Σε ερώτηση του BBC o Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Δεν έχουμε σχέδια να αναπτύξουμε μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία … επικεντρώνουμε στο να παράσχουμε υποστήριξη. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ και το να είσαι ένας ισχυρός και μεγάλης αξίας εταίρος όπως η Ουκρανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό».

«Εξακολουθώ να προτρέπω τη Ρωσία να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις και να αποφύγει μια απερίσκεπτη και καταστροφική εισβολή», έγραψε μέσω τουίτερ ο Μπόρις Τζονσον. Νωρίτεραη υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είπε ότι είπε ότι ένα σενάριο αποστολής βρετανικών στρατευάτων στην Ουκρανία «είναι πολύ απίθανο. Το θέμα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν όλη τη στήριξη που μπορούμε να τους δώσουμε».

Σε συνέντευξή της στο Sky News, η Τρας αναφέρθηκε σε νέες κυρώσεις που σκοπεύει να επιβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ρωσία.«Αυτό που μας επιτρέπει να κάνουμε αυτό το νομοσχέδιο είναι να πλήξουμε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στόχων. Ώστε να μην νομίζει κανείς ότι θα έχει ασυλία από τις κυρώσεις» δήλωσε, προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε εταιρεία ενδιαφέρει το Κρεμλίνο και το καθεστώς της Ρωσίας θα μπορούσε να στοχοποιηθεί, επομένως οι ολιγάρχες του Πούτιν, οι ρωσικές εταιρείες που υποστηρίζουν το ρωσικό κράτος, δεν θα έχουν πού να κρυφτούν».

Ο Τζονσον φέρεται να σκοπεύει να προτείνει στο ΝΑΤΟ να διπλασιαστεί σε αριθμό η βρετανική δύναμη των περίπου 1.150 στρατιωτών που σταθμεύουν στην ανατολική Ευρώπη, καθώς και να επικοινωνήσει με τον Ρώσο πρόεδρο αλλά και να τον επισκεπτεί δια ζώσης για να του ζητήσει να υποχωρήσει.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, το ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη του δεν έχουν αναλάβει την υποχρέωση να υπερασπιστούν την Ουκρανία. Αυτό τόνισε επανειλημμένα, μεταξύ άλλων, και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξέι Ζάιτσεφ, σημειώνοντας ότι «η Ουκρανία είναι μόνο εταίρος της συμμαχίας και το άρθρο 5 της Συνθήκης Συλλογικής Άμυνας της Ουάσιγκτον, δεν επεκτείνεται σε αυτήν».
πηγη: https://thepressproject.gr