Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 26 Απρ 2021
Μ. Ακιντζί: Παπαγάλος της Άγκυρας στη Γενεύη ο Τατάρ
Κλίκ για μεγέθυνση
«Παπαγάλο της Τουρκίας» χαρακτήρισε μεταξύ άλλων τον σημερινό ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ο Μουσταφά Ακιντζί.

Μιλώντας στην δημοσιογράφο Αϊσεμντέν Ακίν της διαδικτυακής εφημερίδας Bugün Kıbrıs ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι στη Γενεύη, όπου αύριο θα ξεκινήσει η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ «θα είναι παπαγάλος της Άγκυρας».

Συγκεκριμένα, ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι ο Τατάρ τοποθετήθηκε στον «θώκο» στον οποίο κάθεται εκ μέρους της Τουρκίας με απειλές, χρήματα, υποσχέσεις και εκβιασμούς και πρόσθεσε: «Στην Γενεύη θα επιδείξει συμπεριφορά κατά τρόπο που θα είναι ο παπαγάλος της Άγκυρας».

Σημειώνοντας ότι «χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία» στο Κραν Μοντάνα, ο Ακιντζί είπε ότι «ήταν μια στιγμή που πλησιάσαμε πολύ στη λύση» και υποστήριξε ότι «δεν κατέστη δυνατό να επιδειχθεί βούληση» γι’ αυτό.

Ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση «έχει πετάξει στον κάλαθο των σκουπιδιών» τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και ότι και ο Τατάρ προβαίνει σε δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση. «Είναι βέβαιο πως δεν θα βγει κάτι από τη Γενεύη», είπε.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Κραν Μοντάνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη στο θέμα της πολιτικής ισότητας και ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα συζητούσαν την λύση δύο κρατών, ο Ακιντζί ανέφερε ότι τότε ο ίδιος είχε πει στον Τσαβούσογλου να μην το πιστεύει αυτό. «Τελικά είχα δίκαιο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί επανέλαβε την θέση ότι «διεξήχθη μια εκλογική διαδικασία στην οποία συμμετείχε πλήρως η κυβέρνηση της Τουρκίας, οι εδώ προεκτάσεις της και η τουρκική πρεσβεία» και με απειλές, χρήματα, υποσχέσεις και εκβιασμούς έβαλαν να καθίσει στον «θώκο» κάποιον που δεν θα μπορούσε να ανέλθει εκεί με τη δική του δύναμη.

Σημειώνοντας ότι «η σκιά της Τουρκίας βρίσκεται πάνω στον Τατάρ», ο Ακιντζί επανέλαβε ότι στη Γενεύη ο Τατάρ θα συμπεριφερθεί ως παπαγάλος της Άγκυρας και πρόσθεσε ότι τα κόμματα, οι συντεχνίες και οι οργανώσεις που πιστεύουν στη λύση πρέπει να καταστούν πιο ορατά τόσο στα κατεχόμενα όσο στις ελεύθερες περιοχές. «Αυτό θα εξασφαλίσει την γέννηση νέων ελπίδων. Αντί να περιμένουμε να τρέξει δάκρυ από το μάτι ενός νεκρού, είναι πιο σώφρον και αναγκαίο να το κάνουμε αυτό», υποστήριξε.

Ο Ακιντζί είπε ότι θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο που θα διεξαγόταν ταυτοχρόνως το Σάββατο στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές και το χαρακτήρισε «ένα καλό μήνυμα για να ακουστεί η φωνή των κοινοτήτων».

Ενόχληση Τατάρ από την αναφορά Ακιντζί ότι θα είναι «παπαγάλος της Άγκυρας»

Έντονα αντέδρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στη δήλωση του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι «στη Γενεύη ο Τατάρ θα είναι παπαγάλος της Άγκυρας», όπως γράφει η Güneş (26.04.21).

Σε δηλώσεις στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ απευθύνθηκε στον Ακιντζί και τον ρώτησε «εσύ ποιου παπαγάλος ήσουν άραγε ότι έδιδες τον χάρτη στο Κραν Μοντάνα;» Επικρίνοντας τη δήλωση Ακιντζί, ο Τατάρ είπε ότι μετά την εκλογή του στην «προεδρία» δεν μπόρεσε να βρει τον χάρτη που είχε καταθέσει ο Ακιντζί για το Κυπριακό και διερωτήθηκε: «Εσύ ποιου ο παπαγάλος ήσουν άραγε όταν πήγες και έδωσες χάρτη στους Ελληνοκύπριους;»

Διερωτώμενος τι εξυπηρετεί να μιλά έτσι ένα άτομο που διετέλεσε «πρόεδρος της δημοκρατίας» σε αυτή την «χώρα», ο Τατάρ υπενθύμισε ότι πριν τις «εκλογές» ο Ακιντζί είχε δηλώσει ότι απειλείται η ζωή του και υποστήριξε ότι τώρα προσπαθεί να προκαλέσει ένταση με τη δήλωση περί παπαγάλου.

Υποστηρίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει εκφράσει την πεποίθησή του προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης του «κράτους» του και της «κυριαρχίας» του, ο Τατάρ ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη και κάθε είδους εξέλιξη θα γίνει έχοντας καλές σχέσεις με την Τουρκία για ένα ασφαλές μέλλον με ευημερία. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

«Θα πάω να γίνω μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους; Η αντίληψή τους για ομοσπονδία είναι ξεκάθαρη. Όπως συμβαίνει στα πρακτικά σε όλες τις συνομιλίες, η αντίληψή τους για ομοσπονδία δεν είναι τίποτε άλλο από το να γίνουν μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία οι Τουρκοκύπριοι εγκαταλείποντας το δικό τους κράτος».

Ισχυριζόμενος ότι δεν είναι δυνατόν να ονομαστεί λύση ο εκμηδενισμός όλων των επενδύσεων που έγιναν στη «χώρα» εδώ και 60 χρόνια και να πάνε να γίνουν μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη αναξιοπρέπεια, μεγαλύτερη ανεντιμότητα και μεγαλύτερη προδοσία στην υπόθεσή τους απ’ αυτό.

πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου