Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 01 Νοέ 2021
Ο στρατός του Ντουτέρτε σκότωσε τον Χόρχε Μάντλος, ηγετικό στέλεχος των κομμουνιστών ανταρτών
Κλίκ για μεγέθυνση






«Η συνταξιοδότησή μας έρχεται με θάνατο», είχε πει σε συνέντευξη στο Associated Press το 2010 από ορεινό στρατόπεδο ανταρτών.



01.11.2021


Νεκρός ο Χόρχε Μάντλος, γνωστός ως Κα Όρις, ηγετικό στέλεχος των κομμουνιστών στις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού σε απομακρυσμένη περιοχή νότια της χώρας. Όπως υποστηρίζουν οι αντάρτες, που πραγματοποιούν μία από τις πιο μακρόχρονες εξεγέρσεις στην Ασία, επρόκειτο για ενέδρα!

Ο Χόρχε Μάντλος ήταν διοικητής και εκπρόσωπος του Νέου Λαϊκού Στρατού (ΝΛΣ), του ένοπλου βραχίονα του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων, ο ηγέτης του οποίου ζει στην εξορία.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντέλφιν Λορενζάνα, επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις της κυβέρνησης σκότωσαν προχθές τον Μάντλος στην επαρχία Μπουκίντον κάνοντας λόγο για σημαντικό πλήγμα στην αντάρτικη ομάδα του ΝΛΣ.

Ο υποστράτηγος Ρόμεο Μπράουνερ ισχυρίστηκε ότι χωρικοί ενημέρωσαν τον στρατό για την παρουσία περίπου 30 ανταρτών σε χωριό κοντά στην πόλη Ιμπασουγκόνγκ. Μαχητικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν για να εκτοξεύσουν ρουκέτες στη συγκεκριμένη θέση στην οποία, σύμφωνα με τον στρατό, υπάρχουν νάρκες ξηράς, πριν διαταχθεί επίθεση από εδάφους.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή τους οι αντάρτες τονίζουν πως ο Μάντλος ταξίδευε με αντάρτη γιατρό σε μοτοσικλέτα για να λάβει ιατρική περίθαλψη, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις τους πυροβόλησαν, πως οι δύο άνδρες ήταν άοπλοι και πως δεν έγινε αεροπορική επιδρομή ή εξαπόλυση πυρών.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 πολεμά εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων

Ο Μάντλος καταζητούνταν από τις αρχές για φόνους, απόπειρες φόνων, κλοπές και φθορές δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικών περιουσιών, δήλωσε χθες ο συνταγματάρχης Ραμόν Σαγκάλα.

Ο Κα Όρις ήταν φοιτητής και ακτιβιστής όταν εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο και πέρασε στην παρανομία, αφού ο τότε δικτάτορας των Φιλιππίνων, Φερδινάντο Μάρκος, κήρυξε στρατιωτικό νόμο το 1972, και εντάθηκε στις δυνάμεις του ΝΛΣ που από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 πολεμά εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σε συνέντευξη στο Associated Press το 2010 από ορεινό στρατόπεδο ανταρτών ο Μάντλος είχε δηλώσει πως μόνο ένα πράγμα θα μπορούσε να τον κάνει να αφήσει τους συντρόφους του, παρά το γεγονός ότι αρρώστησε. «Η συνταξιοδότησή μας έρχεται με θάνατο», είχε πει.

Ο στρατός υποστηρίζει ότι περίπου 3.500 με 4.000 κομμουνιστές μαχητές παραμένουν στις επάλξεις. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας κατέρρευσαν μεταξύ της αυταρχικής κυβέρνησης του Ντουτέρτε και των ανταρτών, αφού η μία πλευρά κατηγόρησε την άλλη για θανατηφόρες επιθέσεις.
Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου