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας. Οι πολιτικοί υποστήριξαν ότι δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν τα Πρωτόκολλα, γιατί η Covid δεν είναι μια γρίπη, γνωρίζοντας ότι ψεύδονται, γιατί ο ΠΟΥ στις 4 Φεβρουαρίου έγραψε σε όλα τα κράτη - μέλη του να εφαρμόσουν τα εθνικά σχέδια κατά της πανδημίας ακόμη και εάν δεν είναι επικαιροποιημένα. Θα μπορούσαν να έχουν ενεργοποιήσει προληπτικά το Σχέδιο κατά της πανδημίας, γιατί όταν έχουμε μια πανδημία πολλές φορές δεν γνωρίζουμε αρχικά τον ιό και την καταπολέμησή του.

Η ποινική έρευνα των δικαστών του Μπέργκαμο, που αποκαλείται «Η έρευνα του αιώνα», θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόρισμα που θα καταθέσει στους δικαστές ο καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάδοβα Αντρέα Κριζάντι. Η έκθεση αυτή θα δείξει εάν υπήρξε σχέση ανάμεσα στην παράλειψη κλεισίματος του νοσοκομείου του Αλζάνο και τη διασπορά του ιού και την αύξηση του αριθμού των νεκρών και εάν η έλλειψη κήρυξης της περιοχής σε κόκκινη ζώνη οδήγησε σε αύξηση της θνησιμότητας.

Η ποινική έρευνα πιθανώς θα αθωώσει τους πολιτικούς ρίχνοντας την ευθύνη στους υπεύθυνους της Υγείας, αφού η ποινική ευθύνη είναι ατομική. Στη δίκη για τις αστικές ευθύνες όμως θα πρέπει να απαντήσουν ο πρώην πρωθυπουργός Κόντε, ο υπουργός Υγείας Σπεράντζα και ο πρόεδρος της Περιφέρειας της Λομβαρδίας Φοντάνα, με τους συγγενείς των περίπου 500 θυμάτων να απαιτούν 239.000 ευρώ ως αποζημίωση για τον κάθε νεκρό συγγενή τους. Προφανώς οι πολιτικοί θα προσπαθήσουν να καλυφθούν πίσω από την πολιτική διακριτική ευχέρεια υποστηρίζοντας ότι προσπάθησαν να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στις υγειονομικές και τις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες.

Υπάρχει πάντως η αίσθηση ότι μπορεί να την πληρώσουν τα μικρά ψάρια, οι τοπικοί υπεύθυνοι των υγειονομικών αρχών. Οι δήμαρχοι του Μιλάνου και του Μπέργκαμο, που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο πρόεδρος της Περιφέρειας της Λομβαρδίας της Λέγκας, έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί ο ιός σκότωνε και αυτοί άφηναν ανοιχτά τα εργοστάσια, έπιναν δημόσια απεριτίφ με τον γραμματέα του Δ.Κ. Τζινγκαρέτι, πήγαιναν οικογενειακώς στα εστιατόρια, παρακινούσαν τον κόσμο να πηγαίνει στα εμπορικά κέντρα και να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του. Όταν θα ξεκινήσουν οι δίκες, τουλάχιστον θα εκπέσει η απαγόρευση πρόσβασης σε πολλά απόρρητα στοιχεία και πιθανώς να μάθουμε τι συνέβη στη χώρα. Οι πολιτικοί γνώριζαν τα πάντα, αλλά αυτοί που πεθαίνουν είναι οι απλοί άνθρωποι.

Φραντσέσκο Μακάριο, πρώην αντιδήμαρχος Μπέργκαμο:

Η επέτειος είναι δική τους, οι νεκροί δικοί μας

«Η θωρακισμένη επίσκεψη του Μάριο Ντράγκι στο Μπέργκαμο ήταν άσχημη, ενοχλητική και διασπαστική και προκάλεσε οργή και θυμό, γιατί εμφανίστηκε με όσους δεν θέλουμε να βλέπουμε, τον περιφερειάρχη της Λέγκας Φοντάνα και τον δήμαρχο του Δημοκρατικού Κόμματος Γκόρι, που θεωρούμε βασικούς υπεύθυνους της σφαγής που ζήσαμε στην πόλη και την επαρχία μας. Η ανικανότητά τους έφτασε στο σημείο να είμαστε σήμερα η προτελευταία Περιφέρεια στους εμβολιασμούς στην Ιταλία, παρ' όλο που υποτίθεται ότι είμαστε η πιο πλούσια και που υποτίθεται ότι έχουμε το καλύτερο σύστημα Υγείας. Έπρεπε να παραγγείλουν δόσεις για 1,3 εκατομμύρια άτομα στην επαρχία μας και παράγγειλαν μόλις 400.000, υπολογίζοντας λανθασμένα ότι ένα και ένα κάνουν τρία. Ο κόσμος πήγε σε εμβολιαστικά κέντρα για να ανακαλύψει ότι δεν υπήρχαν γιατροί. Αυτά ένα χρόνο μετά το δολοφονικό πρώτο κύμα», τόνισε στην ΑΥΓΗ ο πρώην αντιδήμαρχος του Μπέργκαμο, αρχιτέκτονας και γραμματέας της τοπικής Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Φραντσέσκο Μακάριο.

«Είναι ντροπή που δεν επέτρεψαν να παραστούν στις εκδηλώσεις μνήμης οι συγγενείς των θυμάτων. Δεν τους δέχτηκαν καν για μια επίσκεψη. Ο δήμαρχος δεν καταδέχτηκε να απαντήσει καν στο αίτημά τους για μια συνάντηση με τις αρχές. Η Γραμματεία του Ντράγκι μετά από πιέσεις δήλωσε, ότι ο πρωθυπουργός θα τους δεχτεί κάποια απροσδιόριστη στιγμή στο μέλλον. Αυτά απάντησαν οι πολιτικοί που μας κυβερνούν στις οικογένειες των 30 χιλιάδων νεκρών που θρηνήσαμε στην περιοχή μας», συμπλήρωσε οργισμένος ο Μακάριο.

Πώς αντέδρασε ο κόσμος στον αποκλεισμό των οικογενειών των θυμάτων;

Υπάρχει τεράστια αγανάκτηση, γιατί προσπάθησαν να περάσουν από την τηλεόραση το μήνυμα ότι ήταν μια Ημέρα Μνήμης ενωτική, αλλά το μόνο που κατάφεραν είναι να ενισχύσουν την οργή και την αγανάκτηση όλων, ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας πεποιθήσεις. Ακόμη και στο μικρότερο χωριό της επαρχίας του Μπέργκαμο η αγανάκτηση του κόσμου περιγράφεται με τη φράση: «Η επέτειος ήταν δική τους, οι νεκροί είναι δικοί μας». Ο κόσμος, αριστεροί, κεντρώοι και δεξιοί έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει ένα «αυτοί» και «εμείς», οι ισχυροί που αυτογιορτάζουν και εμείς οι θνητοί που θρηνούμε.

Τρεις ημέρες πριν την επίσκεψη Ντράγκι, η αστυνομία προχώρησε σε έρευνες σε δύο σπίτια ακτιβιστών, αναζητώντας ανώνυμα γράμματα εναντίον του τοπικού συνδέσμου βιομηχάνων Confindustria που στάλθηκαν πριν από έναν χρόνο, με κατηγορίες για τρομοκρατία και συνωμοτική δραστηριότητα, θυμίζοντας την εποχή του Μουσολίνι, που πριν έρθει κάποιος μεγαλοφασίστας η αστυνομία ερευνούσε τα σπίτια των αναρχικών για υποτιθέμενες βόμβες. Οι αρχές έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Υπήρξαν αντιδράσεις στην επίσκεψη Ντράγκι και την Ημέρα Μνήμης;

Είμαστε στην κόκκινη ζώνη και απαγορεύονται τα πάντα. Υπήρξαν όμως μεγάλες συζητήσεις στο Διαδίκτυο. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων των συγγενών των θυμάτων κατάφεραν να φτάσουν περίπου πεντακόσια μέτρα από τον χώρο των εκδηλώσεων. Η αστυνομία σταμάτησε τους συγγενείς των θυμάτων έξω από τον χώρο του κοιμητηρίου που ξεκίνησαν πέρσι τα στρατιωτικά φορτηγά για να μεταφέρουν τις σορούς των συγγενών τους στα γειτονικά κρεματόρια. Επέτρεψαν μόνο στη δικηγόρο των συγγενών των θυμάτων Κονσουέλο Λοκάτι να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Είδαμε όμως ότι δημιούργησαν ένα δάσος στη μνήμη των θυμάτων.

Στα μέρη μας, να φυτεύεις δένδρα στη μνήμη των νεκρών θυμίζει τους θεατρινισμούς του Μουσολίνι και τις συνήθειες της μεγαλοαστικής τάξης που εκπροσωπούσε, που γέμισαν με ανάλογα δασάκια τις πόλεις μας για τις εκατοντάδες χιλιάδες των νεκρών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι φασίστες τη δεκαετία του ’30 σε κάθε πόλη και χωριό στην περιοχή μας φύτεψαν, υποτίθεται, ένα δένδρο για κάθε νεκρό μας.  Όταν κάποιοι τους θύμισαν την αποστροφή του κόσμου στα δασάκια αυτού του είδους, ήταν αργά γιατί το είχαν ήδη ανακοινώσει.

Πώς σχολιάσατε την ομιλία του Ντράγκι;

Απαράδεκτη, αναφέρθηκε σε επτά άτομα που χάθηκαν, τρεις δημάρχους, έναν της Λέγκας, έναν της Κεντροαριστεράς και έναν ανεξάρτητο, έναν παπά, δύο γιατρούς, μια νοσοκόμα και έναν εργαζόμενο σε ασθενοφόρο, αλλά δεν είπε λέξη για τους χιλιάδες εργαζόμενους που πέθαναν γιατί ήταν υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται στα εργοστάσια χωρίς καμία προστασία και μολύνθηκαν. Στους χιλιάδες εργαζόμενους στην Dalmine απλώς έδιναν αντισηπτικό να πλύνουν τα χέρια τους στην είσοδο του εργοστασίου. Ο Ντράγκι δεν ανέφερε ούτε ένα όνομα από τους εργαζόμενους του εργοστασίου που πέθαναν.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου