Η εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου της Ρωσίας στην Ουκρανία σηματοδότησε την αρχή του πολέμου στην χώρα και ένα κύμα στρατιωτικών συγκρούσεων με πολλά θύματα.

Χώρες του ΝΑΤΟ, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, έστειλαν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία ώστε να βοηθήσουν την χώρα να αμυνθεί απέναντι στην Ρωσία. Οι κινήσεις αυτές αλλά και οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας δείχνουν ότι ο πόλεμος αυτός δεν διεξάγεται μόνο μεταξύ των δύο άμεσα εμπλεκόμενων χωρών αλλά και με ενεργή παρουσία και των δυτικών δυνάμεων.

Η ρωσίδα δημοσιογράφος του κρατικού καναλιού Russia 1, Όλγκα Σκαμπέγιεβα, ανέφερε σχετικά με τον πόλεμο στην Ρωσίας - Ουκρανίας ότι πλέον η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «με τον τρόπο που έχει κλιμακωθεί η κατάσταση μπορεί με ασφάλεια να ονομαστεί πλέον Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο» και πρόσθεσε πως «Τώρα σίγουρα πολεμάμε ενάντια στις υποδομές του ΝΑΤΟ, αν όχι στο ίδιο το ΝΑΤΟ».

Επιπλέον, ένας καλεσμένος της εκπομπής παρομοίασε τη βύθιση του Moskva με επίθεση σε ρωσικό έδαφος.

 

«Ο πρώτος αληθινός παγκόσμιος πόλεμος»

 

Παράλληλα, σε κείμενο του ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος Τόμας Φρίντμαν αναλύοντας τον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας έκανε λόγο για τον πρώτο «αληθινό παγκόσμιο πόλεμο» ή «καλωδιωμένο παγκόσμιο πόλεμο», καθώς σχεδόν όλοι στον πλανήτη μπορούν να παρακολουθήσουν τις μάχες επί πεδίου και να συμμετάσχουν με τον τρόπο τους. Επιπλέον θεωρεί εύλογο να τον αναφέρει ως παγκόσμιο καθώς με τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες και τις συναλλαγές; μεταξύ των κρατών ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει πολλά κράτη παγκοσμίως.

Μέσα στο κείμενο του αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αρχίζω να αναρωτιέμαι αν αυτή η σύγκρουση είναι ο πρώτος αληθινός παγκόσμιος πόλεμος –πολύ περισσότερο από ό,τι υπήρξαν ο Α’ Παγκόσμιος ή ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Σε αυτόν τον πόλεμο, τον οποίο θεωρώ «World War Wired», σχεδόν όλοι στον πλανήτη μπορούν είτε να παρακολουθούν τις μάχες με κάθε λεπτομέρεια, είτε να συμμετέχουν με κάποιο τρόπο και σίγουρα να επηρεάζονται οικονομικά –ανεξάρτητα από το πού ζουν. Ενώ η μάχη στο έδαφος που πυροδότησε ο World War Wired είναι φαινομενικά μόνο για το ποιος θα ελέγχει την Ουκρανία. Ας μην γελιόμαστε.

Αν και αυτός ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί ακόμα να βρει έναν τρόπο να επικρατήσει και να βγει πιο δυνατός, αν δεν το κάνει, θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο στη σύγκρουση μεταξύ δημοκρατικών και αντιδημοκρατικών συστημάτων.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έβαλε τέλος στον φασισμό και ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έβαλε τέλος στον ορθόδοξο κομμουνισμό, ακόμη και στην Κίνα. Έτσι, αυτό που συμβαίνει στους δρόμους του Κιέβου, της Μαριούπολης και της περιοχής του Ντονμπάς θα μπορούσε να επηρεάσει τα πολιτικά συστήματα πολύ πέρα από την Ουκρανία και στο μέλλον.

Πράγματι, άλλοι αυταρχικοί ηγέτες, όπως αυτός της Κίνας, παρακολουθούν προσεκτικά τη Ρωσία».

Στην συνέχεια, σε άλλο σημείο του αναφέρει θέλοντας να δείξει την επιρροή που έχει ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας σε παγκόσμια κλίμακα ότι «η Ρωσία και η Ουκρανία είναι βασικοί προμηθευτές σιταριού και λιπασμάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων που σήμερα τροφοδοτούν τον κόσμο και που αυτός ο πόλεμος έχει διαταράξει. Ένας πόλεμος μεταξύ δύο μόνο χωρών στην Ευρώπη έχει εκτοξεύσει την τιμή των τροφίμων για Βραζιλιάνους, Ινδούς και Αφρικανούς.

Και επειδή η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου, αργού πετρελαίου και ντίζελ στον κόσμο που χρησιμοποιούν οι αγρότες στα τρακτέρ τους, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιορίζουν τις εξαγωγές της, προκαλώντας αύξηση των τιμών της βενζίνης από τη Μινεάπολη έως το Μεξικό και τη Βομβάη, αναγκάζοντας τους αγρότες τόσο μακριά ως και την Αργεντινή να μειώσουν τη χρήση λιπασμάτων πλούσια σε ορυκτά καύσιμα, θέτοντας σε κίνδυνο τις εξαγωγές της γεωργίας της Αργεντινής και αυξάνοντας περαιτέρω τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων».

«Στον πόλεμο στην Ουκρανία επικεφαλής είναι οι Αμερικανοί»

Επιπλέον, αμερικανική και βρετανική στρατιωτική παρουσία δήλωσε πως είδε και αντιμετώπισε στην Ουκρανία ο ανταποκριτής διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας Le Figaro, Ζορζ Μπαλμπρουνό πράγμα που δείχνει μία ακόμη πιο έμπρακτη παρέμβαση των δυτικών δυνάμεων στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος πήγε στην Ουκρανία μαζί με Γάλλους εθελοντές μαχητές, οι οποίοι είχαν πολεμήσει στο παρελθόν κατά του ISIS. Αφού επέστρεψε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews, περιέγραψε τα εξής:

«Τόσο εγώ όσο και εκείνοι βρεθήκαμε προ έκπληξης, όταν ανακαλύψαμε ότι για να μπορέσει να μπει κάποιος στον ουκρανικό στρατό, οι Αμερικανοί είναι αυτοί που βρίσκονται επικεφαλής. Το είδα με τα μάτια μου. Νόμιζα ότι ήμουν με τις διεθνείς ταξιαρχίες και βρέθηκα απέναντι από το Πεντάγωνο».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ίδιος και οι εθελοντές «παραλίγο να συλληφθούν» από τους Αμερικανούς, οι οποίοι τους υποχρέωσαν να υπογράψουν συμβόλαιο με ισχύ «μέχρι το τέλος του πολέμου».

Επικαλούμενος γαλλική πηγή πληροφοριών, ο δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας έγραψε επίσης στο Twitter ότι οι βρετανικές μονάδες SAS «είναι παρούσες στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, όπως και οι αμερικανικές Delta».

Τέλος, σύμφωνα με τον Μαλμπρουνό, οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία drones «αυτοκτονίας με διακόπτη», πράγμα που έχει δηλώσει και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, σε ένα tweet με το οποίο αποκάλυψε ότι Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονταν να χρησιμοποιούν τις συσκευές στο Μπίλοξι του Μισισιπή.
πηγη: https://tvxs.gr