Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 05 Μάρ 2021
Κάποιος να απαντήσει το ερώτημα: Συνωμότησε η Αθήνα με το Κάιρο και την Ιερουσαλήμ εναντίον της Λευκωσίας;
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Σήμερα θα είμαι «λιτός» στις απόψεις που θα εκφράσω. Μερικές φορές τα πολλά λόγια είναι …φτώχεια. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Οι πληροφορίες για ρήξη μεταξύ της Αθήνας και της Λευκωσίας είναι εξαιρετικά ενοχλητικές. Αν ισχύουν τότε βρισκόμαστε ενώπιον ενός τεράστιου προβλήματος…

 

Πιο ενοχλητικός (για μένα) είναι ο ισχυρισμός που εκπορεύθηκε από περίεργους κύκλους της κυπριακής πρωτεύουσας – όχι κυβερνητικούς- ότι:

  • Η ελληνική κυβέρνηση «συνωμότησε» με τον στρατηγό αλ Σίσι της Αιγύπτου και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου του Ισραήλ πίσω από την πλάτη του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, για να ακυρώσουν τη συμφωνία για τον πανάκριβο αγωγό EastMed που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα καταλήγει μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας στην Ιταλία και απ’ εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
  • Ο ισχυρισμός αναφέρει επίσης ότι ο κ. Αναστασιάδης πληροφορήθηκε τα καθέκαστα από τον κ. Νετανιάχου, στον οποίο φέρεται να απάντησε -ειρωνικά φαντάζομαι- ότι καλύτερα να περάσει ο αγωγός από την …Τουρκία!

Τρελά και παλαβά πράγματα, που εξυπηρετούν μόνο τους εχθρούς της Ελλάδας και της Κύπρου. Όμως, ισχύουν τα παραπάνω;

Ανώτερη διπλωματική πηγή με την οποία συζήτησα το θέμα, απάντησε ικανοποιητικά, θα έλεγα, στις απορίες μου. Όμως, θεωρώ ότι πρέπει η Αθήνα να σχολιάσει επίσημα και δημόσια όσα δημοσίευσε η εφημερίδα το ΒΗΜΑ, διότι είναι φανερό πως οι πληροφορίες δόθηκαν από ελληνική πηγή.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται τις τελευταίες 48 ώρες σε δεινή θέση, λόγω κάποιων κινήσεων από την πλευρά του Καϊρου, που φέρουν τον αλ Σίσι να «ερωτοτροπεί» με την Τουρκία. Ή, αν το θέλετε διαφορετικά, φέρουν τον ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου να παίζει στα ζάρια την ελληνική ΑΟΖ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής δύναμης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έριξε λάδι στη φωτιά και εκμεταλλεύθηκε τις πληροφορίες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στον δικτάτορα της Αιγύπτου, ο οποίος έδωσε κάποιες εξηγήσεις. Δεν γνωρίζουμε αν έτσι έχουν τα πράγματα…

Οι Αιγύπτιοι φέρονται να λένε ότι υπήρξε ασυνεννοησία μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Ενέργειας. Και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «πουλήσουν» την Ελλάδα και την Κύπρο, με τις οποίες έχουν υπογράψει στρατηγικές συμφωνίες.

Σε τούτη την ιστορία, το σενάριο γράφτηκε χωρίς την εμπλοκή της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει την ελληνική να εξέλθει του αδιεξόδου, στο οποίο βρέθηκε με κάποιες λάθος αποφάσεις της.

Σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα και η Κύπρος δέχονται επιθέσεις από το εξωτερικό, το εθνικό μέτωπο βρέθηκε σε μεγάλη πίεση. Θα μπορούσε και να καταρρεύσει.

  • Στην Αθήνα ασχολούμαστε με τον Λιγνάδη και τον Κουφοντίνα. Ενώ έπρεπε και με τους δύο να απασχολούνται μόνο οι ανακριτές, οι εισαγγελείς και οι δικαστές. Τα θέματα τους αφορούν ΜΟΝΟ τη Δικαιοσύνη.

Στην Κύπρο, η διαφθορά έβαλε στη γωνία τον πολιτικό κόσμο. Οι Κύπριοι πολιτικοί -με πρώτο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη- είναι θύματα ενός άνευ προηγουμένου εκβιασμού. Ακριβώς λόγω της διαφθοράς. Ο εκβιασμός εκπορεύεται από το Λονδίνο, κυρίως, και άλλες πρωτεύουσες, αλλά και από το εσωτερικό. Οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ πιέζουν τον Κύπριο πρόεδρο, ο οποίος πάει στην Πενταμερή της Γενεύης για να …παραδοθεί.

Εν αναμονή της τοποθέτησης της ελληνικής κυβέρνησης για τις πληροφορίες που κατέγραψα παραπάνω. Και θα επανέλθω…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της Ελλάδας ετοιμάζουν βαλίτσες για το Κάιρο. Ελπίζω να επιστρέψουν με καλά νέα…

πηγη: https://www.anoixtoparathyro.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου