Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 16 Ιούλ 2022
Ουκρανία / Κοινή διακήρυξη από 45 χώρες για τη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου
Κλίκ για μεγέθυνση






 

Σωστικά συνεργεία συνέχισαν και χθες να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια του κτηρίου της πόλης Βινίτσια που την Πέμπτη χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 23 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 110 να τραυματιστούν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι το κτήριο ήταν νόμιμος στρατιωτικός στόχος, καθώς την ώρα της επίθεσης φιλοξενούσε συνομιλίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με ξένους προμηθευτές όπλων. ««Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση των συμμετεχόντων» σχολίασε.

Για την ουκρανική κυβέρνηση, η επίθεση σε μια πόλη μακριά από το βασικό μέτωπο των συγκρούσεων ήταν απλώς ακόμη ένα έγκλημα πολέμου των δυνάμεων εισβολής. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τοπικές Αρχές, τρία παιδιά περιλαμβάνονται στα θύματα της επίθεσης, το μικρότερο εκ των οποίων ήταν μόλις 4 ετών.

Οι ΗΠΑ, αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε, ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Μεξικό βρίσκονται μεταξύ των 45 χωρών που συνυπέγραψαν διακήρυξη δίνοντας την υπόσχεση να συνεργαστούν για τη δίωξη των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράφοντες υποσχέθηκαν να παράσχουν 20 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης και τις εισαγγελικές Αρχές της Ουκρανίας που υποστηρίζουν ότι ήδη έχουν ανοίξει 23.000 υποθέσεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη χώρα.

Νέες καταγγελίες για ομαδικούς τάφους

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις διαπίστωναν την ίδια ώρα, έπειτα από ανάλυση φωτογραφιών από δορυφόρους και ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μεγάλη αύξηση του αριθμού των τάφων σε περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό.

Το Κέντρο για την Ανθεκτικότητα της Πληροφόρησης (Centre for Information Resilience, CIR), οργάνωση κατά της παραπληροφόρησης, ανέλυσε δεδομένα για έξι περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονταν ή βρίσκονται ακόμη στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Στο νεκροταφείο Σταροκρίμσκε της Μαριούπολης, για παράδειγμα, οι συντάκτες της έρευνας υπολογίζουν πως σε περίοδο πέντε μηνών σκάφτηκαν 1.000 νέα μνήματα, από την 21η Οκτωβρίου 2021 έως την 28η Μαρτίου 2022 - έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο ρυθμός των ενταφιασμών αυξήθηκε κατόπιν ραγδαία, με 1.141 νέους τάφους να είναι ορατοί από δορυφόρους από την 28η Μαρτίου έως τη 12η Μαΐου και ακόμη 1.700 από τη 12η Μαΐου έως την 29η Ιουνίου, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται υπέρ της στήριξης προς το Κίεβο

Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εμφανίζει σημάδια έντονης κόπωσης από τη συνέχιση του πολέμου, η γερμανική επιθυμεί τη συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία, αποκαλύπτει τελευταία έρευνα.

Περίπου το 70% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της υποστήριξης της Γερμανίας στην Ουκρανία, αν και ο αριθμός εκείνων που θέλουν μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη υποχώρησε στο 35% από 44% στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το δίκτυο ZDF.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Όπως τόνισε, αυτό δεν θα διασφάλιζε τη συνέχιση της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα, απεναντίας, το Βερολίνο να διέτρεχε «διπλό» κίνδυνο να υποστεί «εκβιασμό».

Ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ ανέφερε παράλληλα πως η Γερμανία πρόκειται να διαθέσει άλλα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν φέτος τα έξοδα της προσφοράς βοήθειας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία που έχει υποδεχθεί η χώρα, που κατά τον ίδιο φτάνουν πλέον τις 800.000.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου