Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως η έκβαση της μάχης για την πόλη Σεβεροντονέτσκ, στα ανατολικά της χώρας, θα καθορίσει τη τύχη του Ντονμπάς. Επίσης, έκανε λόγο για τις πιθανώς πιο δύσκολες μάχες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, την ώρα που στην πόλη παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 10 χιλιάδες πολίτες.

Χθες, ο περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ, Σερχι Γκαϊντάι, ανέφερε πως στην πόλη σημειώνονταν «βομβαρδισμοί παντού, 24 ώρες το 24ωρο», ενώ την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε δηλώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «απελευθερώσει πλήρως» τις κατοικημένες ζώνες της πόλης.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, το Σεβεροντονιέτσκ «παραμένει το επίκεντρο της αντιπαράθεσης», υποστηρίζοντας πως η Ουκρανία έχει προκαλέσει «σημαντικές απώλειες στον εχθρό».

Οι περιφερειακοί ηγέτες όμως, όπως αναφέρει ο Guardian, δήλωσαν νωρίτερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ωθηθεί πίσω στα περίχωρα της πόλης, εν μέσω σφοδρών μαχών. Ο Σερχί Γκαϊντάι μάλιστα είχε τονίσει πως το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται σε ρωσικά χέρια, ενώ δεν είναι δυνατό πλέον να απεγκλωβιστούν οι άμαχοι. Ωστόσο, ο κ. Γκαϊντάι επεσήμανε πως η αποστολή όπλων από τη Δύση, και συγκεκριμένα πυροβολικών μεγάλης εμβέλειας, θα επέτρεπε στον ουκρανικό στρατό να νικήσει τους Ρώσους σε 2 – 3 μέρες.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, εκτιμάται πως περίπου 15 χιλιάδες πολίτες έχουν εγκλωβιστεί τόσο στο Σεβετοντονιέτσκ όσο και στο γειτονικό Λουγκάνσκ, στο οποίο πριν τον πόλεμο αριθμούσε περίπου 200 χιλιάδες. Ο Ζελένσκι μάλιστα το περιέγραψε ως «πόλη – φάντασμα», η οποία πλέον έχει χάσει «όλες τις προοπτικές».

 

Η Μόσχα πάντως έχει εντείνει τελευταία την πίεσή της στην πόλη, με το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας να εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν μεταφέρει έως και 10 φορές περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, συγκριτικά με τα ουκρανικά στρατεύματα, σε ορισμένες περιοχές της πόλης.

Το Σεβεροντονιέτσκ είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο που εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Ουκρανών στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος ενημέρωσε πως η Ρωσία προσπαθεί να μεταφέρει πρόσθετους πόρους στο Ντονμπάς.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, η Ρωσία επιτίθεται στο Σεβεροντονιέτσκ «από τρεις κατευθύνσεις», ενώ αναφέρει πως είναι «απίθανο» τις τελευταίες 24 ώρες κάποια από τις πλευρές να έχει σημειώσει κάποια πρόοδο.πηγη: https://tvxs.gr