Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 18 Φεβ 2021
Κάτω η δικαιοσύνη του φρανκισμού: Συλλήψεις, τραυματισμοί και σκληρή καταστολή στις διαδηλώσεις υπέρ του Ασέλ
Κλίκ για μεγέθυνση

Οι διαμαρτυρίες των Ισπανών για τη φυλάκιση του ράπερ Πάμπλο Ασέλ συγκλονίζουν τη χώρα καθώς συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα στους δρόμους της Καταλονίας και της Μαδρίτης μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με απολογισμό τουλάχιστον 15 συλλήψεων στη Μαδρίτη και 29 στην Καταλονία (10 στη Βαρκελώνη, 12 στη Γέιδα, 2 στην Ταραγκόνα και 5 στη Χιρόνα).

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τραυματίστηκαν 55 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 25 αστυνομικών, ανέφεραν χθες αξιωματούχοι, ενώ μία 19χρονη έχασε το μάτι της από επίθεση με πλαστική σφαίρα που δέχτηκε από την αστυνομία στη Βαρκελώνη.

.

Οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης κατά των εκατοντάδων διαδηλωτών στη Μαδρίτη, μια ημέρα μετά τη σύλληψη του Ασέλ ο οποίος έχει καταδικασθεί σε φυλάκιση για εξύβριση της μοναρχίας και της αστυνομίας.

Με συνθήματα “Ελευθερία στον Πάμπλο Ασέλ”, “Κάτω η δικαιοσύνη του φρανκισμού”, “Απόλυτη αμνηστία στον Πάμπλο Ασέλ”, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, Πουέρτα ντελ Σολ.

Ωστόσο, η αστυνομία κραδαίνοντας γκλομπ επιτέθηκε στο πλήθος, αφού ορισμένοι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν γυάλινα μπουκάλια και πέτρες. Κάποιοι διαδηλωτές απάντησαν βάζοντας φωτιά σε κάδους για να στήσουν οδοφράγματα σε στενούς δρόμους της Μαδρίτης. Εν μέσω της έντονης μυρωδιάς της πυρίτιδας από χημικά που ρίχτηκαν στους εκατοντάδες διαδηλωτές, η αστυνομία κύκλωσε την πλατεία καταστέλλοντας τις διαμαρτυρίες.

Στη Βαρκελώνη, η αστυνομία έκανε επίσης χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών σήμερα, τραυματίζοντας έναν ρεπόρτερ του Reuters.

Στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιά σε εμπορευματοκιβώτια και έριξαν αντικείμενα όπως μπουκάλια και πέτρες στα οχήματα των δυνάμεων καταστολής.

Μια 19χρονη γυναίκα που συμμετείχε στη διαδήλωση στη Βαρκελώνη έχασε ένα μάτι μετά από πλαστική σφαίρα των δυνάμεων καταστολής κατήγγειλε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ιρίδια (Iridia).
Το Υπουργείο Υγείας της Ζενεραλιτάτ επιβεβαίωσε ότι η γυναίκα έχει χάσει το μάτι της, ενημερώνοντας ότι έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και θα υποβληθεί σε δεύτερη εγχείρηση ξανά σήμερα Πέμπτη. Η κατάσταση της γυναίκας είναι σοβαρή αλλά δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη ζωή της, σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται.

 

Το ίδιο σκηνικό εκτυλίχθηκε και στην Χιρόνα με διαδηλωτές και αστυνομικούς να παίζουν τη γάτα και τα ποντίκια στους δρόμους της πόλης. Περίπου 300 νέοι έβαλαν φωτιά σε δοχεία και κάδους και τοποθέτησαν δομικά υλικά ως οδοφράγματα στη μέση της οδού Σάντα Κλάρα. Τέλος στη Γέιδα ομάδες διαδηλωτών έκαψαν εμπορευματοκιβώτια στους δρόμους κοντά στο Ponent Penitentiary Center, όπου βρίσκεται ο Πάμπλο Ασέλ.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες προκάλεσαν έντονη πολιτική διαμάχη με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Unidas Podemos, Πάμπλο Ετσενικε να υπερασπίζεται τους διαδηλωτές. “Νέοι αντιφασίστες που ζητούν ελευθερία της έκφρασης στους δρόμους” έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter για να επικριθεί σκληρά στη συνέχεια από τα μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Πάμπλο Κασάδο (PP) και Ινές Αριμάδας (Cs) που καταγγέλουν τους Ποδέμος για υποκίνηση των διαδηλώσεων υπέρ του Ασέλ.

Οι Podemos εξέφρασαν την οργή τους για τη σύλληψη του Ασέλ σημειώνοντας ότι “υπάρχει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα” και ότι τις επόμενες ώρες θα καταθέσουν στο Υπουργείο Διακαιοσύνης αίτηση διαμαρτυρίας για απόδοση χάρης στον Πάμπλο Ασέλ “για τον τερματισμό αυτής της δημοκρατικής ανωμαλίας”.

Ο Πάμπλο Χασέλ (Πάμπλο Ριβαντούλα Ντούρο) είχε προθεσμία μέχρι την περασμένη Παρασκευή για να παραδοθεί και να αρχίσει να εκτίει την 9μηνη ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί γιατί χαρακτήρισε τον πρώην μονάρχη Χουάν Κάρλος I “κλέφτη” και “αφεντικό της μαφίας” και γιατί ανάρτησε στους λογαριασμούς του στα social media ποστ υπέρ της GRAPO.

Την Τρίτη η καταλανική αστυνομία εισέβαλε στο Πανεπιστήμιο της Λέριντα στην Καταλονία, όπου ο ράπερ μαζί με υποστηρικτές του είχαν οχυρωθεί και τον συνέλαβε.

Περισσότεροι από 300 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ισχυρά ονόματα όπως ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ και η Ζοάν Μανουέλ Σεράτ έχουν υπογράψει την αίτηση της Διεθνούς Αμνηστίας “RAPEAR NO ES DELITO. ¡ACTÚA PARA CAMBIAR EL CÓDIGO PENAL Y DEFIENDE LA LIBERTAD DE EXPRESIÓN!” (Το ράπινγκ δεν είναι έγκλημα! Δράσε για την αλλαγή του ποινικού κώδικα και υπερασπίσου την ελευθερία της έκφρασης) διαμαρτυρόμενοι για την καταδίκη του Ασέλ.

Πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου