Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Ιούλ 2021
Θα πεθαίνουν από πείνα 11 άνθρωποι κάθε λεπτό
Κλίκ για μεγέθυνση

 



09.07.21
 
 

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι πέθανε από πείνα και ζέστη στην Καλλιθέα. Πολλοί ηλικιωμένοι και μη πεθαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam η πείνα στον κόσμο επιδεινώθηκε σε τρομακτικό βαθμό το 2020. Σε σύγκριση με το 2019 έξι φορές περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το λιμό. 

Ως το τέλος της χρονιάς θα πεθαίνουν από πείνα 11 άνθρωποι κάθε λεπτό. Πρόκειται για αριθμό «υψηλότερο από αυτόν της τρέχουσας θνητότητας» της COVID-19, που είναι «επτά άνθρωποι (νεκροί) το λεπτό», τονίζει η ΜΚΟ.

Συνολικά, 155 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν διατροφική ανασφάλεια, δυσκολεύονται δηλαδή να εξασφαλίσουν επαρκή ποσότητα τροφής. Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα και το λιμό είναι «ίσος με τον πληθυσμό της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου μαζί» κι είναι αυξημένος κατά 20 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2019. 

Η πείνα λέγεται τώρα “διατροφική ανασφάλεια”. Ο οικονομολόγος Τζ. Κ. Γκαλμπρέηθ έγραφε για τα “αθώα ψεύδη” στα οποία καταφεύγουν οι καπιταλιστές για να απομειώσουν την φρικωδία του καπιταλισμού. Αποκαλούν τώρα “διατροφική ανασφάλεια” την πείνα και τον λιμό! Λένε πως αιτία τους δεν είναι τα κέρδη τους αλλά οι συνέπειες του κυνηγιού της μεγιστοποίησης του κέρδους, δηλαδή «οι ένοπλες συρράξεις, η πανδημία του νέου κορονοϊού και η κλιματική αλλαγή».

Λένε πως οι ένοπλες συρράξεις παραμένουν «η κύρια αιτία του λιμού αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία», αλλά δεν λένε ποιος προκαλεί τις εμφύλιες συρράξεις κυρίως στην Αφρική, που έχει γίνει το βασικό πεδίο της γεωοικονομικής αντιπαράθεσης των μεγάλων πλανητικών συμφερόντων.

Ανάμεσα στις εστίες ακραίου λιμού που κατονομάζει η οργάνωση Όξφαμ, είναι το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η περιοχή του Σαχέλ στη δυτική Αφρική, το Νότιο Σουδάν και η Βενεζουέλα.

Λένε για τα “οικονομικά σοκ” «που επιτάθηκαν από την πανδημία του νέου κορονοϊού και την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης», με αποτέλεσμα «δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον» να είναι αντιμέτωποι με «την πείνα». Δεν λένε όμως ποιος προκάλεσε την πανδημία και ποιος προκαλεί την κλιματική αλλαγή. Ως εάν αυτά να είναι φυσικά φαινόμενα, ενώ είναι γνωστό ότι έχουν ανθρωπογόνο προέλευση, έχουν αιτία τα κέρδη.

Η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει πως τόσο η μαζική ανεργία, όσο και τα προβλήματα στην παραγωγή τροφίμων και στις αλυσίδες εφοδιασμού «προκάλεσαν αύξηση κατά 40% των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, τη μεγαλύτερη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια». Ποιος κερδίζει από αυτή την αύξηση; Πόσα κέρδισαν οι μεγα-εταιρείες όπως η Amazon; Τα ποσά είναι τεράστια. Κάποιος είπε ότι για την καπιταλιστική κερδοσκοπία ένα "πεθαμένο" δένδρο αξίζει περισσότερο από ένα “ζωντανό”. Σε λίγο το ίδιο θα ισχύει για ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, για τους κατοίκους της Αφρικής, για τους ηλικιωμένους της Καλλιθέας, για τα παιδιά της Υεμένης... 

*Η φωτογραφία είναι αρχείου. Το παιδί αυτό από την Υεμένη δεν ζει πια

πηγη: http://artinews.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου