Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 16 Μάρ 2021
Η θλίψη της 25ης Μαρτίου: Δημοσιογράφος που απήχθη, βασανίστηκε και βιάστηκε από ακροδεξιούς απαιτεί δικαίωση
Κλίκ για μεγέθυνση
Βιάστηκε και βασανίστηκε προτού οι απαγωγείς της την πετάξουν στην άκρη ενός δρόμου. "Στέλνουμε ένα μήνυμα στον κολομβιανό Τύπο" της είπε ένας από τους δράστες.

Η δημοσιογράφος Xινέθ Μπεντόγια Λίμα, που έχει τιμηθεί με το παγκόσμιο βραβείο της UNESCO για την ελευθερία του Τύπου, καταθέτοντας στο Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγόρησε το κράτος της Κολομβίας ότι ευθυνόταν για την απαγωγή, τον βιασμό και τα βασανιστήρια που είχε υποστεί πριν από είκοσι και πλέον χρόνια, .

“Η ζωή μου καταστράφηκε, με σκότωσαν το πρωί της 25ης Μαΐου (2000)”, αλλά “βρήκα το κουράγιο να καταφύγω στη δημοσιογραφία, το οξυγόνο μου για να μπορέσω να προχωρήσω”, είπε η Μπεντόγια κατά τη διάρκεια ψηφιακής ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον των μελών του δικαστηρίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), το οποίο εδρεύει στο Σαν Χοσέ.

Η Μπεντόγια, νεαρή ρεπόρτερ της εφημερίδας “El Espectador” τότε, είχε απαχθεί από παραστρατιωτικούς μπροστά στη φυλακή “Λα Μοδέλο”, στη Μπογκοτά. Η Μπεντόγια βιάστηκε και βασανίστηκε για δεκαέξι ώρες, προτού οι απαγωγείς της την πετάξουν στην άκρη ενός δρόμου.

“Στέλνουμε ένα μήνυμα στον κολομβιανό Τύπο”, της είπε ένας από τους δράστες κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η Μπεντόγια εκείνο το διάστημα ερευνούσε δίκτυο διακίνησης όπλων στη φυλακή “Λα Μοδέλο” με τη συνέργεια κρατικών λειτουργών, ειδικά ενός στρατηγού της αστυνομίας, όπως ανέφερε στην κατάθεσή της.

Οι παραστρατιωτικοί, ορισμένοι από τους οποίους έχουν καταδικαστεί για την επίθεση σε βάρος της, ανήκαν στα ακροδεξιά τάγματα που πολεμούσαν εναντίον των αριστερών ανταρτών στην Κολομβία, ωσότου επισήμως αφοπλίστηκαν και διαλύθηκαν το 2006.

Η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσής της είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε θα εκδοθεί η ετυμηγορία.

Η Χινέθ Μπεντόγια υπογράμμισε ότι η ίδια είναι στόχος εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια “κατατρεγμού, εκφοβισμού και συνεχών απειλών” για να μη χυθεί φως στην υπόθεση της διακίνησης όπλων.

Ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της ιδίας και της μητέρας της, καθώς και να σφραγιστεί η φυλακή “Λα Μοδέλο”, σύμβολο ατιμωρησίας και “άντρο όλων των εγκληματιών της εποχής”.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτόνομος βραχίονας του ΟΑΚ, διαβίβασε τον φάκελο της υπόθεσής της στο δικαστήριο το 2019, εκτιμώντας ότι το κράτος της Κολομβίας δεν ακολούθησε τις εκκλήσεις της να διενεργήσει έρευνα για τα γεγονότα, να λάβει μέτρα προστασίας και πρόληψης, καθώς και να αποζημιώσει το θύμα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το κράτος γνωρίζει τους κινδύνους που διατρέχει η δημοσιογράφος, αλλά δεν παίρνει μέτρα για την προστασία της.

Ο εκπρόσωπος του κολομβιανού κράτους, Καμίλο Γκόμες, αποφάσισε να αποχωρήσει από την ακροαματική διαδικασία και να ζητήσει εξαίρεση του δικαστηρίου, μιλώντας για “έλειψη αντικειμενικότητας”.

Σημειώνεται, ότι οι αποφάσεις αυτού του δικαστηρίου είναι τελεσίδικες, χωρίς να υπάρχει περιθώριο να ασκηθεί έφεση.

Η υπόθεση της Μπεντόγια είνα μία από τις σοβαρές υποθέσεις σεξουαλικής βίας που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της εμφύλιας σύρραξης που μαίνεται εδώ και 60 περίπου χρόνια στην Κολομβία.

Έκτοτε, η ίδια αγωνίζεται για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και τα διακαιώματα των γυναικών που πλήττονται από την πολιτική βίας της Κολομβίας. Η εκστρατεία της “No Es Hora De Callar” (“Δεν είνα ώρα για να σιωπάς”) αντιτίθεται στις εκτεταμένες και συστηματικές απαγωγές και τους βιασμούς γυναικών κατά τη διάρκεια της μακροχρονης κολομβιανής εμφύλιας σύρραξης και ζητά να δικαιωθούν τα θύματα.

“Τα τελευταία 15 χρόνια μου ήταν ένα μείγμα πόνου, θυμού, απεριόριστης αγάπης για τη δουλειά μου, επιμονής και, ναι, απελπισίας, ακόμα δεν ξέρω πού βρήκα τη δύναμη να επιστρέψω στην αίθουσα ειδήσεων, στις σημειώσεις και το κασετόφωνό μου. Αυτό που βλέπω ξεκάθαρα είναι αυτό που με παρακίνησε. Καταλαβαίνω τώρα ότι η αγάπη μου για αυτό το επάγγελμα και για τη δουλειά μου ως ρεπόρτερ ήταν μεγαλύτερη από τον πόνο του σώματός μου και της ψυχής μου” έγραφε η Μπεντόγια σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2016, με τίτλο “Η θλίψη της 25ης Μαρτίου¨.

Πηγή: france24, wan-ifra.org/
πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου