Επί ποδός βρίσκονται οι ρωσικές υπηρεσίες και ιδίως η ρωσική κυβέρνηση μετά τη μεγάλη έκρηξη, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στην στρατηγικής σημασίας γέφυρα της Κριμαίας, τη μοναδική που συνδέει την περιοχή με το ρωσικό δίκτυο μεταφορών.

Ειδικότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρι Πούτιν, έδωσε εντολή να ενισχυθούν οι δυνάμεις ασφαλείας ενώ τη Κυριακή 9 Οκτωβρίου συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας για την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου στο πρακτορείο TASS «ο πρόεδρος θα έχει αύριο συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σημειώνεται πως ο Πούτιν πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις με το Συμβούλιο Ασφαλείας, συνήθως σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για το Κρεμλίνο.

Η εξέλιξη κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς μέσω της συγκεκριμένης γέφυρας  διέρχονται τρένα και οχήματα και αποτελεί σύμβολο της προσάρτησης της ομώνυμης χερσονήσου από τη Μόσχα το 2014, καθώς και σημαντικός δίαυλος ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στη νότια Ουκρανία και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Χερσώνας.

Είναι επίσης σημαντική και για τον ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, της οποίας ο κυβερνήτης είπε στους κατοίκους «Ηρεμία, μην πανικοβάλλεστε». Σύμφωνα με τους Ρώσους,  τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, πιθανόν επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο που κινούνταν κοντά στο φορτηγό που εξερράγη. Στο άνω επίπεδο της γέφυρας, επτά δεξαμενές καυσίμων σε τρένο με 59 βαγόνια πήραν φωτιά. Το σπίτι ενός άνδρα από την περιοχή Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας ερευνάται.

Αυτοψία από Ρώσους Δύτες – Διαχειρίσιμη η κατάσταση

Πάντως, Ρώσοι αξιωματούχοι υποστήριζαν προηγουμένως ότι η γέφυρα ήταν καλά προστατευμένη από απειλές από αέρος, ξηράς ή νερού - ιδίως δεδομένου ότι απέχει περισσότερα από 100 μίλια από το έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της χώρας να έχει αυτή την επίβλεψη της γέφυρας. Πάντως σύμφωνα με τη διοίκηση της Κριμαίας αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία των τρένων και τον αυτοκινήτων στη γέφυρα, ενώ η Μόσχα είναι βέβαιη ότι η επίθεση έγινε με εκρηκτικά και χαρακτηρίζει το χτύπημα «τρομοκρατικό».

Όπως δηλώνουν αξιωματούχοι, οι εργασίες για την επισκευή των κατεστραμμένων τμημάτων ξεκινούν αμέσως, ενώ Ρώσοι δύτες θα εξετάσουν σήμερα Κυριακή τη ζημιά που προκλήθηκε από την ισχυρή έκρηξη στη γέφυρα.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μάρατ Κουσνούλιν δήλωσε ότι δύτες θα ξεκινούσαν τις εργασίες το πρωί, με την πιο λεπτομερή επιθεώρηση στα ίσαλα να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της ημέρας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη – είναι δυσάρεστη αλλά όχι μοιραία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ. «Φυσικά, προκάλεσε συναισθήματα και υπάρχει υγιής επιθυμία για εκδίκηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χερσόνησο υπάρχουν αποθέματα καυσίμων για ένα μήνα και τροφίμων για δύο μήνες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του στη νότια Ουκρανία θα μπορούν να «ανεφοδιάζονται πλήρως» μέσω των υφιστάμενων χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών.

Ενθουσιασμός στο Κίεβο - Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη

Η έκρηξη στη γέφυρα στα στενά Κερτς πυροδότησε μηνύματα ενθουσιασμού από Ουκρανούς αξιωματούχους, πάντως δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης. Η Ρωσία δεν κατηγόρησε άμεσα τη Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο ζητά οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τη χερσόνησο στη Μαύρη Θάλασσα καθώς και από ουκρανικά εδάφη που κατέκτησαν από τότε που ξεκίνησε η εισβολή του Πούτιν τον Φεβρουάριο.

Βρετανικό ΥΕΘΑ: Σημαντικός αντίκτυπος στους Ρώσους

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε σε ανάλυσή του την Κυριακή ότι δύο από τις τέσσερις λωρίδες του οδοστρώματος της γέφυρας του Κερτς στην Κριμαία κατέρρευσαν σε πολλά σημεία, σε μήκος 250 μέτρων, κάνοντας λόγο για σημαντικό στρατιωτικό αντίκτυπο από την έκρηξη, και για περιστατικό που θα «αγγίξει» τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το υπουργείο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η έκταση της ζημιάς στη σιδηροδρομική διάβαση της γέφυρας δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά «οποιαδήποτε σοβαρή διαταραχή στη χωρητικότητά της θα έχει πολύ πιθανόν σημαντικό αντίκτυπο στην ήδη δύσκολη ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει τις δυνάμεις της στη νότια Ουκρανία».

«Η σιδηροδρομική διάβαση έπαιξε βασικό ρόλο στη μετακίνηση βαρέων στρατιωτικών οχημάτων στο νότιο μέτωπο (της Ουκρανίας) κατά τη διάρκεια της εισβολής» τονίζεται.

«Αυτό το περιστατικό πιθανότατα θα αγγίξει ιδιαίτερα τον πρόεδρο Πούτιν, ήρθε λίγες ώρες μετά τα 70ά του γενέθλια, ο ίδιος υποστήριξε προσωπικά και εγκαινίασε τη γέφυρα, και ανάδοχος κατασκευής της ήταν ο παιδικός του φίλος, ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ» σημειώνει το Λονδίνο.
πηγη: https://tvxs.gr