Μια λίστα με δέκα όρους κατέθεσε η Άγκυρα στη Σουηδία και Φινλανδία προκειμένου να πειστεί η Τουρκία να ξανασκεφτεί την άρση του βέτο για την ένταξη των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Την λίστα φέρνει στο φως της δημοσιότητας η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak και περιλαμβάνει όρους που άπτονται της άρσης προστασίας βασικών πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, που επίσης συνιστούν παρέμβαση και στο δικαιικό σύστημα τρίτων χωρών.

Σημειώνεται πως ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, εντείνεται το παζάρι της Άγκυρας, που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΑΤΟ, που επιθυμεί την τάχιστη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.Την ίδια στιγμή εκπρόσωποι της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως και άλλοι ηγέτες χωρών μελών της συμμαχίας, έχουν αποδυθεί σε μια «μάχη» να πείσουν την Άγκυρα να μην εμποδίσει τη διεύρυνση της Συμμαχίας.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η λίστα με τους 10 όρους κατατέθηκε στις αντιπροσωπείες των δυο χωρών που πήγαν στην Άγκυρα για διαπραγματεύσεις στις 25 Μαΐου.

Μεταξύ αυτών είναι οι εξής:

• Και οι δυο χώρες πρέπει να διακηρύξουν την υποστήριξή τους στην Τουρκία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει «τις τρομοκρατικές οργανώσεις», συμπεριλαμβανομένων των PKK, DHKP/C, FETO, το Ισλαμικό κράτος και τις οργανώσεις που σχετίζονται με αυτές, υιοθετώντας και σχετική νομοθεσία
• Να απαγορεύσουν τη δραστηριότητα και να κλείσουν τα γραφεία οργανώσεων που βρίσκονται στα εδάφη τους και σχετίζονται με το PKK, και να μην επιτρέψουν την επαναλειτουργία τους, αποκλείοντας την πρόσβαση σε μέσα ενημέρωσης και παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία.
• Στην ίδια γραμμή, να μην επιτραπεί η δραστηριότητα της οργάνωσης FETO του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν•  και να κλείσουν οι σχετικές ιστοσελίδες και ΜΜΕ.
• Να εκδώσουν άτομα που σχετίζονται με «τρομοκράτες» και να μην επιτρέπεται η διαδήλωση ατόμων που σχετίζονται με αυτές τις οργανώσεις με τις σημαίες των οργανώσεων αυτών.
• Να άρουν το εμπάργκο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.
• Να συνεργαστούν με τις τουρκικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

πηγη: https://tvxs.gr