Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 24 Μάρ 2022
Απειλές κατά Πούτιν και υποσχέσεις για διασφάλιση ενέργειας και τροφίμων από το G7
Κλίκ για μεγέθυνση





AP PHOTO





24.03.2022, 19:18
 
 
Σαφής προειδοποίηση προς τη Μόσχα, ενάντια «σε κάθε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή συναφών υλικών».

Στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας, καθώς και στις συνέπειες που έχει αυτός, εστίασε η ομάδα των 7 πλουσιότερων κρατών του κόσμου, κατά τη σύνοδο κορυφής που έγινε στην έδρα του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Στη δήλωση των ηγετών που ακολούθησε (και η οποία ήταν σε ανάλογη γραμμή με αυτή του ΝΑΤΟ που προηγήθηκε), υπάρχουν αναφορές κατά της Ρωσίας και του προέδρου Πούτιν, χαιρετίζοντας τις έρευνες των διεθνών μηχανισμών για εγκλήματα πολέμου και τονίζοντας ότι «η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση ανθρωπιστικής πρόσβασης από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες».

«Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για να καταστήσουμε τον πρόεδρο Πούτιν και τους αρχιτέκτονες και υποστηρικτές αυτής της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία, υπόλογους για τις πράξεις τους», αναφέρεται επίσης στο κείμενο των δηλώσεων της ομάδας των 7. 

Παράλληλα, υπάρχει σαφής προειδοποίηση προς τη Μόσχα ενάντια «σε κάθε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή συναφών υλικών», σημειώνεται ότι η ρωσική επίθεση έχει ήδη θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία και καλείται η Μόσχα «να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της». 

Στο θέμα της ενέργειας, αναφέρεται ότι λαμβάνονται περαιτέρω μέτρα για μειωθεί η σχετική εξάρτηση από τη Μόσχα. Τονίζεται επίσης ότι «θα διασφαλίσουμε ασφαλείς εναλλακτικές και βιώσιμες προμήθειες και θα ενεργήσουμε με αλληλεγγύη και στενό συντονισμό σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού», καθώς και ότι «δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε ενεργά τις χώρες που επιθυμούν να μειώσουν σταδιακά την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι ο πόλεμος θέτει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια υπό αυξημένη πίεση, με το G7 να δεσμεύεται ότι θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ότι θα πράξει «ό,τι είναι απαραίτητο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης παγκόσμιας κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας».

Η δήλωση των ηγετών του G7

Εμείς, οι ηγέτες του G7, συναντηθήκαμε σήμερα στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρόσκληση της Γερμανικής Προεδρίας του G7, για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας υπό το φως της αδικαιολόγητης, απρόκλητης και παράνομης επίθεσης της Ρωσίας και του πολέμου επιλογής του Προέδρου Πούτιν κατά της ανεξάρτητης και κυρίαρχης Ουκρανίας. Θα σταθούμε στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Ουκρανίας.

Είμαστε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να αποκαταστήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα και να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο. Μετά το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 2 Μαρτίου 2022, θα συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε στη συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, καταδικάζοντας τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας και τα δεινά και τις απώλειες ζωών που συνεχίζει να προκαλεί.
Παραμένουμε συγκλονισμένοι και καταδικάζουμε τις καταστροφικές επιθέσεις κατά του ουκρανικού πληθυσμού και των μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των σχολείων. Χαιρετίζουμε τις έρευνες των διεθνών μηχανισμών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Θα συνεργαστούμε για να υποστηρίξουμε τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου. Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση ανθρωπιστικής πρόσβασης από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να εξασφαλίσουν αμέσως ασφαλείς οδούς προς άλλα μέρη της Ουκρανίας, καθώς και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις.

Η ρωσική ηγεσία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί άμεσα με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Καλούμε επίσης τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις και τον εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας.

Καλούμε περαιτέρω τις αρχές της Λευκορωσίας να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση και να απέχουν από τη χρήση των στρατιωτικών τους δυνάμεων κατά της Ουκρανίας. Επιπλέον, καλούμε όλες τις χώρες να μην παρέχουν στρατιωτική ή άλλη βοήθεια στη Ρωσία για να τη βοηθήσουν να συνεχίσει την επιθετικότητά της στην Ουκρανία. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση όσον αφορά οποιαδήποτε τέτοια βοήθεια.

Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για να καταστήσουμε τον Πρόεδρο Πούτιν και τους αρχιτέκτονες και υποστηρικτές αυτής της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία, υπόλογους για τις πράξεις τους. Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο.

Υπογραμμίζουμε την αποφασιστικότητά μας να επιβάλουμε σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία, μεταξύ άλλων με την πλήρη εφαρμογή των οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων που έχουμε ήδη επιβάλει. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά, μεταξύ άλλων, εμπλέκοντας άλλες κυβερνήσεις στην υιοθέτηση παρόμοιων περιοριστικών μέτρων με αυτά που έχουν ήδη επιβληθεί από τα μέλη του G7 και στην αποχή από την υπεκφυγή, την παράκαμψη και το backfilling που επιδιώκουν να υπονομεύσουν ή να μετριάσουν τα αποτελέσματα των κυρώσεών μας. Αναθέτουμε στους αρμόδιους υπουργούς μια εστιασμένη πρωτοβουλία για την παρακολούθηση της πλήρους εφαρμογής των κυρώσεων και τον συντονισμό των αντιδράσεων που σχετίζονται με τα μέτρα αποφυγής, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις συναλλαγές χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε πρόσθετα μέτρα, όπως απαιτείται, συνεχίζοντας να ενεργούμε ενωμένοι καθώς το πράττουμε. Συγχαίρουμε τους εταίρους που έχουν ευθυγραμμιστεί μαζί μας σε αυτές τις προσπάθειες.

Η επίθεση της Ρωσίας έχει ήδη θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία. Οι ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες δημιουργούν ακραίους κινδύνους για τον πληθυσμό και το περιβάλλον, με ενδεχόμενο καταστροφικό αποτέλεσμα. Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να απέχει από κάθε δραστηριότητα που θέτει σε κίνδυνο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, επιτρέποντας τον απρόσκοπτο έλεγχο από τις ουκρανικές αρχές, καθώς και την πλήρη πρόσβαση και συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Προειδοποιούμε ενάντια σε κάθε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή συναφών υλικών. Υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις της Ρωσίας βάσει των διεθνών συνθηκών τις οποίες έχει υπογράψει και οι οποίες μας προστατεύουν όλους. Στο πλαίσιο αυτό, καταγγέλλουμε κατηγορηματικά την κακόβουλη και εντελώς αβάσιμη εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ενός κράτους που συμμορφώνεται πλήρως με τις διεθνείς συμφωνίες μη διάδοσης. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για άλλες χώρες και φορείς που έχουν ενισχύσει την εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας.

Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό στην ηρωική του αντίσταση στην αδικαιολόγητη και παράνομη επίθεση της Ρωσίας. Θα εντείνουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες. Ευχαριστούμε όλους εκείνους που ήδη παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και ζητάμε και από άλλους να συμμετάσχουν. Θα συνεργαστούμε επιπλέον στις προσπάθειές μας για την ενίσχυση της δημοκρατικής ανθεκτικότητας και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνα των δικτύων της έναντι περιστατικών στον κυβερνοχώρο. Προετοιμαζόμενοι για τυχόν ρωσική κακόβουλη κυβερνοαπάντηση στις δράσεις που έχουμε αναλάβει, λαμβάνουμε μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των υποδομών στα αντίστοιχα έθνη μας, ενισχύοντας τις συντονισμένες κυβερνοάμυνές μας και βελτιώνοντας την κοινή μας ευαισθητοποίηση σχετικά με τις κυβερνοαπειλές. Θα εργαστούμε επίσης για να καταστήσουμε υπόλογους εκείνους τους φορείς που συμμετέχουν σε καταστροφικές, διασπαστικές ή αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο.

Συγχαίρουμε επίσης τα γειτονικά κράτη για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους στην υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων και των υπηκόων τρίτων χωρών από την Ουκρανία. Επισημαίνουμε την ανάγκη περαιτέρω αύξησης της διεθνούς βοήθειας προς τις χώρες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία και, ως συγκεκριμένη συμβολή προς τον σκοπό αυτό, υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας να υποδεχθούμε, να προστατεύσουμε και να υποστηρίξουμε τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους ως συνέπεια της σύγκρουσης. Συνεπώς, είμαστε όλοι έτοιμοι να τους υποδεχθούμε στα εδάφη μας. Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να διευρύνουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες.

Ανησυχούμε για την κλιμακούμενη και ενισχυμένη καταστολή κατά του ρωσικού λαού και την ολοένα και πιο εχθρική ρητορική της ρωσικής ηγεσίας, μεταξύ άλλων και κατά των απλών πολιτών. Αποδοκιμάζουμε την προσπάθεια της ρωσικής ηγεσίας να στερήσει από τους Ρώσους πολίτες την πρόσβαση σε αμερόληπτες πληροφορίες μέσω λογοκρισίας και καταγγέλλουμε τις κακόβουλες εκστρατείες παραπληροφόρησης, τις οποίες δεν θα αφήσουμε ασχολίαστες. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας σε εκείνους τους Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες που αντιστέκονται στον αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο εναντίον της στενής τους γειτονικής Ουκρανίας. Ο κόσμος τους βλέπει.

Ο λαός της Ρωσίας πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχουμε κανένα παράπονο εναντίον τους. Είναι ο πρόεδρος Πούτιν, η κυβέρνησή του και οι υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία, που επιβάλλουν αυτόν τον πόλεμο και τις συνέπειές του στους Ρώσους και είναι η απόφασή τους που σπιλώνει την ιστορία του ρωσικού λαού.

Λαμβάνουμε περαιτέρω μέτρα για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια και θα συνεργαστούμε για το σκοπό αυτό. Ταυτόχρονα, θα διασφαλίσουμε ασφαλείς εναλλακτικές και βιώσιμες προμήθειες και θα ενεργήσουμε με αλληλεγγύη και στενό συντονισμό σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού. Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε ενεργά τις χώρες που επιθυμούν να μειώσουν σταδιακά την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα.

Καλούμε τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν με υπεύθυνο τρόπο και να αυξήσουν τις παραδόσεις στις διεθνείς αγορές, σημειώνοντας ότι ο ΟΠΕΚ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Θα συνεργαστούμε μαζί τους και με όλους τους εταίρους για να διασφαλίσουμε σταθερό και βιώσιμο παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό. Η κρίση αυτή ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να επιτύχουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού και του συμφώνου της Γλασκώβης για το κλίμα και να περιορίσουμε την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C, επιταχύνοντας τη μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα και τη μετάβασή μας σε καθαρή ενέργεια.

Είμαστε αλληλέγγυοι με τους εταίρους μας που πρέπει να επωμιστούν το αυξανόμενο τίμημα της μονομερούς επιλογής του Προέδρου Πούτιν να διεξάγει πόλεμο στην Ευρώπη. Η απόφασή του θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, υπονομεύει την ανθεκτικότητα των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις πιο εύθραυστες χώρες. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση αναγνωρίζοντας πλήρως την ευθύνη της Ρωσίας και προστατεύοντας τις πιο ευάλωτες χώρες, με την υποστήριξη των διεθνών και περιφερειακών θεσμών.

Πιο άμεσα, ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν θέτει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια υπό αυξημένη πίεση. Υπενθυμίζουμε ότι η εφαρμογή των κυρώσεών μας κατά της Ρωσίας λαμβάνει υπόψη την ανάγκη αποφυγής επιπτώσεων στο παγκόσμιο εμπόριο γεωργικών προϊόντων. Παραμένουμε αποφασισμένοι να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης παγκόσμιας κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας. Θα κάνουμε συνεπή χρήση όλων των μέσων και των μηχανισμών χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στον γεωργικό τομέα σύμφωνα με τους στόχους για το κλίμα και το περιβάλλον.

Θα αντιμετωπίσουμε πιθανές διαταραχές της γεωργικής παραγωγής και του εμπορίου, ιδίως στις ευάλωτες χώρες. Δεσμευόμαστε να εξασφαλίσουμε βιώσιμο εφοδιασμό τροφίμων στην Ουκρανία και να στηρίξουμε τις συνεχείς προσπάθειες της ουκρανικής παραγωγής.
Θα συνεργαστούμε και θα εντείνουμε τη συλλογική μας συνεισφορά στους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ), παράλληλα με τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για την παροχή στήριξης σε χώρες με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.

Καλούμε σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και γεωργία που προκύπτουν από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Καλούμε όλους τους συμμετέχοντες στο Σύστημα Πληροφόρησης για τις Γεωργικές Αγορές (AMIS) να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να διερευνούν επιλογές για να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης αποθεμάτων, ιδίως στο ΠΣΕΑ. Θα αποφύγουμε τις απαγορεύσεις εξαγωγών και άλλα περιοριστικά μέτρα για το εμπόριο, θα διατηρήσουμε ανοικτές και διαφανείς αγορές και θα καλέσουμε τους άλλους να πράξουν το ίδιο, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων κοινοποίησης του ΠΟΕ.

Οι διεθνείς οργανισμοί και τα πολυμερή φόρουμ δεν θα πρέπει πλέον να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους με τη Ρωσία με τρόπο που να μην επηρεάζει τις συνήθεις δραστηριότητες. Θα συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας για να ενεργήσουμε όπως αρμόζει, με βάση τα κοινά συμφέροντα, καθώς και τους κανόνες και τους κανονισμούς των αντίστοιχων οργάνων.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου