Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 30 Νοέ 2021
Μετά από 396 χρόνια αποικιοκρατίας τα Μπαρμπάντος δίνουν «πόδι» στην Ελισάβετ και γίνονται η νεότερη δημοκρατία!
Κλίκ για μεγέθυνση

«Εμείς, οι πολίτες, πρέπει να δώσουμε στη Δημοκρατία των Μπαρμπάντος το πνεύμα και την ουσία της»


30.11.2021


Η πρώην βρετανική αποικία μετά από 396 χρόνια, έγινε επιτέλους Δημοκρατία, αφότου οι Άγγλοι είχαν μετατρέψει τα νησιά Μπαρμπάντος σε κοινωνία σκλάβων. Από τα μεσάνυχτα το νησί της Καραϊβικής έγινε η νεότερη δημοκρατία του κόσμου και απομάκρυνε τη βασίλισσα Ελισάβετ από αρχηγό του κράτους, αποτάσσοντας τους δαίμονες της αποικιακής ιστορίας τους.

Μόλις το ρολόι χτύπησε μεσάνυκτα γεννήθηκε η νέα δημοκρατία υπό τις επευφημίες εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στη γέφυρα Τσάμπερλεϊν αλλά και στην πλατεία των Ηρώων στην πρωτεύουσα Μπρίτζταουν. Ακολούθησαν 21 κανονιοβολισμοί και ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος του Μπαρμπάντος.

«Εμείς, οι πολίτες, πρέπει να δώσουμε στη Δημοκρατία του Μπαρμπάντος το πνεύμα και την ουσία της», δήλωσε η Σάντρα Μέισον, η πρώτη πρόεδρος του νησιού. «Πρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον του. Είμαστε οι φρουροί ο ένας του άλλου και του κράτους μας. Είμαστε ο λαός του Μπαρμπάντος», τόνισε.
«Ήταν καιρός να αφήσουμε πλήρως πίσω μας το αποικιοκρατικό παρελθόν»

Η πρωθυπουργός Mia Mottley των Μπαρμπάντος, χαρακτήρισε ως μια ευκαιρία για το νησί να επιβληθεί και να δείξει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. «Ήταν καιρός να αφήσουμε πλήρως πίσω μας το αποικιοκρατικό παρελθόν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αρχηγός κράτους στα νησιά, είναι ένας ρόλος σε μεγάλο βαθμό συμβολικός, αλλά τα σύμβολα έχουν την σημασία τους καθώς πορτραίτα της βασίλισσας Ελισάβετ κρέμονται σε κυβερνητικά κτίρια. Τα Μπαρμπάντος διαθέτουν νοσοκομείο της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η αστυνομία, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι φορούν όλοι ένα σήμα στη στολή τους με το διακριτικό του στέμματος.

Η Dame Sandra Mason θα ορκιστεί πρόεδρος, καθώς τα Μπαρμπάντος προσπαθούν να απομακρυνθούν από το αποικιακό παρελθόν τους.

Πολίτες του Μπαρμπάντι θα διαμαρτυρηθούν για την παρουσία του Καρόλου ενώ πολλοί θεωρούν κατάλληλη στιγμή να του θέσουν το θέμα των αποζημιώσεων για τα χρόνια της σκλαβιάς.
14 Μαΐου 1625 όταν έφτασε το πρώτο αγγλικό πλοίο στο νησί

Ήταν στις 14 Μαΐου 1625 όταν το πρώτο αγγλικό πλοίο έφτασε στο νησί υπό τις διαταγές του καπετάνιου John Powell, ο οποίος το διεκδίκησε για λογαριασμό του Ιάκωβου Α. Από εκείνη τη στιγμή, πριν από 396 χρόνια, τα «Los Barbados» (τα γενειοφόρα) έγιναν αγγλική αποικία. Απέκτησε το όνομά του από τους Πορτογάλους, παλαιότερους επισκέπτες που κάποιοι ισχυρίζονται ότι εντυπωσιάστηκαν από τις άφθονες συκιές, οι οποίες έχουν όψη γενειάδας. Άλλοι υπέθεσαν ότι αυτό οφειλόταν στην παρουσία γενειοφόρων ανθρώπων.

Από το 1627, που εγκαταστάθηκαν οι Άγγλοι στο νησί, εξαφάνισαν κάθε ίχνος των αρχικών κατοίκων, των Arawaks, που ζούσαν εκεί για αιώνες. Άνθρωποι με καλό οικονομικό υπόβαθρο και κοινωνικές σχέσεις με την Αγγλία απέκτησαν γη σε αυτή τη νέα αποικία και τα νησιά πήραν τον τίτλο Μικρά Αγγλία.

Οι Άγγλοι μετέτρεψαν τα Μπαρμπάντος σε μια κοινωνία δούλων, μια οικονομία δούλων, η οποία θα αναπαραγόταν σε διάφορα μέρη του νέου κόσμου.

Σύμφωνα με τον ιστορικό καθηγητή Hilary Beckles, από το Μπαρμπάντος, που είναι αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου των Δυτικών Ινδιών «τα Μπαρμπάντος ήταν η γενέτειρα της βρετανικής δουλοκτητικής κοινωνίας και το πιο ανελέητα αποικισμένο από τις κυρίαρχες ελίτ της Βρετανίας». «Έκαναν τις περιουσίες τους από τη ζάχαρη που παρήγαγε ένα σκλαβωμένο, «αναλώσιμο» εργατικό δυναμικό, και αυτός ο μεγάλος πλούτος εξασφάλισε τη θέση της Βρετανίας ως αυτοκρατορικής υπερδύναμης και προκάλεσε ανείπωτη δυστυχία”.

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου