Ασκήσεις προσομοίωσης πυρηνικού πολέμου έκανε η Ρωσία στην περιοχή του Καλίνιγκραντ, στην Βαλτική, σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ.

Ο βρετανικός Independent, επικαλούμενος το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, γράφει ότι ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής πραγματοποίησε άσκηση πυραυλικού χτυπήματος με πυρηνική ικανότητα μαζί με επιχειρησιακά και τακτικά βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα «Iskander» μικρού βεληνεκούς στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, την πόλη - λιμάνι ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής.

Το «Iskander» είναι κινητό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων με την νατοϊκή κωδική ονομασία SS-26 Stone. Οι δύο κατευθυνόμενοι πύραυλοί του έχουν βεληνεκές έως 500 χιλιόμετρα (300 μίλια) και μπορούν να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές.

Στην άσκηση οι στρατιώτες μετέφεραν κρυφά εκτοξευτές ρουκετών σε καθορισμένο σημείο και εκτόξευσαν τον πύραυλο στη θέση του εικονικού εχθρού, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι εκτοξευτές ρουκετών κινήθηκαν κρυφά στην καθορισμένη περιοχή θέσης, όπου, έχοντας εξοπλίσει θέσεις εκτόξευσης, πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές απλές και ομαδικές εκτοξεύσεις σε στόχους προσομοίωσης εκτοξευτών πυραύλων, αεροδρόμια, προστατευμένες εγκαταστάσεις, συγκέντρωση στρατιωτικού εξοπλισμού. και τις θέσεις διοίκησης του εικονικού εχθρού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οργή στο Δουβλίνο

Στο μεταξύ, το Δουβλίνο είναι στα «κάγκελα» μετά την παρουσίαση μιας πυρηνικής επίθεσης εναντίον της Βρετανίας και της Ιρλανδίας στην ρωσική κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής στο πρώτο κανάλι της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, ο παρουσιαστής Ντμίτρι Κισιλιόφ περιέγραψε, με γραφικά, μια πυρηνική επίθεση που έδειχνε τα νησιά της Ιρλανδίας και της Βρετανίας να σβήνονται από τον χάρτη.

 

 
 
 

 

Είχε προηγηθεί, στα τέλη Απριλίου ανάλογο περιστατικό στην ρωσική τηλεόραση. Ειδικότερα, στην εκπομπή «60 λεπτά» υποστηρίχθηκε ότι Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο θα μπορούσαν να καταστραφούν ολοσχερώς μέσα σε μόλις 200 δευτερόλεπτα, εάν η Ρωσία αποφάσιζε να εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους. Οι παραγωγοί της εκπομπής έδειξαν στους τηλεθεατές έναν χάρτη, με τους πιθανούς χρόνους που θα χρειάζονταν οι πύραυλοι μέχρι να προσγειωθούν από το Καλίνινγκραντ στο Βερολίνο (106 δευτερόλεπτα), στο Παρίσι (200 δευτερόλεπτα) και στο Λονδίνο (202 δευτερόλεπτα).

 

Όπως αναφέρει το euractiv, ο Ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Eamon Ryan περιέγραψε την ρωσική εκπομπή της Τετάρτη (4 Μαΐου), ως «σοκαριστική και «απαράδεκτη», απηχώντας τα σχόλια του πρωθυπουργού, Μ. Μάρτιν που έκανε την προηγούμενη ημέρα, λέγοντας ότι αυτές οι εικόνες ήταν μια «πολύ απαίσια, εκφοβιστικού τύπου τακτική από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

«Δεν νομίζω ότι θα τρομοκρατηθεί κανείς από αυτό», είπε ο Μάρτιν, προσθέτοντας, «νομίζω ότι αντανακλά μια νοοτροπία που είναι ανησυχητική και δεν έρχεται σε επαφή με την πραγματικότητα» και ότι «θα έπρεπε να υπάρξει μια συγγνώμη».

Σε απάντηση στα σχόλια του Μάρτιν, η ρωσική πρεσβεία στο Δουβλίνο είπε στα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι «οι απόψεις και οι παρουσιάσεις στην τηλεοπτική εκπομπή είναι αυτές των συντακτών. Η επίσημη θέση της Ρωσίας ήταν πάντα ότι δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο, ο οποίο δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας απάντησε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων. Η Ιρλανδία έχει από καιρό υποστηρίξει ότι τα πυρηνικά όπλα δεν προσφέρουν ασφάλεια και η χρήση τους θα είχε καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Ο υπουργός Εξωτερικών Simon Coveney, ωστόσο, είπε ότι η εκπομπή δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από την κατάσταση στην Ουκρανία, γράφοντας στο Twitter, «υπήρξαν πολλά κατανοητά σχόλια σε σχέση με αυτό το βίντεο - σκουπίδι στη ρωσική κρατική τηλεόραση. «Ας μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αποσπαστεί η προσοχή από τις πραγματικές φρικαλεότητες που διαπράττουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία με παραπληροφόρηση όπως αυτή»


πηγη: https://tvxs.gr