Τα μεγαθήρια του Ψυχρού Πολέμου [ΗΠΑ-Ρωσία] κατάφεραν να επισκιάσουν -ως προς την καταστροφική ισχύ- την αμερικανική ατομική βόμβα και κατέστρεψε τη Χιροσίμα. Η μεγαλύτερη δοκιμαστική έκρηξη της Ουάσινγκτον ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερη ενώ της Μόσχας ήταν 3.000 φορές. Και στις δύο πλευρές, η ιδέα ήταν να αποτρέψουν τα χτυπήματα με την απειλή τεράστιων αντιποίνων - με την αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή, ή MAD. Ο ψυχολογικός πήχης ήταν τόσο ψηλά που τα πυρηνικά πλήγματα θεωρήθηκαν αδιανόητα.

Σήμερα, τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πυρηνικά όπλα που είναι πολύ λιγότερο καταστροφικά - η ισχύς τους είναι μόλις κλάσματα της ισχύος της βόμβας της Χιροσίμα, η χρήση τους ίσως λιγότερο τρομακτική και λιγότερο αδιανόητη.

Η ανησυχία γι' αυτά τα μικρότερα όπλα έχει εκτοξευθεί στα ύψη καθώς ο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν, στον πόλεμο της Ουκρανίας, προειδοποίησε για την πυρηνική του ισχύ, έθεσε τις ατομικές του δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού και έβαλε τον στρατό του να πραγματοποιήσει ριψοκίνδυνες επιθέσεις σε πυρηνικά εργοστάσια. Ο φόβος είναι ότι αν ο κ. Πούτιν αισθανθεί στριμωγμένος στη σύγκρουση, μπορεί να επιλέξει να πυροδοτήσει ένα από τα μικρότερα πυρηνικά του όπλα - σπάζοντας το ταμπού που τέθηκε πριν από 76 χρόνια μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Αναλυτές σημειώνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν από καιρό εξασκηθεί στη μετάβαση από τον συμβατικό στον πυρηνικό πόλεμο, ιδίως ως έναν τρόπο για να κερδίσουν το πάνω χέρι μετά από απώλειες στο πεδίο της μάχης. Και ο ρωσικός στρατός, προσθέτουν, που διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, έχει διερευνήσει μια ποικιλία επιλογών κλιμάκωσης από τις οποίες μπορεί να επιλέξει ο κ. Πούτιν.

«Οι πιθανότητες είναι χαμηλές αλλά αυξάνονται», δήλωσε ο Ulrich Kühn, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Carnegie Endowment for International Peace. «Ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για τους Ρώσους", παρατήρησε, «και η πίεση από τη Δύση αυξάνεται».

Ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να ρίξει ένα όπλο σε μια ακατοίκητη περιοχή αντί σε στρατεύματα, δήλωσε ο Δρ Kühn. Σε μια μελέτη του 2018, περιέγραψε ένα σενάριο κρίσης στο οποίο η Μόσχα πυροδότησε μια βόμβα πάνω από ένα απομακρυσμένο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, ως έναν τρόπο να σηματοδοτήσει πιο θανατηφόρα χτυπήματα που θα ακολουθούσαν. «Είναι φρικτό να μιλάμε για αυτά τα πράγματα", δήλωσε ο Dr. Kühn σε συνέντευξή του. «Αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτό είναι μια πιθανότητα».

Η Ουάσινγκτον αναμένει περισσότερες πυρηνικές κινήσεις από τον κ. Πούτιν τις επόμενες ημέρες. Η Μόσχα είναι πιθανό να «βασίζεται όλο και περισσότερο στο πυρηνικό αποτρεπτικό της μέσο για να δώσει σήμα στη Δύση και να προβάλει δύναμη», καθώς ο πόλεμος και οι συνέπειές του αποδυναμώνουν τη Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ο υποστράτηγος Scott D. Berrier, διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ταξίδεψε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ατζέντα περιελάμβανε το πώς θα αντιδράσει η συμμαχία εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά, κυβερνο- ή πυρηνικά όπλα.

Ο Τζέιμς Ρ. Κλάπερ Τζούνιορ, στρατηγός εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η Μόσχα είχε χαμηλώσει τον πήχη για τη χρήση ατομικών όπλων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν ο ρωσικός στρατός έπεσε σε αποσύνθεση. Σήμερα, πρόσθεσε, η Ρωσία θεωρεί τα πυρηνικά όπλα ως χρηστικά και όχι ως αδιανόητα.

«Δεν τους ενδιέφερε», είπε ο κ. Κλάπερ για το γεγονός ότι τα ρωσικά στρατεύματα διακινδύνευσαν την απελευθέρωση ραδιενέργειας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν επιτέθηκαν στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Ζαπορίζια - τον μεγαλύτερο όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρώπη. «Προχώρησαν και έριξαν εναντίον του. Αυτό είναι ενδεικτικό της ρωσικής laissez-faire στάσης. Δεν κάνουν τις διακρίσεις που κάνουμε εμείς για τα πυρηνικά όπλα».

Ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θέτει τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε «ειδική ετοιμότητα μάχης». Ο Pavel Podvig, ερευνητής των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, δήλωσε ότι ο συναγερμός είχε πιθανότατα προετοιμάσει το ρωσικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου για την πιθανότητα λήψης πυρηνικής εντολής.

Δεν είναι σαφές πώς η Ρωσία ασκεί τον έλεγχο στο οπλοστάσιό της με λιγότερο καταστροφικά όπλα. Αλλά ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί και εμπειρογνώμονες έχουν καταγγείλει ότι τα μικρότερα όπλα των δύο πλευρών απειλούν να ανατρέψουν την παγκόσμια ισορροπία του πυρηνικού τρόμου.

Για τη Ρωσία, σημειώνουν στρατιωτικοί αναλυτές, οι ακραίες επιδείξεις λιγότερο καταστροφικών όπλων επιτρέπουν στον κ. Πούτιν να ενισχύσει τη φήμη του ως ισχυρότατου διαπραγματευτή και να επεκτείνει τη ζώνη εκφοβισμού που χρειάζεται για να διεξάγει έναν αιματηρό συμβατικό πόλεμο. «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την πυρηνική αποτροπή για να κάνει το δικό του στην Ουκρανία», δήλωσε η Nina Tannenwald, πολιτική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Brown, η οποία πρόσφατα περιέγραψε τα λιγότερο ισχυρά πυρηνικά όπλα. «Τα πυρηνικά του όπλα εμποδίζουν τη Δύση να επέμβει».

Ο παγκόσμιος αγώνας για τα μικρότερα πυρηνικά όπλα εντείνεται. Αν και τα όπλα αυτά είναι λιγότερο καταστροφικά με βάση τα πρότυπα του Ψυχρού Πολέμου, σύγχρονες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ισοδύναμο της μισής βόμβας της Χιροσίμα, αν πυροδοτηθεί στο κέντρο του Μανχάταν, θα σκοτώσει ή θα τραυματίσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Το επιχείρημα κατά των όπλων αυτών είναι ότι υπονομεύουν το πυρηνικό ταμπού και καθιστούν τις καταστάσεις κρίσης ακόμη πιο επικίνδυνες. Η λιγότερο καταστροφική φύση τους, λένε οι επικριτές, μπορεί να τροφοδοτήσει την ψευδαίσθηση του ατομικού ελέγχου, ενώ στην πραγματικότητα η χρήση τους μπορεί ξαφνικά να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο πυρηνικό πόλεμο. Μια προσομοίωση που επινοήθηκε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον ξεκινά με τη Μόσχα να ρίχνει μια πυρηνική προειδοποιητική βολή- το ΝΑΤΟ απαντά με ένα μικρό πλήγμα και ο πόλεμος που ακολουθεί αποφέρει περισσότερες από 90 εκατομμύρια απώλειες τις πρώτες ώρες.

Καμία συνθήκη ελέγχου των εξοπλισμών δεν ρυθμίζει τις μικρότερες πυρηνικές κεφαλές, γνωστές μερικές φορές ως τακτικά ή μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα, οπότε οι πυρηνικές υπερδυνάμεις κατασκευάζουν και αναπτύσσουν όσες θέλουν. Η Ρωσία διαθέτει ίσως 2.000, σύμφωνα με τον Hans M. Kristensen, διευθυντή του Nuclear Information Project στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, μια ιδιωτική ομάδα στην Ουάσιγκτον. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 100 στην Ευρώπη, αριθμός που περιορίζεται από τις εσωτερικές πολιτικές διαφωνίες και την πολιτική πολυπλοκότητα της εγκατάστασής τους μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, οι πληθυσμοί των οποίων συχνά αντιστέκονται και διαμαρτύρονται για την παρουσία των όπλων.

Το δόγμα του ατομικού πολέμου της Ρωσίας έγινε γνωστό ως "κλιμάκωση για την αποκλιμάκωση" - που σημαίνει ότι τα στρατεύματα που έχουν απομακρυνθεί θα πυροδοτούσαν ένα πυρηνικό όπλο για να ακινητοποιήσουν έναν επιτιθέμενο και να τον αναγκάσουν να υποχωρήσει ή να υποταχθεί. Η Μόσχα δοκίμασε επανειλημμένα την τακτική αυτή σε ασκήσεις πεδίου. Το 1999, για παράδειγμα, μια μεγάλη άσκηση προσομοίωσε μια επίθεση του ΝΑΤΟ στο Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα στη Βαλτική Θάλασσα. Η άσκηση έφερε τις ρωσικές δυνάμεις σε σύγχυση μέχρι που η Μόσχα έριξε πυρηνικά όπλα στην Πολωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Δρ Kühn του Πανεπιστημίου του Αμβούργου δήλωσε ότι οι αμυντικές ασκήσεις της δεκαετίας του 1990 είχαν στραφεί προς επιθετικές τακτικές τη δεκαετία του 2000, καθώς ο ρωσικός στρατός ανέκτησε μέρος της προηγούμενης δύναμής του. Παράλληλα με τη νέα επιθετική στρατηγική της, η Ρωσία ξεκίνησε τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών της δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο καταστροφικών όπλων της. Όπως και στη Δύση, ορισμένες από τις πολεμικές κεφαλές έλαβαν μεταβλητές εκρηκτικές αποδόσεις που μπορούσαν να αυξάνονται ή να μειώνονται ανάλογα με τη στρατιωτική κατάσταση.

Κεντρικό στοιχείο του νέου οπλοστασίου ήταν το σύστημα Iskander-M, το οποίο αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2005. Ο κινητός εκτοξευτής μπορεί να εκτοξεύσει δύο πυραύλους που διανύουν περίπου 300 μίλια. Οι πύραυλοι μπορούν να φέρουν συμβατικές καθώς και πυρηνικές κεφαλές. Ρωσικά στοιχεία υπολογίζουν ότι η μικρότερη πυρηνική έκρηξη από αυτούς τους πυραύλους είναι περίπου το ένα τρίτο της έκρηξης της βόμβας της Χιροσίμα.

Πριν από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι η Μόσχα είχε αναπτύξει συστοιχίες πυραύλων Iskander στη Λευκορωσία και στα ανατολικά της στο ρωσικό έδαφος. Δεν υπάρχουν δημόσια στοιχεία για το αν η Ρωσία έχει οπλίσει κάποια από τα Iskander με πυρηνικές κεφαλές.

Ο Νικολάι Σόκοφ, πρώην Ρώσος διπλωμάτης που διαπραγματεύτηκε συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών κατά τη σοβιετική εποχή, δήλωσε ότι πυρηνικές κεφαλές θα μπορούσαν επίσης να τοποθετηθούν σε πυραύλους κρουζ. Τα χαμηλά ιπτάμενα όπλα, που εκτοξεύονται από αεροπλάνα, πλοία ή το έδαφος, αγκαλιάζουν το τοπικό έδαφος για να αποφύγουν την ανίχνευση από τα εχθρικά ραντάρ. Από το εσωτερικό της ρωσικής επικράτειας, είπε, «μπορούν να φτάσουν σε όλη την Ευρώπη», συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.

Με την πάροδο των ετών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προσπάθησαν να ανταγωνιστούν το ρωσικό οπλοστάσιο των μικρότερων πυρηνικών όπλων. Αυτό ξεκίνησε πριν από δεκαετίες, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να στέλνουν βόμβες για μαχητικά αεροσκάφη σε στρατιωτικές βάσεις στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Ολλανδία. Ο Dr. Kühn σημείωσε ότι η συμμαχία, σε αντίθεση με τη Ρωσία, δεν διεξάγει ασκήσεις πεδίου που εξασκούν τη μετάβαση από τον συμβατικό στον πυρηνικό πόλεμο.

Το 2010, ο κ. Ομπάμα, ο οποίος είχε από καιρό υποστηρίξει έναν "κόσμο χωρίς πυρηνικά", αποφάσισε να ανακαινίσει και να βελτιώσει τα όπλα του ΝΑΤΟ, μετατρέποντάς τα σε έξυπνες βόμβες που καθιστούσαν τη στόχευσή τους εξαιρετικά ακριβή. Αυτό, με τη σειρά του, έδωσε στους πολεμικούς σχεδιαστές την ελευθερία να μειώσουν τη μεταβλητή εκρηκτική ισχύ των όπλων σε μόλις το 2% εκείνης της βόμβας της Χιροσίμα.

Η μειωμένη ικανότητα έκρηξης έκανε το σπάσιμο του πυρηνικού ταμπού "πιο εφικτό", προειδοποίησε τότε ο στρατηγός James E. Cartwright, αντιπρόεδρος του Γενικού Επιτελείου υπό τον κ. Ομπάμα. Παρόλα αυτά υποστήριξε το πρόγραμμα επειδή ο υψηλός βαθμός ακρίβειας μείωσε τον κίνδυνο παράπλευρων ζημιών και απωλειών μεταξύ των πολιτών. Αλλά μετά από χρόνια καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση και την κατασκευή, η ανακαινισμένη βόμβα, γνωστή ως B61 Model 12, δεν αναμένεται να αναπτυχθεί στην Ευρώπη πριν από το επόμενο έτος, δήλωσε ο κ. Kristensen.

Οι σταθερές ρωσικές συσσωρεύσεις δυνάμεων και οι αργές αμερικανικές αντιδράσεις ώθησαν την κυβέρνηση Τραμπ να προτείνει μια νέα πυραυλική κεφαλή το 2018. Η καταστροφική της ισχύς θεωρήθηκε περίπου η μισή από εκείνη της βόμβας της Χιροσίμα, σύμφωνα με τον κ. Kristensen. Επρόκειτο να αναπτυχθεί στο στόλο των 14 υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων της χώρας.

Ενώ ορισμένοι εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι η βόμβα, γνωστή ως W76 Model 2, θα μπορούσε να καταστήσει πιο δελεαστικό για έναν πρόεδρο να διατάξει πυρηνικό πλήγμα, η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε ότι το όπλο θα μείωνε τον κίνδυνο πολέμου εξασφαλίζοντας ότι η Ρωσία θα αντιμετώπιζε την απειλή αναλογικών αντεπιθέσεων. Αναπτύχθηκε στα τέλη του 2019.

"Όλα έχουν να κάνουν με την ψυχολογία - τη θανατηφόρα ψυχολογία", δήλωσε ο Franklin C. Miller, ένας πυρηνικός εμπειρογνώμονας που υποστήριξε τη νέα κεφαλή και, πριν εγκαταλείψει το δημόσιό του αξίωμα το 2005, κατείχε θέσεις στο Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο για τρεις δεκαετίες. "Αν ο αντίπαλός σου πιστεύει ότι έχει πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, προσπαθείς να τον πείσεις ότι κάνει λάθος".

Όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία, ο Joseph R. Biden Jr. χαρακτήρισε τη λιγότερο ισχυρή κεφαλή "κακή ιδέα" που θα έκανε τους προέδρους "πιο πρόθυμους" να τη χρησιμοποιήσουν. Αλλά ο κ. Kristensen δήλωσε ότι η κυβέρνηση Biden φαινόταν απίθανο να αφαιρέσει τη νέα κεφαλή από τα υποβρύχια της χώρας.

Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδρούσε ο κ. Μπάιντεν στη χρήση πυρηνικού όπλου από τον κ. Πούτιν. Τα σχέδια πυρηνικού πολέμου είναι ένα από τα πιο βαθιά κρυμμένα μυστικά της Ουάσινγκτον. Οι ειδικοί λένε ότι τα σχέδια πολεμικής αντιμετώπισης σε γενικές γραμμές πηγαίνουν από προειδοποιητικές βολές σε μεμονωμένα χτυπήματα έως πολλαπλά αντίποινα και ότι το δυσκολότερο ερώτημα είναι αν υπάρχουν αξιόπιστοι τρόποι για να αποτραπεί η κλιμάκωση μιας σύγκρουσης.

Ακόμη και ο κ. Κλάπερ, ο πρώην διευθυντής των εθνικών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος για το πώς θα συμβούλευε τον κ. Μπάιντεν εάν ο κ. Πούτιν εξαπέλυε τα πυρηνικά του όπλα. «Πότε σταματάτε;» ρώτησε για τα πυρηνικά αντίποινα. «Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να γυρίζετε και το άλλο μάγουλο. Κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνουμε κάτι".

Μια απάντηση των ΗΠΑ σε μια μικρή ρωσική έκρηξη, λένε οι ειδικοί, θα μπορούσε να είναι η εκτόξευση μιας από τις νέες πολεμικές κεφαλές που εκτοξεύονται από υποβρύχια στην άγρια φύση της Σιβηρίας ή σε μια στρατιωτική βάση στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ο κ. Μίλερ, πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος για τα πυρηνικά και πρώην πρόεδρος της επιτροπής πυρηνικής πολιτικής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι μια τέτοια έκρηξη θα ήταν ένας τρόπος να σηματοδοτηθεί στη Μόσχα ότι "αυτό είναι σοβαρό, ότι τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο".

Στρατιωτικοί στρατηγοί λένε ότι μια ανταπάντηση “ένα προς ένα” θα μεταβίβαζε την ευθύνη για περαιτέρω κλιμάκωση πίσω στη Ρωσία, κάνοντας τη Μόσχα να αισθανθεί το δυσοίωνο βάρος της απόφασης και ιδανικά κρατώντας την κατάσταση από το να ξεφύγει από τον έλεγχο, παρά τους κινδύνους στον πόλεμο από λάθος υπολογισμούς και ατυχήματα. Σε ένα πιο σκοτεινό σενάριο, ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση ατομικών όπλων αν ο πόλεμος στην Ουκρανία επεκτεινόταν σε γειτονικά κράτη του ΝΑΤΟ. Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι υποχρεωμένα να υπερασπιστούν το ένα το άλλο - ενδεχομένως με εκτοξεύσεις πυρηνικών κεφαλών.

Ο Δρ Τάνενβαλντ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Brown, αναρωτήθηκε αν η παλιά προστασία της πυρηνικής αποτροπής, που τώρα έχει τις ρίζες της σε αντίθετες γραμμές λιγότερο καταστροφικών όπλων, θα καταφέρει να διατηρήσει την ειρήνη. «Σίγουρα δεν φαίνεται έτσι σε μια κρίση», είπε.

Ο David E. Sanger συνέβαλε με ρεπορτάζ από την Ουάσιγκτον.

Πηγή: New York Times
πηγη: https://tvxs.gr