Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 02 Απρ 2021
Μάλι: Η κόλαση στην οποία στέλνει στρατό και αστυνομία η Ελλάδα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 

Έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 30 Μαρτίου, αναφέρει ότι ο γαλλικός στρατός πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση στο Μάλι τον Ιανουάριο του 2021 σκοτώνοντας 19 αμάχους. Το Παρίσι μέχρι τώρα ισχυριζόταν ότι στόχος των επιθέσεων ήταν μόνο τζιχαντιστές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Με το πέρας της έρευνας που διενήργησε η Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αποστολής του ΟΗΕ στο Μάλι (MINUSMA), υποστηριζόμενη από την εγκληματολογική αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών το MINUSMA «είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τη διοργάνωση μιας γαμήλιας γιορτής που πραγματοποιήθηκε στον τόπο της επίθεσης στην οποία παρευρέθηκαν περίπου 100 πολίτες, πέντε εκ των οποίων ήταν οπλισμένοι και φέρονται ως μέλη της ισλαμιστικής ομάδας Σέρμα Κατίμπα».

Τουλάχιστον 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση, εκ των οποίων 19 ήταν άμαχοι.

«Η ομάδα που επλήγη από την επίθεση απαρτίζεται, στη συντριπτική πλειονότητά της, από πολίτες που προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ανέφερε η έκθεση.

Το Μάλι επιχείρησε να συγκρατήσει μια ισλαμική εξέγερση που ξέσπασε για πρώτη φορά στο βόρειο τμήμα της χώρας το 2012, πριν εξαπλωθεί στο κέντρο και στις γειτονικές χώρες, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρα. Η Γαλλία, η πρώην αποικιακή δύναμη, παρενέβη στο Μάλι το 2013. Πρόσχημα ήταν ο πόλεμος ενάντια στους τζιχαντιστές. Σήμερα έχει φτάσει να μετρά περίπου 5.100 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την ημι-άνυδρη περιοχή του Σαχέλ. Το Κεντρικό Μάλι, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση στο Μπόντι, είναι το επίκεντρο της βάναυσης σύγκρουσης.

Η αποικιοκρατική παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή φαίνεται ότι θα ενισχυθεί και από την αποστολή ελληνικών αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμμετέχει συνειδητά στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή. Στις 29 Ιανουαρίου σε συνάντηση στο Παρίσι, οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφώνησαν στη σύναψη μιας νέας στρατηγικής συνεργασίας. Σκοπός της «η σημαντική αναβάθμιση του επιπέδου των σχέσεων των δύο χωρών» σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει το καλοκαίρι ότι ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογό του την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πίσω όμως από τα «ανθρωπιστικά» προσχήματα, κρύβονται τα τεράστια συμφέροντα Γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων. Ο ορυκτός πλούτος της Δυτική Αφρικής έχει προσελκύσει γαλλικές πολυεθνικές όπως η Total, η Bouygues, η Ballore και η Areva. Οι εταιρείες αυτές εκμεταλλεύονται τα συγκεκριμένα κοιτάσματα και οι ταραχές στην περιοχή βάζουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα τους.

Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως βλέπει «θετικά» την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Μαλί. Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας είχε αναφερθεί το Νοέμβριο στην ανάγκη σταθερότητας στο Σαχέλ που συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τα συμφέροντα τμήματος Ελλήνων εφοπλιστών οι οποίοι θέλουν να αναλάβουν εργολαβίες από τις Γαλλικές πολυεθνικές για τη μεταφορά του ορυκτού πλούτου από την Αφρική. 

Επίσης υπάρχει και το ενδιαφέρον της TOTAL για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη, Κύπρο και Νοτιανατολική Μεσόγειο. Η εγχώρια αστική τάξη φαίνεται να προσδοκά κέρδη καθιστώντας φερέφωνο την ελληνική κυβέρνηση. Έτσι την αγορά γαλλικών Rafale είναι φυσικό να διαδέχεται η στήριξη των Γάλλων «συμμάχων» ενάντια στην τρομοκρατία.


πηγη: https://info-war.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου