Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 29 Ιαν 2022
Κινέζος απεσταλμένος προειδοποιεί για «στρατιωτική σύγκρουση» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την Ταϊβάν
Κλίκ για μεγέθυνση




Ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για το μέλλον της Ταϊβάν.

Η Κίνα συνεχίζει να θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισμένη επαρχία, ενώ οι αρχές στην Ταϊπέι έχουν επανειλημμένα απορρίψει την πρόταση του Πεκίνου να εμμείνουν στην αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα». Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι παραμένουν προσηλωμένες στην πολιτική της «Μίας Κίνας», αλλά εργάζονται για να «υποστηρίξουν την ικανότητα της Ταϊβάν να αμυνθεί».

Ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, Qin Gang, προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για το μέλλον της Ταϊβάν.

Μιλώντας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό των ΗΠΑ National Public Radio (NPR), ο Gang περιέγραψε το ζήτημα της Ταϊβάν ως «το μεγαλύτερο ναρκοπέδιο μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών».

«Εάν οι αρχές της Ταϊβάν, που έχουν ενθαρρυνθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίσουν να ακολουθούν τον δρόμο της ανεξαρτησίας, πιθανότατα θα εμπλακεί η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι δύο μεγάλες αυτές χώρες, στη στρατιωτική σύγκρουση», υποστήριξε ο Qin Gang.

Ο απεσταλμένος κατηγόρησε τις αρχές της Ταϊβάν για την τρέχουσα κατάσταση, κατηγορώντας την Ταϊπέι ότι επιδιώκει «την ατζέντα της για την ανεξαρτησία δανειζόμενη την υποστήριξη και την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών». Ο διπλωμάτης υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον «παίζει το χαρτί της Ταϊβάν για να συγκρατήσει την Κίνα». Οι δηλώσεις του έρχονται αφού ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είπε στους δημοσιογράφους στα τέλη Δεκεμβρίου ότι «ενθαρρύνοντας τις δυνάμεις της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» ο Λευκός Οίκος «όχι μόνο θέτει το νησί σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, αλλά εκθέτει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αφόρητο τίμημα». Ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η Ταϊπέι «δεν έχει άλλο δρόμο μπροστά της εκτός από την επανένωση με την ηπειρωτική χώρα».

Αυτή η δήλωση ακολούθησε τις κατηγορίες του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian ότι «ορισμένες αμερικανικές δυνάμεις» χειραγωγούν πεισματικά το ζήτημα της Ταϊβάν σε μια προσπάθεια «να ελέγξουν την Κίνα», κάτι που είπε ότι «επιδείνωσε» περαιτέρω τις εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν.

Ο Zhao προέτρεψε την Ουάσιγκτον να τηρήσει την αρχή της «Μίας Κίνας» και «να είναι προσεκτική στα λόγια και τις πράξεις της σε ζητήματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν».

Στα τέλη Οκτωβρίου, ένας άλλος εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Wang Wenbin, απάντησε στην προηγούμενη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να «υπερασπιστεί την Ταϊβάν» προτρέποντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μην υποτιμά τη δέσμευση του Πεκίνου στις αξιώσεις του στο νησί.

Ο Wang χαρακτήρισε την Ταϊβάν «αναπαλλοτρίωτο τμήμα του εδάφους της Κίνας», προσθέτοντας ότι «το ζήτημα της Ταϊβάν είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση της Κίνας που δεν επιτρέπει ξένη επέμβαση».

Ένταση στην Ταϊβάν


Πριν από τις δηλώσεις του εκπροσώπου, η Κίνα έστειλε σχεδόν 40 μαχητικά αεροσκάφη στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν για δύο συνεχόμενες ημέρες. Οι υπερπτήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την επίσκεψη αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της ΕΕ στο νησί και αφού ο πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen παραδέχτηκε την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ταϊβάν για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε συνέντευξή του στο CNN. Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα ότι οι πεζοναύτες των ΗΠΑ και οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων εκπαίδευαν κρυφά τους στρατιώτες της Ταϊβάν «για περισσότερο από ένα χρόνο».

Η ήδη τεταμένη κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από την επανειλημμένη αποστολή πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στα στενά της Ταϊβάν, που χωρίζουν το νησί από την ηπειρωτική Κίνα. Το Πεκίνο κατηγορεί τέτοιες αποστολές ως προκλήσεις, περιγράφοντας την Ουάσιγκτον ως «καταστροφέα της ειρήνης και της σταθερότητας» στα στενά της Ταϊβάν και «δημιουργό κινδύνου για την ασφάλεια στην περιοχή».

Η Ταϊβάν, η οποία κυβερνάται ανεξάρτητα από το Πεκίνο από το 1949, υποστηρίζει ότι είναι μια αυτόνομη χώρα, ενώ η Κίνα θεωρεί το νησί ως αποσχισμένη επαρχία. Αντιλαμβανόμενο το νησί ως αναπόσπαστο μέρος της Κίνας, το Πεκίνο ακολουθεί μια πολιτική ειρηνικής επανένωσης σύμφωνα με το μοντέλο «Μία Κίνα – Δύο Συστήματα».

Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, διατηρώντας ωστόσο ένα γραφείο αντιπροσωπείας στην Ταϊπέι και παραμένοντας ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού του νησιού.

Πηγή: Sputnik News
πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου