Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 18 Απρ 2022
Ουκρανία - Παλαιστίνη / Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Περισσότεροι από 25 Παλαιστίνιοι και άλλα 14 άτομα έπεσαν νεκρά στο Ισραήλ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και ο φόρος του αίματος ενδέχεται να μεγαλώσει κατά τη διάρκεια του Ραμαντάν και του καθολικού και εβραϊκού Πάσχα, αφού δεκάδες χιλιάδες πιστοί των τριών θρησκειών θα συγκεντρωθούν στους τόπους λατρείας της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται υπό κατοχή από το 1967.

Οι επιθέσεις της ισραηλινής αστυνομίας στο Τέμενος του Αλί Αγκτσά, τον τρίτο πιο σημαντικό τόπο λατρείας των μουσουλμάνων, και η αντιμετώπιση με πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και κρότου - λάμψης όσων είχαν βρει καταφύγιο μετά την επίθεση της αστυνομίας σε μια μάζα 12.000 ανθρώπων που εγκατέλειπε το Τέμενος μετά την πρωινή προσευχή αποτέλεσε μια νέα μεγάλη πρόκληση και όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους της Χαμάς, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ισραηλινή καταστολή.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η Αλ Φατάχ, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κατήγγειλαν τη βία της ισραηλινής αστυνομίας και τη βεβήλωση του ιερού χώρου των μουσουλμάνων.

Ακόμη και επιφανείς Ισραηλινοί πανεπιστημιακοί δεν μπόρεσαν να μην υπογραμμίσουν ότι οι Παλαιστίνιοι υποδέχθηκαν με «κυνισμό» τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, την ομόψυχη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων από τους Δυτικούς και τις βαρύγδουπες καταγγελίες της Δύσης μπροστά στις σφαγές αμάχων στην Ουκρανία, φτάνοντας να καταγγέλλουν τον Πρόεδρο της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου ή ακόμη και για γενοκτονία.

Δημοσκόπηση που έγινε στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας έδειξε ότι το 57% των Παλαιστινίων πιστεύουν πως οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους είναι ένοχοι μιας διπρόσωπης αντιμετώπισης της εισβολής της Ουκρανίας και της ισραηλινής κατοχής. Ακόμη και αναλυτές όπως ο Γιουσέφ Μουναγιέρ, του Αραβικού Κέντρου της Ουάσιγκτον, δεν φαίνεται να έχουν αμφιβολίες για τα ρατσιστικά χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης του Ουκρανικού σε σχέση με το Παλαιστινιακό στη Δύση. «Φαίνεται ότι ο κύριος λόγος που οι Δυτικοί έσπευσαν να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ουκρανών, ενώ αγνοούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων και τόσων άλλων, είναι ότι βλέπουν ορισμένους από εμάς λιγότερο ανθρώπινους από άλλους», τόνισε ο Μουναγιέρ, καταγγέλλοντας, μαζί με πολλούς άλλους Παλαιστίνιους ερευνητές και διανοούμενους, ότι αυτοί που ζητούν κυρώσεις και μποϋκοτάζ εναντίον της Ρωσίας στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε μποϋκοτάζ ισραηλινών προϊόντων ή καταγγελίας ή υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους Διεθνούς Δικαίου στην Παλαιστίνη.

«Η αντίσταση κάποιων που είναι λευκοί, ξανθοί και με γαλανά μάτια ηρωοποιείται. Εμείς αγωνιζόμαστε κατά την κατακτητών μας και μας σταμπάρουν σαν τρομοκράτες. Οι Ουκρανοί κάνουν το ίδιο και τους χειροκροτούν για το θάρρος τους», έγραψε ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχαμέντ Ραφίκ Μαβέσχ, διαμαρτυρόμενος γιατί «η Δύση δίνει όπλα στο Ισραήλ που εφαρμόζει ένα απαρτχάιντ».

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου