Στην έκδοση του Κούρδου Μαχμούτ Τατ, τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), προχώρησε η Σουηδία, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να πιέζει τη Στοκχόλμη, προκειμένου να άρει την αντιρρήσεις της για ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μαχμούτ Τατ είχε καταδικαστεί στην Τουρκία σε φυλάκιση 6,5 ετών ως μέλος του PKK, μιας οργάνωσης που θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αφού συνελήφθη από τη σουηδική αστυνομία και οδηγήθηκε στο κέντρο κράτησης στη Μέλνταλ, μεταφέρθηκε στην Τουρκία με αεροπλάνο», μετέδωσε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah και το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τατ οδηγήθηκε σήμερα Σάββατο σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Το Anadolu ανέφερε πως ο άνδρας, που έφθασε στη Σουηδία το 2015 για να διαφύγει από την εκτέλεση της ποινής του, είχε καταθέσει εκεί αίτημα ασύλου το οποίο όμως «απορρίφθηκε».

Η τύχη ορισμένων Κούρδων υπηκόων της Τουρκίας που έχουν εξοριστεί ή καταφύγει στη Σουηδία και, σε μικρότερο βαθμό, στη Φινλανδία, είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων με την Άγκυρα ώστε οι δύο σκανδιναβικές χώρες να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η νέα κυβέρνηση στη Σουηδία είναι πιο αποφασισμένη από την προηγούμενη και το υποδεχόμαστε αυτό με ικανοποίηση», αναφερόμενος στα τουρκικά αιτήματα για έκδοση καταζητούμενων από την Άγκυρα