Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 27 Μάρ 2021
Εμβόλιο / Ο φαρισαϊσμός της Ευρώπης και οι φτωχοί του κόσμου
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Ο τραγικός -και σε πολλές περιπτώσεις ελεεινός- εσωτερικός πόλεμος στην Ευρώπη για μια χούφτα εμβόλια κρύβει πίσω του μια καθαρά υποκριτική, φαρισαϊκή και αυτάρεσκη λογική, η οποία πηγάζει από το αποικιακό παρελθόν μιας ηπείρου που συνεχίζει να λειτουργεί με ξεπερασμένα μέτρα και σταθμά.

Αυτά που επιτρέπουν, για παράδειγμα, στη Ρωσία και την Κίνα να εμφανίζονται αλληλέγγυες προς τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, ενώ η προστάτιδα των ελευθεριών και των δικαιωμάτων Ευρωπαϊκή  Ένωση τους επιβάλλει κυρώσεις για ανθρωπιστικούς λόγους την ώρα που κλείνει τα μάτια στις φυλακές της Τουρκίας, που είναι γεμάτες από πραγματικούς ή υποτιθέμενους πολιτικούς αντιπάλους του σουλτάνου της.

Ο μηχανισμός Covax, που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, έστειλε μόλις 32 εκατ. δόσεις εμβολίων στις 55 φτωχότερες χώρες του κόσμου, ενώ η Ε.Ε. προχώρησε από τον Φεβρουάριο σε εξαγωγές 43 εκατ. δόσεων εμβολίων σε 33 χώρες που έχουν την οικονομική άνεση όχι μόνο να τις αγοράσουν, αλλά και την τεχνολογία για να τις παράγουν, όπως τις 6,6 εκατ. δόσεις στον Καναδά, τις 5,5 εκατ. δόσεις στην Ιαπωνία, για την μην αναφερθούμε στη Βρετανία, που έλαβε 10,9 εκατ. δόσεις τους τελευταίους μήνες, ή το Ριάντ των πετροδολαρίων, που έλαβε 1,5 εκατ. δόσεις.

Εάν προσθέσουμε και τις εξαγωγές άλλων 34 εκατ. δόσεων εμβολίων από τον Δεκέμβριο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, η Ε.Ε. έχει εξαγάγει μέχρι στιγμής 77 εκατ. δόσεις στις πλούσιες χώρες του κόσμου και σε αυτές που έχουν μεγάλο δείκτη εμβολιασμένων πολιτών, όπως η Βρετανία, η Χιλή και το Μεξικό.

Είναι τραγικό να λέμε ότι μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως 508,3 εκατ. δόσεις σε 164 χώρες, όταν το 26% έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ, σχεδόν το 40% στην Κίνα και την Ινδία και σχεδόν το υπόλοιπο στην Ευρώπη (10%) και στις άλλες πλούσιες χώρες.

 

Βέβαια τους 27 εγωκεντρικούς ηγέτες, που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., δεν τους ενδιαφέρει και πολύ το ότι η εκτίναξη των ανισοτήτων, με τη διασφάλιση των προνομίων των φαρμακευτικών εταιρειών να διατηρήσουν τις πατέντες για τα εμβόλια, θα οδηγήσει 9 στα 10 άτομα στις 70 φτωχότερες χώρες του κόσμου να μην εμβολιαστούν το 2021.

Την ίδια στιγμή ο πλούσιες χώρες έχουν αγοράσει, τουλάχιστον στα χαρτιά, τριπλάσιες δόσεις από αυτές του συνολικού πληθυσμού τους. Αναλογικά οι χώρες με το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν αγοράσει το 54% των εμβολίων που θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες.

Το σκάνδαλο για τους ηγέτες της συνόδου κορυφής ήταν, δυστυχώς, μόνο ότι η AstraZeneca είχε κρύψει στις αποθήκες της Catalent και της Anagni στη Ρώμη 30 εκατ. δόσεις, αλλά ευτυχώς ανέλαβε να διευθετήσει το θέμα ο Μάριο Ντράγκι, γνωστός πλέον για την αντιγραφή των συνθημάτων του Σαλβίνι «Πρώτα οι Ιταλοί» και στα εμβόλια, μπλοκάροντας τη δωρεά εμβολίων σε φτωχές χώρες που είχε σκοπό να κάνει η Κομισιόν.

Την τιμή της δημοκρατικής και προοδευτικής Ιταλίας, που κατέγραψε αύξηση της θνησιμότητας κατά 15,6% το 2020, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της στατιστικής αρχής της Istat, θα τη σώσει ίσως μια χούφτα κινηματικών δικηγόρων και ευαίσθητων πολιτών που τόλμησαν να οδηγήσουν στο εδώλιο τον περιφερειάρχη της Λομβαρδίας Φοντάνα, τον υπουργό Υγείας Σπεράντζα και τον πρώην πρωθυπουργό Κόντε, όχι για να στήσουν κρεμάλες, αλλά για να μάθουν την αλήθεια για τους θανάτους των συγγενών τους.

Η πρώτη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 14 Απριλίου και, εάν πραγματικά ξεκινήσει η δίκη, μεσούσης της πανδημίας, θα αποτελέσει μεγάλο κίνητρο και στήριγμα στο κράτος δικαίου και τη Δικαιοσύνη, την οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αρνούνται παγκοσμίως στους συγγενείς των θυμάτων.
πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου