Αιματηρό πλήγμα στο γόητρο του Πούτιν συνιστούν οι μέχρι στιγμής τρεις νεκροί από την πυρκαγιά, το πρωί του Σαββάτου, στη γέφυρα που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με την Ρωσία, ως αποτέλεσμα ανατίναξης οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε έρευνα τον προσδιορισμό των αιτιών της έκρηξης και την εξάλειψη των συνεπειών, με την Μόσχα να προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός λέγοντας πως μέχρι το βράδυ του Σαββάτου η γέφυρα θα επεναλειτουργήσει. 

Η σιδηροδρομική κίνηση στη γέφυρα θα αποκατασταθεί σήμερα το βράδυ τοπική ώρα, όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με το Reuters, από την έκρηξη κατέρρευσαν τμήματα του δρόμου που οδηγούσαν την κυκλοφορία προς μία κατεύθυνση, καταστρέφοντας μια κρίσιμη οδό ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε πάντως πως αποκαταστάθηκε η περιορισμένη κίνηση των οχημάτων στις λωρίδες που δεν καταστράφηκαν από την πρωινή έκρηξη.

Η σημασία της γέφυρας

Η γέφυρα της Κριμαίας είναι η μεγαλύτερη στη Ρωσία, με μήκος 19 χιλιόμετρα. Το οδικό τμήμα της τέθηκε σε λειτουργία τον Μάιο του 2018 και τον Δεκέμβριο του 2019, τα πρώτα τρένα πέρασαν το σιδηροδρομικό τμήμα.

Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν.

Κίεβο: «Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί»

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, τόνισε μέσω Twitter, ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστόσο να πει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη.

«Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», ανέφερε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.
πηγη: https://tvxs.gr