Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 15 Μάρ 2021
Αυστραλία: Χιλιάδες σε διαδήλωση για την σεξουαλική βία
Κλίκ για μεγέθυνση
Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της Αυστραλίας διαμαρτυρόμενοι για τη σεξουαλική βία και την εργασιακή κακοποίηση των γυναικών

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα (15/3) σε ολόκληρη την Αυστραλία ενάντια στη σεξουαλική βία και την έμφυλη ανισότητα, με δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώνονται στους δρόμους, καθώς η οργή αυξάνεται για τις υποθέσεις βιασμών που συνδέονται με τη συντηρητική κυβέρνηση.

Οι διαδηλώσεις #March4Justice πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 40 πόλεις και κωμοπόλεις της Αυστραλίας, με μια σημαντική διαδήλωση στην Καμπέρα μετά από ισχυρισμούς για σεξουαλική επίθεση εντός του κοινοβουλίου του έθνους. Περίπου 10.000 συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στη Μελβούρνη, με χιλιάδες ακόμη πολίτες να διαδηλώνουν σε μεγάλες πόλεις όπως η Καμπέρα και το Σίδνεϊ.

 

Οι διοργανωτές των συγκεντρώσεων απέρριψαν την προσφορά του Πρωθυπουργού Σκοτ ​​Μόρισον για ιδιωτική συνάντηση, λέγοντας ότι η συμμετοχή σε μια κλειστή συνάντηση θα ήταν ασέβεια για τα θύματα. “Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός, αν πραγματικά νοιάζεται για τις γυναίκες, νοιάζεται πραγματικά για τις φωνές μας … θα μπορούσε (να) ανοίξει την πόρτα, να περπατήσει στο προαύλιο και να έρθει και να μας ακούσει”, δήλωσε ο διοργανωτής Janine Hendry στο ABC.

Ντυμένο κυρίως στα μαύρα, το πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από το Κοινοβούλιο του Κοινοβουλίου κρατώντας ψηλά πλακάτ με συνθήματα όπως “Δεν ακούτε”, “Πόσα θύματα ξέρετε;” και “την πιστεύω”.

Οι διαδηλωτές απαιτούν τη λήψη μιας δέσμης μέτρων που θα περιλαμβάνουν ανεξάρτητες έρευνες για όλες τις περιπτώσεις έμφυλης βίας, ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης για την πρόληψη και εφαρμογή των συστάσεων της εθνικής έρευνας του 2020 για σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο. 

Η κυβέρνηση διέταξε τη διενέργεια μιας ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με την κουλτούρα του για τον χώρο εργασίας και δημιούργησε νέες υπηρεσίες υποστήριξης για το προσωπικό. Οι επικριτές, ωστόσο, επιμένουν ότι απαιτείται συστημική αλλαγή – όχι μόνο στην πολιτική αλλά και σε ολόκληρη την Αυστραλιανή κοινωνία.

Η πρώην υπάλληλος της κυβέρνησης Brittany Higgins ισχυρίστηκε δημοσίως τον περασμένο μήνα ότι είχε βιαστεί από συνάδελφο της, εργαζόμενο για το Φιλελεύθερο κόμμα, στο γραφείο της τότε υπουργού Αμυντικής Βιομηχανίας το 2019. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γενικός Εισαγγελέας Κρίστιαν Πόρτερ αρνήθηκε έντονα τις κατηγορίες ότι είχε βιάσει ένα 16χρονο κορίτσι το 1988 όταν ήταν και οι δύο μαθητές. Τη Δευτέρα, ο Πόρτερ ξεκίνησε διαδικασία δυσφήμισης εναντίον του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού ABC, ο οποίος δημοσίευσε για πρώτη φορά τους ισχυρισμούς εναντίον ενός ανώνυμου ανώτερου υπουργού, με δικηγόρους λέγοντας ότι ο γενικός εισαγγελέας ήταν “εύκολα αναγνωρίσιμος” στο άρθρο και έκτοτε έχει υποβληθεί σε “δίκη από τα μέσα ενημέρωσης”. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι οι γυναίκες στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δημιούργησαν πρόσφατα μια σελίδα στο Facebook με λεπτομέρειες σχετικά με φερόμενη σεξουαλική παρενόχληση από άνδρες συναδέλφους και πολιτικούς.

Η Higgins είπε στο πλήθος στην Καμπέρα ότι η ιστορία της ήταν «μια επώδυνη υπενθύμιση στις γυναίκες ότι μπορεί να συμβεί στο Κοινοβούλιο και ότι μπορεί πραγματικά να συμβεί οπουδήποτε.” “Το κακό ευδοκιμεί στη σιωπή”, δήλωσε ο επιζών της σεξουαλικής κακοποίησης και Αυστραλός της Χρονιάς Grace Tame στο πλήθος στο Χόμπαρτ.

Το κοινοβούλιο της Αυστραλίας έχει επανειλημμένα επικριθεί για μια «τοξική» κουλτούρα στο χώρο εργασίας που φέρεται να έχει προκαλέσει επίμονο εκφοβισμό, παρενόχληση και σεξουαλική επίθεση. Ο κυβερνών συνασπισμός κατηγορήθηκε ότι δεν έκανε αρκετά για να υποστηρίξει τα μέλη του κόμματος των γυναικών, ακόμη και μετά την παραίτηση γυναικών πριν από τις εκλογές του 2019, με αρκετές να αναφέρουν τον εκφοβισμό ως παράγοντα.

Αρκετοί βουλευτές παρακολούθησαν τη διαδήλωση στην Καμπέρα, αλλά κανένας ανώτερος υπουργός της κυβέρνησης δεν δέχθηκε την πρόσκληση των διοργανωτών να παρευρεθεί

Μια ομάδα ανεξάρτητων και πολιτικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιχειρήσει να τροποποιήσει ένα «κενό» στη νομοθεσία που προστατεύει τα μέλη του κοινοβουλίου και του δικαστικού σώματος από την ευθύνη για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. “Φαίνεται τρελό που θα πρέπει, το 2021, να υποβάλουμε μια τροποποίηση σε μια νομοθεσία που είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι χώροι εργασίας στην Αυστραλία είναι ασφαλείς”, δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Zali Steggall.

Πηγή: AFPπηγη: https://kosmodromio.gr

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου