Καθώς μεγάλο μέρος της οικονομίας του Μαρόκου αγωνίζεται να απορροφήσει τα ωστικά κύματα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένας τομέας της χώρας έχει κέρδος: η επιχείρηση παραγωγής φωσφορικών αλάτων, όπως αναφέρει το Middle East Eye.

Οι διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μετά την έναρξη του πολέμου οδήγησαν τους εισαγωγείς λιπασμάτων προς την κατεύθυνση του Ραμπάτ, το οποίο ήταν ήδη κορυφαίος παραγωγός φωσφορικών πετρωμάτων.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο κρατικός όμιλος OCP του Μαρόκου, ο παραγωγός λιπασμάτων φωσφορικού οξέος της χώρας, κατέγραψε κύκλο εργασιών 2,4 δισ. ευρώ – αύξηση 77% σε σύγκριση με πέρυσι, την ίδια περίοδο.

Τον Μάιο, η εταιρεία είπε ότι αυτό το ρεκόρ μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι «η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση ενέτεινε την τεταμένη κατάσταση όσον αφορά το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης στην αγορά φωσφορικών αλάτων και οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση των τιμών, η οποία επίσης υποστηρίζεται από το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών, ιδιαίτερα της αμμωνίας και του θείου». 

Ενώ τα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, μια πηγή από το OCP είπε στο Middle East Eye ότι η ίδια τάση συνεχίζεται από τον Μάρτιο.

πηγη: https://thepressproject.gr