Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 12 Οκτ 2022
Ρήξη Ουάσιγκτον με Ριάντ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 12.10.22
 
 

Ο Μπάιντεν απειλεί τη Σαουδική Αραβία με αντίποινα μετά τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ.

Η απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ θεωρείται εχθρική για την Ουάσινγκτον καθώς θα ακριβύνει το πετρέλαιο και άρα τα κέρδη της Ρωσίας. Η Σαουδική Αραβία απειλείται να γίνει κράτος «παρίας». Ο διάδοχος που επισκέφθηκε με τις σαγιονάρες του το Μαξίμου και το προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι, ενώ πριν συναντήθηκε με τον Μπάιντεν, έγινε αίφνης ανεπιθύμητος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «πολύ θυμωμένος» με τις αποφάσεις του Ριάντ για το πετρέλαιο και απειλεί με αντίποινα. «Θα υπάρξουν συνέπειες για όσα έχουν κάνει με τη Ρωσία», είπε ο πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CNN, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους θα είναι αυτές.

«Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων και των αποφάσεων του ΟΠΕΚ, ο Πρόεδρος πιστεύει ότι πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη διμερή σχέση με τη Σαουδική Αραβία» , είχε δηλώσει προηγουμένως ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο ΟΠΕΚ, το καρτέλ πετρελαίου υπό την ηγεσία του Ριάντ, αποφάσισε πρόσφατα να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής του, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει εκτίναξη των τιμών και ως εκ τούτου να γεμίσει τα ταμεία της Μόσχας.

Η απόφαση του καρτέλ πετρελαίου πυροδότησε κύμα οργής στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και ιδιαίτερα των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι τελευταίοι αντιλαμβάνονται τη χειρονομία του ΟΠΕΚ ως ένα «σαουδικό χαστούκι στο πρόσωπο του Τζο Μπάιντεν αφού ο πρόεδρος πήγε στο βασίλειο» τον Ιούλιο, δήλωσε ο Ισραηλινός διπλωμάτης Νταν Άρμπελ στην Jerusalem Post.

Οι Σαουδάραβες «πήραν αυτή την απόφαση έχοντας πλήρη επίγνωση ότι θα υπονόμευε τον Μπάιντεν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», δήλωσε ο πρώην πολιτικός σύμβουλος των ΗΠΑ, Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Foreign Policy. «Λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, και όταν οι τιμές της βενζίνης ήδη ανέβαιναν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατέστησε σαφές στον Αμερικανό πρόεδρο ότι θα έκανε ό,τι ήθελε σχετικά με τις τιμές του πετρελαίου και τη σχέση του με τη Ρωσία…». Για τον αναλυτή, είναι καιρός «Ο Τζο Μπάιντεν να κατανοήσει ότι η Σαουδική Αραβία δεν είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι πρέπει τώρα να σταματήσει να την αντιμετωπίζει ως τέτοια».

Με την απόφαση του ΟΠΕΚ, «δίνεται ξαφνικά στον Μπάιντεν μια δεύτερη ευκαιρία να εκπληρώσει την υπόσχεσή του» να αντιμετωπίσει τη Σαουδική Αραβία ως κράτος παρία, σημειώνει η Washington Post. Για την αμερικανική εφημερίδα, δύο βασικές επιλογές φαίνεται να βρίσκονται στο τραπέζι: η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αποφασίσει να «μειώσει τη συνεργασία της [με το Ριάντ] όσον αφορά την άμυνα και τις πωλήσεις όπλων» ή «να στοχεύσει τον ίδιο τον ΟΠΕΚ». Στο Κογκρέσο, ορισμένοι νομοθέτες υποστηρίζουν ένα νομοσχέδιο με το όνομα NOPEC που, εάν ψηφιστεί, θα επέτρεπε στην Ουάσιγκτον να μηνύσει το καρτέλ πετρελαίου για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων και χειραγώγηση της αγοράς…
πηγη: http://artinews.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου