Όπως μεταδίδει το Reuters, o πρόεδρος, Μισέλ Αούν, δήλωσε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή θα ισοδυναμούσε με πράξη επιθετικότητας και πρόκλησης, μετά την άφιξη του πλοίου αποθήκευσης και παραγωγής φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η εταιρεία Energean, με έδρα το Λονδίνο.

Το Ισραήλ λέει ότι το εν λόγω πεδίο βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του και όχι σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της, η λιβανέζικη προεδρία είπε ότι ο Αούν συζήτησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Νατζίμπ Μικάτι, την είσοδο του σκάφους «στην αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή με το Ισραήλ και ζήτησε από τη Διοίκηση του Στρατού να του παράσχει ακριβή και επίσημα στοιχεία για να αξιοποιήσει το θέμα».

Ο Αούν είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των νότιων θαλάσσιων συνόρων συνεχίζονται και «οποιαδήποτε ενέργεια ή δραστηριότητα στην αμφισβητούμενη περιοχή αντιπροσωπεύει πρόκληση και επιθετική ενέργεια».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση στη δήλωση του Αούν. Η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ, χαιρέτισε την άφιξη του πλοίου. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διαφοροποιήσουμε την αγορά ενέργειας και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την αξιοπιστία», είπε.
 
Ο Μικάτι, με τη σειρά του, είπε ότι το Ισραήλ «καταπατά τον θαλάσσιο πλούτο του Λιβάνου και επιβάλλει ένα τετελεσμένο σε μια αμφισβητούμενη περιοχή», αποκαλώντας αυτό «εξαιρετικά επικίνδυνο».
 
Τόσο το Ισραήλ όσο και ο Λίβανος έχουν εγείρει αξιώσεις στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους. Ο Λίβανος λέει ότι τα σύνορά του κόβουν τη θάλασσα σε μια γωνία πιο νότια και η αξίωση του Ισραήλ είναι πιο βόρεια, δημιουργώντας ένα τρίγωνο αμφισβητούμενων υδάτων.

πηγη: https://thepressproject.gr