Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Εκτεταμένες ταραχές στην Κίνα, ενάντια στα lockdown και το καθεστώς
Κλίκ για μεγέθυνση

Οι Έγκλειστοι της Κίνας Εξεγείρονται

Εκτεταμένες ταραχές στην Κίνα, ενάντια στα lockdown και το καθεστώς

Οι έγκλειστοι και οι καταπιεσμένοι της Κίνας εξεγείρονται. Μετά την εξέγερση στο εργοστάσιο της Foxconn της Apple σειρά έχει όλη η Κίνα. Αφορμή στάθηκε ο θάνατος δέκα ατόμων ύστερα από πυρκαγιά σε πολυκατοικία στην πόλη Ουρούμτσι, όπου επικρατούν σκληρά «υγειονομικά» μέτρα επιτήρησης τα οποία δυσκόλεψαν την απομάκρυνση των εγκλωβισμένων, καθώς και την έλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, αφού  ηλεκτρικά οχήματα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο στις γειτονιές είχαν κλείσει τον στενό δρόμο που οδηγούσε στην φλεγόμενη πολυκατοικία. Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από την πόλη του συμβάντος και γρήγορα επεκτάθηκαν σχεδόν σε όλη την κινεζική επικράτεια, θυμίζοντας μια πορεία εξέγερσης η οποία έχει δεκαετίες να υπάρξει στο αυταρχικό κομμουνιστικό κράτος της Κίνας. Σε πολλές πόλεις στήθηκαν οδοφράγματα, σπάστηκαν σημεία ελέγχου για είσοδο σε γειτονιές και οι εξεγερμένοι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής. Οι κινέζοι, επίσης, εφηύραν μια ιδιότυπη διαμαρτυρία, αυτή της λευκής κόλλας χαρτιού που υποδηλώνει την αντίθεσή τους στην συνέχιση του εγκλεισμού τους, των συνεχόμενων ελέγχων και στον υγειονομικό ολοκληρωτισμό. Οι διαδηλωτές, εκτός από την εναντίωσή τους στους συνεχόμενους «υγειονομικούς» ελέγχους και αποκλεισμούς, απαιτούν και την απομάκρυνση του Κομουνιστικού Κόμματος καθώς και του Σι Τζινπίνγκ από την εξουσία.

 

Είναι η πρώτη φορά από τις ταραχές και την σφαγή στην Τιενανμέν που ξεσπούν διαδηλώσεις ενάντια σε πρακτικές του καθεστώτος το οποίο πλέον βρίσκεται σε αναβρασμό. Η Επιτροπή Πολιτικών και Δικαστικών Υποθέσεων του ΚΚΚ δήλωσε πως είναι «απαραίτητο να κατασταλούν οι ενέργειες της παρείσφρησης και δολιοφθοράς των εχθρικών δυνάμεων, βάσει του νόμου». Τα πρακτικά της συνεδρίασης της παραπάνω Επιτροπής, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», αναφέρει πως η συγκεκριμένη Επιτροπή θεωρεί καθοριστικής σημασίας τη «δριμεία καταστολή, σύμφωνα με τον νόμο, των εγκληματικών ενεργειών που επιδιώκουν να ανατρέψουν την κοινωνική τάξη, αλλά και την προστασία της κοινωνικής σταθερότητας με αποφασιστικότητα». Μετά την παρέμβαση της Επιτροπής του κόμματος εμφανίστηκαν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους της Σαγκάης, της Γουχάν και της Χανγκζού, με την δικαιολογία της άσκησης, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για καθαρή τρομοκράτηση των διαδηλωτών.

Είναι προφανές, πως το καθεστώς ετοιμάζει την αντεπίθεσή του. Ας μην παραξενευτούμε αν η εξέγερση φουντώσει, αν δούμε κείμενα κομμουνιστών για αμερικανικό δάχτυλο της εξέγερσης και «αντιψεκ» «λογικάριων» για εξέγερση ψεκασμένων! Επίσης, δεν θα παραξενευτούμε αν δούμε και κύμα συμπαράστασης από όλους όσους στήριξαν, πρότειναν και γκρίνιαξαν για ακόμα πιο σκληρά «υγειονομικά» μέτρα στον ελλαδικό χώρο. Ευτυχώς, όμως, ορισμένοι ακόμα δεν έχουμε χάσει την μνήμη μας.

 

Το «πρότυπο διαχείρισης της πανδημίας», όπως διαλαλούσαν διάφοροι εξουσιαστές, όπως ο γενικός διευθυντής της ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesuson, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και θαύμαζαν πολλοί εγχώριοι εξουσιαστές, αντιμετωπίζει προβλήματα και αμφισβητείται έμπρακτα, από όλους αυτούς στων οποίων την πλάτη στήθηκε για παραπάνω από τρία χρόνια. Με τον φόβο της περαιτέρω κλιμάκωσης των διαδηλώσεων, πολλές διοικήσεις περιοχών χαλαρώνουν τα μέτρα lockdown, με επιστροφή στα δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία, την λειτουργία εστιατορίων, σούπερ-μάρκετ και κινηματογράφων. Επίσης, οι αρχές στην πόλη Chongqing θα επιτρέπουν σε άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα Covid-19, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να τεθούν σε καραντίνα στο σπίτι τους και όχι σε κέντρα κράτησης! Ό,τι άρχισε στην Κίνα, ας τελειώσει με πάταγο εκεί!

Ανυπόλυτος

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου