Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 15 Ιούν 2021
Σε ασθενείς με covid-19 και στο Ομάν ο «μαύρος μύκητας» της Ινδίας
Κλίκ για μεγέθυνση




Φωτογραφία Αρχείου

AP Photo





15.06.2021, 15:58

 

Τα πρώτα κρούσματα μιας πιθανώς θανατηφόρας μυκητιασικής λοίμωξης σε ασθενείς ή αναρρώσαντες από νέο κορονοϊό, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές του σουλτανάτου. Πρόκειται για τις πρώτες τέτοιες περιπτώσεις στην Αραβική Χερσόνησο, με το μικρό κρατίδιο να αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα έκρηξη μολύνσεων από την Covid-19, που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τα νοσοκομεία του. 

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τρεις ασθενείς έχουν μολυνθεί με βλεννομυκητίαση, μια απειλητική για τη ζωή νόσο, γνωστή ως «μαύρος μύκητας», η οποία πρωτοεμφανίστηκε και εξαπλώθηκε αστραπιαία σε μολυσμένα άτομα στην σκληρά δοκιμαζόμενη Ινδία.

Αν και σχετικά σπάνια, η ασθένεια έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των αρχών που φοβούνται ότι η ξαφνική αύξηση των περιστατικών μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες καταπολέμησης της COVID-19. Δεν έχει διευκρινιστεί πάντως ακόμη σε τι κατάσταση βρίσκονται οι τρεις ασθενείς.

Αξιωματούχοι στον τομέα υγείας του Ομάν προειδοποίησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το σουλτανάτο  βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρή έλλειψη κλινών στα νοσοκομεία, εν μέσω της εξάπλωσης εξαιρετικά μεταδοτικών παραλλαγών του νέου κορονοϊού, της καθυστερημένης διάθεσης εμβολίων και των χαλαρώσεων στους περιορισμούς των μετακινήσεων.

Η μυκητιασική νόσος ήταν μια σημαντική παράμετρος στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της Covid-19 στην Ινδία. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, ανέφεραν σκόρπια κρούσματα τους τελευταίους μήνες καθώς οι λοιμώξεις αυξήθηκαν. Ο «μαύρος μύκητας» υπήρχε στην Ινδία πριν από το ξεσπασμα της πανδημίας στην αχανή χώρα, αλλά έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση στους χιλιάδες μολυσμένους ή πρόσφατα αναρρώσαντες ασθενείς της COVID-19.

Η βλεννομυκητίαση προκαλείται από έκθεση σε μούχλα βλεννογόνου, η οποία βρίσκεται συνήθως στο έδαφος, στον αέρα, ακόμη και στη μύτη ή τη βλέννα των ανθρώπων. Εξαπλώνεται μέσω της αναπνευστικής οδού και διαβρώνει τις δομές του προσώπου. Μερικές φορές, οι γιατροί πρέπει να αφαιρέσουν χειρουργικά το μάτι για να μην προσβάλλει τον εγκέφαλο.

Η μυκητιασική λοίμωξη φαίνεται ότι προσβάλλει ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενα νοσήματα, ιδιαίτερα διαβήτη, καθώς και όσους κάνουν υπερβολική χρήση ορισμένων φαρμάκων άσχετων με τον νέο κορονοϊό, όπως τα στεροειδή. Το ανεξέλεγκτο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να θέσει τους ανοσοκατασταλμένους σε μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου